Pereiti į pagrindinį turinį

Trakai svarstytų pakeisti paveldosaugos kritikuojamus objektus Karaimų gatvėje

2024-08-21 13:56

Paveldosaugininkams raginant pašalinti istorinėje Karaimų gatvėje esančius vazonus, suoliukus, Trakų rajono savivaldybė svarstytų tą padaryti, tačiau pabrėžia, kad iš institucijų anksčiau nusiskundimų nebuvo sulaukusi.

Karaimų gatvė.
Karaimų gatvė. / V. Balkūno/BNS nuotr.

„Šiai dienai, kai bandomasis projektas dalinai jau yra įgyvendintas sakyti, kad viską patraukite, manome, kad yra tikrai neteisinga“, – BNS trečiadienį sakė savivaldybės administracijos direktorė Dovilė Daudaitė.

Pasak jos, tokios priemonės – suoliukai, vazonai, šiukšliadėžės – Trakų senamiesčio architektūros neuždengia ir nebjauroja.

„Iš tikrųjų ne vieną kartą viešinome (projektą – BNS) tiek bendruomenei, tiek visai visuomenei, gyventojams ir pagal gyventojų gautas pastabas atsižvelgėme, pakoregavome, ką jie pageidavo, tačiau iš institucijų niekada nei jokių pasiūlymų, nei pastebėjimų nebuvome gavę“, – kalbėjo D. Daudaitė.

Vis dėlto ji pridūrė mananti, kad šiuo metu esančias laikinąsias priemones galima būtų pakeisti kitomis.

„Manytume, kad šitos priemonės galėtų galbūt keistis parengus ir pradėjus įgyvendinti šios gatvės (Karaimų – BNS) rekonstrukcijos projektą“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorė.

Anot D. Daudaitės, sunku apibrėžti, kada toks projektas galėtų būti įgyvendintas.

Tuo metu trečiadienį išplatintame Valstybinės kultūros paveldo komisijos pranešime teigiama, kad Trakų rajono savivaldybė projekto paveldosauginę dalį atliko aplaidžiai.

Anot jos, projektas nepakankamai įvertintas paveldo apsaugos požiūriu, painiojamos apskaitos ir planavimo dokumentuose vartojamos sąvokos ir duomenys, naudojamos įstatymiškai neaiškios frazės bei terminai.

Be to, projektas nebuvo derintas su Kultūros paveldo departamentu.

Komisija ragina savivaldybę prisiimti atsakomybę už netinkamai parengtą projekto paveldosaugos dalį, reikalauja tolesnius savo veiksmus derinti su už kultūros paveldo apsaugą Lietuvoje atsakingomis institucijomis.

Siekiant įvertinti situaciją, žadama kreiptis į Seimo Antikorupcijos komisiją, Specialiųjų tyrimų tarnybą.

„Prieš neeilinį posėdį šiam atvejui nagrinėti nuvykome į vietą. Situacija yra chaotiška, dviprasmiška ir, sakyčiau, liūdinanti. Matomi svetimkūniai, kurie vizualiai teršia istorinę aplinką, o, štai, eismas toliau vyksta. Nors projekto vystytojai tvirtina, kad gatvė užstatoma būtent eismo srautų reguliavimui“, – Valstybinės kultūros paveldo komisijos pranešime cituojama Paveldo komisijos pirmininkė Vaidutė Ščiglienė.

Ji taip pat teigė, jog vietos bendruomenės prieš kurį laiką išsakė pastabas vystomam projektui, tačiau, anot jos, savivaldybė kol kas savo pozicijos nepakeitė.

„Už kultūros paveldo apsaugą atsakingų institucijų nuomonė yra vieninga – tokie mažosios architektūros elementai istorinėje gatvėje nėra tinkami. Neeiliniame posėdyje bendravome ir su Kultūros paveldo departamentu, Seimo nariais. Susitikimo metu išgirdome, kad Kultūros paveldo departamento nuomone, šių intarpų čia turėtų nelikti ir buvo pažadėta imtis atitinkamų veiksmų. Tad Kultūros paveldo departamentui norėtume palinkėti principinio požiūrio“, – sakė V. Ščiglienė.

Savo ruožtu D. Daudaitė teigė, jog šį projektą Trakų rajono savivaldybė su gyventojais aptarė keturis kartus.

„Tiek iš miesto, rajonų gyventojų girdėdavome tik pačius geriausius atsiliepimus ir kad kuo greičiau darykite, nes ilgą laiką Karaimų gatvė buvo tranzitinė gatvė, kuri buvo naudojama privažiavimui prie privačių parkingų, kurie kiemuose buvo įrengti“, – kalbėjo ji.

Be kita ko, komisija teigia matanti tendenciją, kai viešosios erdvės tvarkomos neįvertinus vietovės istorinės vertės ir autentiškumo, todėl subūrė darbo grupę viešųjų erdvių apsaugos ir planavimo klausimams nagrinėti.

Joje tiriamas ne tik Karaimų gatvės atvejis, bet ir panašios situacijos visoje Lietuvoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų