Pereiti į pagrindinį turinį

Ministrė: policija intensyviau tikrins ginklų savininkus

2024-07-11 12:10

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad policija vykdys intensyvesnius ginklus turinčių asmenų patikrinimus, svarstomi ir įstatymo pakeitimai dėl griežtesnės ginklų kontrolės.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / M. Vizbaro/BNS nuotr.

Taip ji kalbėjo pastarosiomis dienomis fiksavus daugiau nusikaltimų, susijusių su nužudymais, panaudojant ginklą.

„Matant pastaruosius įvykius, yra būtinybė dar kartą įsivertinti pačią tvarką, kalbėjausi su generaliniu komisaru apie būtinybę intensyvinti policijos pareigūnų patikrinimus tų asmenų, kurie turi leidimus ir turi ginklą“, – Seime susirinkusiems žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Bilotaitė.

„Taip pat vertiname teisinį reglamentavimą, kam būtų reikalingi atitinkami teisės aktų pakeitimai“, – teigė ministrė.

Anot jos, institucijos turės įvertinti situaciją, kaip suderinti norą intensyvinti ginklavimosi procesą esant dabartinėms geopolitinėms aplinkybėms ir būtinybę išvengti nelaimingų atsitikimų.

„Kad turėtume labai aišku reglamentavimą ir aiškią tvarką, nedalijant ginklų į kairę ir dešinę, nes pasekmes matome labai skaudžias, (...) turime įsivertinti, kad yra labai daug rizikų, kai ginklas atsiduria žmonių rankose, kurie turi kitokių kėslų ir negali turėti ginklų“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Generalinis komisaras Renatas Požėla trečiadienį „Info TV“ sakė, kad policija gali inicijuoti ginklų laikymo kontrolės griežtinimą.

R. Požėlos vertinimu, Lietuva Europos Sąjungos šalių kontekste pagal ginklų kontrolę yra „per vidurį“.

„Kai įvyksta tokios tragedijos, turime dar kartą įsivertinti, ar tas mūsų toks griežtumas per vidurį yra pakankamas. Matyt, iš policijos iniciatyvos tikrai kils. Tiek policijos generalinio (komisaro – BNS) nustatytų tvarkų peržiūra, tiek, aš neatmetu, ir įstatyminiai projektai“, – kalbėjo R. Požėla.

Antradienį moters ir vyro kūnai su šautinėmis žaizdomis rasti Tauragės rajone, pirmadienį du negyvi žmonės rasti Alytuje, įtariant nužudymą ir savižudybę. Sekmadienį neblaivus vyras šautuvu mirtinai sužalojo moterį Skuodo rajone.