Pereiti į pagrindinį turinį

Lauktos knygos apie A.Braką sutiktuvės

2007-12-14 09:00

Ievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13L“ (Herkaus Manto g. 25) šiandien 17 val. skaitytojams bus pristatyta klaipėdiečio kraštotyrininko Bernardo Aleknavičiaus knyga „Adomas Brakas – Vydūno dvasios pakylėtasis“.

Knygos sutiktuvėse dalyvaus autorius, redaktorė Jovita Saulėnienė, leidėjas Antanas Stanevičius, dainuos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Vorusnėlė“. Vakarą ves dr. Dalia Kiseliūnaitė.

Ištisus du dešimtmečius, 1919-1938 metų laikotarpiu, Klaipėdos krašto mažlietuvių kultūriniam ir visuomeniniam gyvenimui neoficialiai vadovavo ištikimas Mažosios Lietuvos sūnus A.Brakas. Jis buvo ir Mažosios Lietuvos jaunųjų susivienijimo „Santara“ vadovas, ir Klaipėdos muzikinio gyvenimo organizatorius, ir „Aukuro“ vaidybos mokyklos bei moksleivių „Aušros“ draugijos kūrėjas, žurnalistas, krašto kultūrinio paveldo puoselėtojas ir... 1941 metų Sibiro tremtinys.

„Adomas Brakas – Vydūno dvasios pakylėtasis“ – tai 12-oji B.Aleknavičiaus knyga. Daugiau kaip keturis dešimtmečius gyvendamas Klaipėdoje, žurnalistas nuolat domisi šio krašto praeitimi ir kaupia medžiagą apie Mažosios Lietuvos šviesuolius. Būdamas savo kūrybine prigimtimi kraštotyrininkas ir „enciklopedininkas“, B.Aleknavičius surado gyvuose liudininkuose, istoriniuose šaltiniuose, to meto periodikoje medžiagos gyvam A.Brako paveikslui. Ši asmenybė drąsiai statytina šalia Vydūno – A.Brakas buvo jo bendražygis, pasekėjas ir daugelio idėjų įkūnytojas, švietęs klaipėdiškius per chorus, susirinkimus, spaudą, dailę. Ši asmenybė Mažajai Lietuvai tokia pat svarbi, kaip Vincas Kudirka – visai Lietuvai.

Šis leidinys, skirtas praėjusiai A.Brako gimimo 120 metų sukakčiai, nepretenduoja į išsamią jo biografiją ar daugiabriaunės jo veiklos analizę. Apybraiža – ne mokslinė studija, nes ji skiriama plačiam skaitytojų ratui. Joje pateikiami tik A.Braką pažinojusių asmenų prisiminimai, trumpa jo darbų apžvalga. Leidinys iliustruotas A.Brako kūrinių reprodukcijomis.

„Klaipėdos“ inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų