Pereiti į pagrindinį turinį

Iš Kretingos ir Zarasų politikų „čekiukų“ bylose prašoma priteisti virš 17 tūkst. eurų

2024-08-09 16:11 diena.lt inf.

Iš buvusio Kretingos rajono tarybos nario Stasio Kaniavos ir buvusio Zarasų rajono tarybos nario Algimanto Cibulskio viešojo intereso gynimo prokurorai prašo savivaldybėms priteisti per 17 tūkst. eurų nepagrįstai panaudotų lėšų.

Pixabay nuotr.

Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, šią savaitę Plungės apylinkės teismui pateiktu civiliniu ieškiniu iš S. Kaniavos prašoma priteisti daugiau nei 7 tūkst. eurų. Tyrimo duomenimis, ši suma politikui buvo nepagrįstai išmokėta kaip kompensacija už degalus.

Prokuratūros duomenimis, 2019–2023 metų kadenciją S. Kaniava savivaldybei teiktais dokumentais prašė kompensuoti beveik 12 tūkst. eurų, anot tarybos nario, panaudotų degalams.

Patikrinus politiko automobilio ridą, nustatyta, kad praėjusią kadenciją jis nuvažiavo mažesnį atstumą (86 tūkst. 721 km) nei grindė (95 tūkst. 855 km) savivaldybei teiktais dokumentais.

Dalis S. Kaniavos pateiktų kvitų buvo pripažinti pagrindžiančiais patirtas išlaidas, tačiau ši suma dalinama į dvi dalis, nes tarybos narys transporto priemonę naudojo ir asmeniniais tikslais. Todėl, pasak prokuratūros, nėra pagrindo teigti, kad jam turėtų būti kompensuotos visos automobilio rida pagrįstos išlaidos degalams.

Be to, nustatyta, kad buvęs tarybos narys ir karantino metu, kai kelionės buvo apribotos, teikė savivaldybei dokumentus, prašydamas kompensuoti daugiau nei 2 tūkst. eurų už patirtas degalų išlaidas. S. Kaniava taip pat iš savivaldybės gavo 455 eurus, kurie jam buvo išmokėti nesilaikant nustatytos tvarkos.

Utenos apylinkės teismui pateiktu ieškiniu iš A. Cibulskio viešojo intereso gynimo prokurorė siekia priteisti 10 tūkst. 660 eurų nepagrįstai panaudotų lėšų.

Prokuratūros duomenimis, praėjusią kadenciją politikui iš Zarasų savivaldybės biudžeto buvo išmokėta per 12 tūkst. eurų su tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms kompensuoti.

Didžioji dalis sumos buvo kompensuota už degalus – pagal pateiktus dokumentus, A. Cibulskis per ketverius metus įsigijo 7,7 tūkst. litrų dyzelino ir 1,5 tūkst. litrų benzino.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad politikas už degalus atsiskaitė 42 mokėjimo kortelėmis. A. Cibulskis ne kartą degalus pirko tą pačią dieną, kelis kartus, jų buvo perkama daugiau, nei telpa į politiko automobilių bakus.

Karantino metu A. Cibulskis pateikė degalų įsigijimo čekių 2,9 tūkst. eurų sumai.

Prokuratūra konstatavo, kad politikas negalėjo tiek degalų sunaudoti tarybos nario veiklai vykdyti, pateikta kompensavimui suma laikytina neprotinga, o ją gaudamas buvęs tarybos narys nepagrįstai praturtėjo.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 62 civilinius ieškinius bendrai 756 tūkst. eurų sumai.

Šalies savivaldybėms tarybos nariai savanoriškai yra grąžinę iš viso 860 tūkst. eurų.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į 26 savivaldybių biudžetus. Tuo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka 32 ikiteisminius tyrimus dėl 26 savivaldybių galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų