Pereiti į pagrindinį turinį

Papasakojo daugiau apie paramedikų užpuolimą: vyras grasino, kad visus nužudys

2022-12-30 14:03 diena.lt inf.

Dar vienas smurto prieš greitosios pagalbos medikus atvejis. Kauno rajone į pagalbos šauksmą sureagavusi brigada, net nepasiekus priėmimo skyriaus, tapo incidento dalyviais – buvo užpulti pacientės sūnaus. 28-erių paramedikas dar ir sumuštas, grasinta nužudyti, pasakojama LNK reportaže.

Kauno rajono GMPS, I. Gelūno/BNS nuotr.

Antradienio pavakare Kauno rajone greitosios pagalbos medikų brigada gavo iškvietimą, kad skubios pagalbos prireikė vienai rajono gyventojai.

„Sakė, kad sutriko sveikata, pakilo temperatūra ir kiti simptomai, tad brigada nuskubėjo į pagalbą“, – pasakojo Kauno r. greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties vadovė Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Nuspręsta moterį vežti į ligoninę. Kol greitosios komanda su paciente laukė eilėje į priėmimo skyrių, kad galėtų ją perduoti atlikti tolimesniems tyrimams, prie medikų prisistatė moters sūnus. Vyras buvo itin agresyviai nusiteikęs.

„Staiga privažiavo pacientės artimasis su savo automobiliu ir išsivystė konfliktas, kad pacientė ne ten atvežta, kad privalome pervežti kitur. Jis kalbėjo necenzūriniais žodžiais, komandai grasino, kad visus nužudys. Paskui pasiėmė pacientę iš greitosios automobilio ir ją išsivežė“, – incidentą komentavo N. Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Prieš GMP mediką buvo panaudotas ir fizinis smurtas. Vyras kreipėsi į medikus. Laimė, didesnių sužalojimų nepatyrė.

„53-ejų vyras galimai smurtavo, t. y. trenkė medikui, taip pat vartojo necenzūrinius žodžius ir sutrikdė viešąją tvarką prieš 28-erių metų vyrą“, – konstatavo Kauno policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Policiją išsikvietė patys paramedikai. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, už kurį gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

„Kauno apskrities vyriausiame policijos komisariate yra pradėtas ikiteisminis tyrimas  dėl viešosios tvarkos sutrikdymo. Už tai gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų“, – informavo R. Zarauskienė.

Pasirodo, smurtautojas taip pat yra gydytojas, dirbantis Kauno klinikose.

„Šis vyras yra gydytojas. Man tikrai labai gaila, bet medikai su kolegomis yra linkę labiau konfliktuoti. Nežinau, ar tai noras valdžią, ar aukštesnį statusą pademonstruoti. Kiekvieną kartą pabrėžiu, kad jei medikas turi kažkokią kitą savo nuomonę, pacientą jis gali vežtis, kur jis nori. Ir nekviesti mūsų tarnybos“, – sakė Kauno r. GMP stoties vadovė.

Greitosios pagalbos medikai, vykdami į iškvietimus, skuba gelbėti, bet patys papuola į pavojingas situacijas. Pasitaiko ne tik agresyvių artimųjų, bet ir pačių pacientų. Per pastaruosius mėnesius Lietuvoje jau ne pirmas atvejis, kai pagalbos prireikia patiems medikams.

„Jie atvyksta gelbėti žmones, padėti jiems, o ne tam, kad tramdytų priešiškai nusiteikusius, nors visi paramedikai fiziškai yra stiprūs, pasirengę. Medikai neturi būti nei stumdomi, negali būti jiems ir grasinama. Išsiaiškinti galima ir be kumščių demonstravimo. Mes dirbdami norime jaustis kuo saugesni. Dabar to saugumo tikrai labai trūksta, mūsų darbuotojai yra suglumę“, – kalbėjo N. Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Medikai nėra prilyginami statutiniams pareigūnams. Tad už jų žalojimą nėra numatytos tokios griežtos baudos, kaip, pavyzdžiui, smurtaujant prieš policijos pareigūnus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų