Pereiti į pagrindinį turinį

Afroamerikietiškas bliuzas – ne kauniečių skoniui?

2009-06-08 23:59
Publika: afroamerikietiško bliuzo festivalio „Daugirdas gyvai“ koncerte klausėsi ir Nemune, ir prie Nemuno.
Publika: afroamerikietiško bliuzo festivalio „Daugirdas gyvai“ koncerte klausėsi ir Nemune, ir prie Nemuno. / Tomo Raginos nuotr.

Savaitgalį du Kauno muzikiniai festivaliai – Pažaislio ir "Daugirdas gyvai" – rungėsi dėl auditorijos.

Penktadienio vakarą Pažaislio vienuolyno bažnyčia vos sutalpino visus susirinkusiuosius į Pažaislio muzikos festivalio koncertą, kuriame senovines dainas ir giesmes atliko rusų sakralinės muzikos ansamblis „Svetilen“.

Tuo pačiu metu Prieplaukos krantinėje prie Vytauto bažnyčios startavo kitas muzikinis festivalis – „Daugirdas gyvai“. Antrus metus iš eilės Senamiestį bandantis išjudinti renginys kvietė į afroamerikiečio bliuzmeno Michaelo Burkso ir jo grupės koncertą Vasaros renginių amfiteatre. Tačiau amfiteatro suoliukai liko apytuščiai. Įsigudrinęs jaunimėlis būriavosi už aptvertos amfiteatro teritorijos ir koncerto klausėsi nemokamai. Kiek 50 litų kainuojančių bilietų buvo parduota į šį koncertą, festivalį organizuojančio „Geros muzikos klubo“ vadovas Česlovas Švarplys neatskleidė.

Ištikimiausią publiką koncerte šildė ne tik geras džiazas. Kas, pasidavę koncerto nuotaikai, šoko, kas apsimuturiavo atsineštais pledais, kas šildėsi alumi ar karšta arbata.

„Puikus bliuzas, ir vieta koncertams labai gera – galima pamedituoti žvelgiant į Nemuno vandenį. Tik renginiams atvirame ore šią vasarą pas mus kol kas per šalta“, – pripažino į šiltą paltą įsisupusi elegantiška moteris.

Kodėl mažai kauniečių susirinko pasiklausyti Geležinio žmogaus pravardę pelniusio bliuzmeno – žmonės išsigando krizės, koncertą nukonkuravo Pažaislis ar renginiui lauke per prastas oras?

„Turbūt lėmė visos šios aplinkybės. Tik mūsų žmonėms oras retai būna geras lauko koncertams. Kai karšta, jie važiuoja už miesto, kai šalta – sėdi namuose ir žiūri televizorių, kaip žiemą. Kita vertus, mes nesiorientuojame į masinį skonį ir masinius renginius. Čia ne Miesto dienų renginiai, kad susirinktų pilnas 1200 vietų amfiteatras ir dar daugiau. Būtų nesveikas reiškinys, jei taptų masinis“, – tikino G.Švarplys.

Organizatorius pripažino, kad gal ne visiems įkandamos ir bilietų kainos. „Tačiau į kai kurių rusiškų grupių koncertus, kur pagal fonogramą dainuojama, lietuviai eina, moka po 100–200 litų. Tai rodo mūsų žmonių mentalitetą. Turės praeiti ne vieni metai, kad lietuviai atsijotų tikrą muziką nuo jos pakaitalų“, – tikino „Geros muzikos klubo“ vadovas.

Ne ypač gausi pirmojo koncerto auditorija „Daugirdo gyvai“ programos nekeičia – vasarą Prieplaukos krantinėje vyks dar trys koncertai. Artimiausias jų – liepos 2 d. Toje pačioje Vasaros estradoje vėl liesis bliuzo melodijos. Pirmojo festivalio publikos numylėtinei Čikagos bliuzo primadonai Peaches Staten talkins italų bliuzo grupė „Luca Gioradano Band“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų