Pereiti į pagrindinį turinį

A. Warholo paveikslas „Avarija“ pasiekė šio menininko darbų rekordą

2013-11-14 09:41
Scanpix nuotr.

Paskutinis iš keturių Andy Warholo (Endžio Vorholo) automobilių avarijas vaizduojančio ciklo darbų trečiadienį pasiekė aukcionuose parduotų šio menininko kūrinių rekordą – buvo nupirktas už daugiau kaip 105 mln. dolerių, paskelbė „Sotheby's“.

Pasirašyta „Sidabrinio automobilio avarija (dviguba nelaimė)“ (Silver Car Crash (Double Disaster)), kuri yra 1963 metų ciklo „Mirtis ir nelaimės“ (Death and Disasters) dalis, buvo parduota už 105 445 000 dolerių. Dėl jos aukcione Niujorke varžėsi trys pirkėjai.

2,43 m aukščio ir 4 m ilgio darbas yra sudarytas iš dviejų panelių: kairėje yra 15 automobilio avarijos atvaizdų, o dešinėje pavaizduotas didelis sidabriškas stačiakampis. Šį įspūdingą darbą ekspertai vadina novatoriška ir kinematografiška aliuzija į mirtį mažajame ekrane.

Ankstesnis šio mįslingo popmenininko, imigrantų iš Lenkijos sūnaus, kuris gimė kaip Andrejus Varhola Pensilvanijos mieste Pitsburge, rekordinis pardavimas buvo 71,72 mln. dolerių, nurodo „Sotheby's“.

„Sotheby's“ trečiadienio aukcionas buvo surengtas kitą dieną po to, kai britų tapytojo Franciso Bacono (Fransiso Beikono) triptichas „Trys Luciano Freudo (Lusiano Froido) studijos“ (Three Studies of Lucian Freud) konkurentų „Christie's“ aukcione buvo parduotas už 142,4 mln. dolerių – rekordinę sumą, kada nors sumokėtą aukcionuose už kokį nors meno kūrinį.

Tas 1909-1992 metais gyvenusio dalininko darbas niekada anksčiau nebuvo parduodamas aukcione. Jį nupirko viena Niujorko galerija.

Pats brangiausias kada nors parduotas meno kūrinys yra Paulio Cezanne‘o (Polio Sezano) paveikslas, 2011 metais nupirktas už 259 mln. dolerių, tačiau jis buvo parduotas privačiai, ne aukcione.

„Trys Luciano Freudo studijos“, kurių pardavimas buvo palydėtas plojimais, savo kaina pranoko ankstesnį 119,9 mln. dolerių rekordą, priklausiusį Edvardo Muncho (Edvardo Munko) "Šauksmui“ (Skrik), kuris už tokią sumą buvo nupirktas 2012 metų gegužę „Sotheby's“ aukcione Niujorke.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų