Pereiti į pagrindinį turinį

Kūčių tradicijos: ne visada valgydavo 12 patiekalų

2017-12-22 18:52
LRT

Kūčios – ilgaamžes tradicijas turinti lietuvių šventė, kurią dar išsaugojusios turi tik kai kurios kaimyninės šalys.

R.Vilimo/BFL nuotr.

Tačiau daug tradicijų šiandien pakitusios. Pavyzdžiui, senovėje ant Kūčių stalo būdavo patiekiama visai ne 12 patiekalų.

Kūčios reiškia ne tik vakarienę, bet ir patiekalą, kuris buvo gaminamas iš visų žmogaus gaminamų javų tam, kad ir kitais metais būtų geras derlius.

Įdomu tai, kad senovėje valgių ant Kūčių stalo būdavo ne 12, kaip įprasta šiandien, o 9. Kaip pasakoja etnologas Libertas Klimka, visi jie buvo gaminami iš to, ką žmogus pats augina ir gauna iš gamtos dovanų: iš grybų, uogų, žuvies, ankštinius daržovių, javų...

O Kalėdų stalas jau būdavo turtingas. Būtinai buvo valgomi kiaulienos patiekalai, virtos kiaulės ausys, šaltiena, žąsis. Iš jos krūtinkaulio spėta, kokia bus žiema.

Daugiau apie ilgaamžes Kūčių ir Kalėdų tradicijas – pokalbyje su etnologu Libertu Klimka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų