Tačiau daug tradicijų šiandien pakitusios. Pavyzdžiui, senovėje ant Kūčių stalo būdavo patiekiama visai ne 12 patiekalų.
Kūčios reiškia ne tik vakarienę, bet ir patiekalą, kuris buvo gaminamas iš visų žmogaus gaminamų javų tam, kad ir kitais metais būtų geras derlius.
Įdomu tai, kad senovėje valgių ant Kūčių stalo būdavo ne 12, kaip įprasta šiandien, o 9. Kaip pasakoja etnologas Libertas Klimka, visi jie buvo gaminami iš to, ką žmogus pats augina ir gauna iš gamtos dovanų: iš grybų, uogų, žuvies, ankštinius daržovių, javų...
O Kalėdų stalas jau būdavo turtingas. Būtinai buvo valgomi kiaulienos patiekalai, virtos kiaulės ausys, šaltiena, žąsis. Iš jos krūtinkaulio spėta, kokia bus žiema.
Daugiau apie ilgaamžes Kūčių ir Kalėdų tradicijas – pokalbyje su etnologu Libertu Klimka.
Naujausi komentarai