Pereiti į pagrindinį turinį

Astridos legenda – meilės vaikams dovana

2012-11-17 08:30
Astridos legenda – meilės vaikams dovana
Astridos legenda – meilės vaikams dovana / Tomo Raginos nuotr.

Kauno nacionaliniame dramos teatre artėja premjera – Inesos Paliulytės suburtas suaugusių ir mažų aktorių kolektyvas intensyvina spektaklio apie Astridos Lindgren gyvenimą ir kūrybą repeticijas.

Trejų metų darbas

Visi mes, suaugusieji, esame vaikystėje sėmęsi stiprybės džiaugsmo iš švedų rašytojos A.Lindgren kūrinių, kiekviename iš mūsų tebegyvena Karlsonas ar Pepė Ilgakojinė, žavintys ir dabartinę vaikų kartą, pasigendančią šuoliuojančių per gyvenimą tėvų meilės. Į tai – meilės stoką – sutelkė dėmesį populiarioji vaikų rašytoja, žinomo visame pasaulyje personažo Pepės Ilgakojinės lūpomis pasakiusi: „Duokite vaikams meilės.“

Būtent meile, kurios taip trokšta ir maži, ir dideli, spinduliuoja visas I.Paliulytės kuriamas spektaklis. Jį aktorė ne tik režisavo, bet ir pati scenarijų parašė.

„Trejus metus įvairiuose informacijos šaltiniuose rinkau ir ieškojau medžiagos šiam spektakliui. Pakeliui sužinojau daug naujo apie A.Lindgren gyvenimą, nes ji, nors gyveno labai ilgai – mirė 2002-aisiais, sulaukusi 94 metų, nemėgo viešumos ir duoti interviu, buvo beprotiškai kukli. Tapusi bene populiariausia pasaulyje vaikų rašytoja, kurios dauguma knygų išversta į 85 pasaulio kalbas, nuo 1941 m. iki savo mirties gyveno tame pačiame keturių kambarių bute, aukodama ne tik pavieniams asmenims, bet ir įvairioms organizacijoms, ypač ginančioms vaikų ir gyvūnų teises“, – aiškino I. Paliulytė.

Astrida – D.Kazragytė

Pačioje spektaklio pradžioje į sceną dviračiu įvažiuoja vienišas berniukas Nilsas, kurį vaidina mažametis Ąžuolas Praspaliauskas – I.Paliulytės ir N.Lepeškaitės prieš 12 metų įkurtos mokyklėlės „Mano teatras“ aktorius.

Ąžuolui (jo aštuonių mėnesių sesutė Rasa scenoje „vaidins“ mažąją Astridą) spektaklyje „Astrida“ patikėtas Nilso vaidmuo.

Kas tas Nilsas? „Berniukas, kuris, paliktas abejingų tėvų, važinėjosi dviračiu parke ir pats užkalbino ant suolo sėdinčią vienišą senutę su knyga. Pasirodo, tai buvo garsi knygų vaikams rašytoja A.Lindgren. Beje, kai rinkau medžiagą apie šią nuostabią moterį, aptikau jos nematytų nuotraukų – į mane žvelgė... Doloresa Kazragytė. Jų panašumas stulbinantis. Tad nedvejodama Astridos vaidmenį pasiūliau Doloresai. Ir ji sutiko“, – džiaugėsi Inesa.

Stebina gebėjimai

D.Kazragytė pripažino, kad šis pasiūlymas, nors ir buvo netikėtas, tačiau labai mielas. „Juolab kad ir spektaklyje, ir mano naujausioje knygoje “Raudoni sandaliukai„ siužetai atsispiria į vaikystę. Švarią ir šviesią. Tokią, kokia ji yra Inesos sukurtame spektaklyje“, – sako aktorė, vaidinanti „Astridoje“ 90-metę rašytoją.

Anot D.Kazragytės, šį I.Paliulytės spektaklį gali žiūrėti ir keturmetis vaikas, ir jo tėvai, ir seneliai, kurie scenoje atpažins žinomiausius A.Lindgren knygų personažus, o gal ir save – neturintį savo vaikui laiko net ir knygai paskaityti.

„Būtent iš spektaklio sužinojau, kad Astrida, tik sulaukusi brandaus amžiaus, prabilo apie savo maištingą paauglystę ir jaunystės metus: ji, pirmoji paauglė, savo kaime nusikirpo plaukus, būdama 18-metė susilaukė sūnaus ir nepanoro tekėti už jo tėvo. Labai gražus, toli regintis spektaklio finalas, kur rašytoja savo Pepei, Karlsonui ir kitiems garsiesiems personažams sako: “Jūs niekada nepasensite", – kalbėjo po spektaklio repeticijos D.Kazragytė.

Beje, aktorė pastebėjo malonų sutapimą: savo karjeros pradžia ji laiko šviesų ir kartu liūdną Žiogo vaidmenį Viktoro Kuprevičiaus operoje „Žiogas ir skruzdėlė“, o karjeros pabaigos ženklu – tokį pat šviesų ir kartu liūdną didžiosios rašytojos vaidmenį spektaklyje „Astrida“.

Kaip radosi Pepė

I.Paliulytė įsitikinusi, kad A.Lindgren biografijos, kurios fragmentus žiūrovai pamatys scenoje, neįmanoma atsieti nuo jos kūrybos, kuriai temų rašytoja sėmėsi būtent iš savo šviesios vaikystės.

O štai bene žinomiausias jos pasakų personažas – Pepė Ilgakojinė gimė rašytojos lovoje, kurioje A.Lindgren užrašė, gulėdama lūžus kojai, savo pačios dukrai Karinai pasakotas prasimanytas istorijas apie, beje, pačios Karinos sugalvotą personažą Pepę.

Stulbinantis A.Lindgren apdovanojimų sąrašas – 59, tarp kurių yra tokie kaip Hanso Christiano Anderseno ir Švedijos akademijos medaliai, Švedijos metų žmogaus titulas, „Teisingo gyvenimo“ prizas – jis laikomas alternatyvia Nobelio premija, kurią rašytoja gavo už vaikų ir gyvūnų teisių gynimą.

Beje, tai A.Lindgren pastangomis Švedijoje buvo panaikintos fizinės bausmės vaikams. Tad neatsitiktinai ir jos džiaugsmu, laisve, išmone trykštanti Pepė, radusi vietą viso pasaulio vaikų širdyse, Švedijoje laikoma kone nacionaline vertybe.

I.Paliulytė spektaklyje jautriai, atsargiai, lyg stiklo karoliukus suvėrė spektaklyje A.Lindgren knygų personažus, jos gyvenimo fragmentus, kuriems gyvybės suteikė ne tik D.Kazragytė, bet ir aktoriai Sigitas Šidlauskas, Daiva Rudokaitė, Rimantas Štaras ir kt. Muziką šiam šviesiam spektakliui sukūrė Raigardas Tautkus, spektaklio dailininkė Kotryna Daujotaitė.


Kas: spektaklio „Astrida“ premjera.

Kur: Kauno nacionaliniame dramos teatre.

Kada: gruodžio 2, 9, 18, 20 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų