Pereiti į pagrindinį turinį

Birštone – meno ir ekologijos buveinė

2009-03-26 09:00
Birštone – meno ir ekologijos buveinė
Birštone – meno ir ekologijos buveinė / Organizatorių archyvo nuotr.

Jau kitą savaitgalį vyks pirmasis tarptautinis meno festivalis "Birštono Gryn parkas". Festivalio tikslas – atkreipti dėmesį į unikalią Birštono gamtą ir sykiu – turtinti miesto kultūrinį kraštovaizdį.

Festivalio premjeros

Staigmena festivalio svečiams – dvi spektaklių premjeros. Viena jų – šokio monospektaklis "...tai didžiulė paslaptis..." (angl. – "...It's a very Big Secret..."), kurį pristatys vienas žymiausių šiuolaikinio šokio meistrų – choreografas Granhøjus Dansas ir multiinstrumentalistė, kompozitorė ir atlikėja Anne Eisensee. Šį spektaklį lietuvių publika pamatys net anksčiau nei šių menininkų tėvynainiai danai.

Antroji premjera – Auksės Petrulienės "Psilikono teatro" lėlių spektaklis "Širdies riksmas", sukurtas specialiai "Birštono Gryn parko" festivaliui. "Širdies riksmo" scenarijus įkvėptas lietuviškų meilės legendų – nuo Birutės ir Kęstučio iki skandalingos prieškario bylos herojų – Staselės ir prelato Konstantino.

Renginiai visai šeimai

Festivalio programoje yra dar dviejų užsienio trupių pasirodymai. Tai austrų Karinos Schäfer figūrų teatras, pristatysiantis lėlių spektaklį "Du kartus gyveno..." (angl. – "Twice upon a time"), ir lenkų Stefano Jaraczo teatras su monospektakliu tik suaugusiesiems "Nižynskis" (lenk. – "Niżyński"). Prieš Birštono festivalį šie teatrai viešės Kaune: balandžio 2 d. 18 val. "Girstučio" kultūros centre – S.Jaraczo teatras, o balandžio 3 d. 18 val. Kauno valstybiniame lėlių teatre – Karinos Schäfer figūrų teatras.

Vienas iš nedaugelio lietuvių menininkų "Birštono Gryn parke" – aktorius ir režisierius Benas Šarka. Jis parodys monospektaklį "Kiaurai" pagal Williamo Shakespeare'o dramą "Karalius Lyras". Džiazo projektą pristatys lietuviai džiazo muzikantai Kęstutis Vaiginis ir Marius Aleksa su Joonasu Haavisto iš Suomijos ir Fulvio Buccafusco iš Italijos.

Šokių muzikos gerbėjus vėlyvą šeštadienio vakarą linksmintis šauks DJ Alko ir DJ Trick.

Festivalyje neturėtų nuobodžiauti ir vaikai. Šeštadienį į Pasakų svetainę Birštono bibliotekoje juos kvies aktorė Aušra Pupelytė ir jos sūnus Augustas. O sekmadienio popietę groti mušamaisiais instrumentais vaikus mokys perkusininkas, kompozitorius Tomas Dobrovolskis.

Sanatorijos "Tulpė" gydyklų fojė visas tris dienas bus galima aplankyti Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto diplominių medžio darbų parodą.

Ekologijai skirtos akcijos

Per visą festivalį vyks įvairios akcijos, susijusios su ekologija ir jos propagavimu. Šeštadienį organizuojamas dviratininkų žygis po Žvėrinčiaus mišką, bus lankomi gamtos paminklai. Vėliau akcijos "Darom 2009" entuziastai kvies sodinti medelių.

Birštono kultūros centro fojė veiks dirbtuvėlės, kuriose naujam gyvenimui bus prikeliami seni daiktai ir drabužiai. O grafikas Alius Levinskas atidarys savo ekologišką dirbtuvėlę. Čia bus galima savo akimis pamatyti, kaip speciali popieriaus perdirbimo mašina šiukšlę paverčia rašomuoju popieriumi. Savo akcijas ir projektus pristatys Klaipėdos ekologinis klubas "Žvejonė" ir neformali jaunimo iniciatyvinė grupė "Gerbk gyvūnų teises!"

Šalia Kultūros centro nuo pat šeštadienio ryto šurmuliuos ekologiškų gaminių mugė. Jos dalyviai siūlys įsigyti avių vilnos, sodinukų, pyragų, net statybinių medžiagų. Per festivalį taip pat vyks akcija "Gamta veikia be baterijų", kurios tikslas – skatinti gyventojus surinkti ir išmesti nereikalingas baterijas į specialiai tam skirtus konteinerius.


KAINA: Spektakliai Kaune – 70 litų, Birštone – 60 litų, abonementas (galioja tik Birštone) – 140 litų.

KONKURSAS

"Vilniaus diena" savo skaitytojams dovanoja du kvietimus (dviem asmenims) į spektaklį "Nyžinskis" (balandžio 4 d. 17 val. Birštone). Norintys juos laimėti, turi teisingai atsakyti į nurodytus klausimus ir atsiųsti juos adresu [email protected]. Laimingieji bus atrinkti burtų būdu.

KLAUSIMAI

1. Kokiame kurorte vyks pirmasis tarptautinis kultūros ir ekologijos festivalis "...Gryn parkas"?

a) Birštone;

b) Palangoje;

c) Druskininkuose.

2. Kuris užsienio trupės spektaklis skirtas tik suaugusiesiems?

a) Granhøjaus Danso "...tai didžiulė paslaptis..." (Danija);

b) Karinos Schäfer figūrų teatro "Du kartus gyveno" (Austrija);

c) S.Jaraczo teatro "Nižynskis" (Lenkija).

3. Kurioje vietoje per festivalį bus sodinami medeliai?

a) kurorto parke;

b) upės pakrantėje;

c) prie kelio Marijampolė–Vilnius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų