Buvusio "Hiltono" virėjo idėja savaitgalio pietums Pereiti į pagrindinį turinį

Buvusio "Hiltono" virėjo idėja savaitgalio pietums

2010-02-27 23:59

Kai Marius Račilauskas dar dirbo Didžiojoje Britanijoje, viešbučio "Hiltonas" restorane, jis ir aukščiausio lygio vituvės profesionalų komanda nesuko galvos, kaip pigiai ir greitai pagaminti gardžius pietus. O Lietuvoje tai aktualu.

Keletas rekomendcijų

"Jei jau kalbame apie nebrangius produktus, paprastas sudedamąsias dalis ir gana efektingą rezultatą, siūlau vištieną su bulvių apkepu ir patroškintų pomidorų garnyru", – rekomenduoja M.Račilauskas.

Patiekalas iš vištienos krūtinėlės, kaip juokauja Marius, – pusiau jo, pusiau pancūzų išradimas.

"Išskirtinis šio patiekalo privalumas – toks, kad iškepta vištienos krūtinėlė tampa sultinga ir aromatinga", – aiškina M.Račilauskas.

Jo siūlomam patiekalui nereikia jokių ypatingų prieskonių, išskyrus paprastus lietuviškus. Tai – druska, pipirai, krapai, petražolės, česnakas.

Įmantriausia sudedamoji dalis – Parmos kumpis, į kurį reikėtų įvynioti vištos krūtinėlės suktinuką. "Jo galima ir atsisakyti, – pataria Marius. – Bet aš vis dėlto rekomenduočiau. Kumpis persmelkia vištieną ypatingu aromatu ir skoniu. Nors galima išsiversti ir su plonai atpjautos šoninės gabalėliu."

M.Račilausko prancūziška vištiena

Keturioms porcijoms reikės:

5 vištos krūtinėlių,

50–100 g grietinėlės,

1 kiaušinio baltymo,

Parmos kumpio,

druskos, pipirų, krapų, petražolių.

"Vištos krūtinėlę išskleidžiame ir nelabai stipriai pamušame, – pasakoja M.Račilauskas. – Ji turi būti plokščia kaip blynas. Nelygius kraštus apipjaustome. Keturių krūtinėlių nuopjovas ir vieną sveiką krūtinėlę sumalame arba susmulkiname smulkintuvu. Smulkindami supilame grietinėlę ir kiaušinio baltymą. Viską suplakus sudedame sukapotus krapus, petražoles, pagal skonį įberiame druskos ir pipirų. Tai bus suktinuko įdaras."

Ant išmuštos vištos krūtinėlės dėti šio įdaro ir viską susukti kaip lietinį. Suktinuką apvynioti Parmos kumpiu ar šonine. Viską įvynioti į foliją ir pašauti į 170–180 laipsnių orkaitę.

"Konvekcinėje krosnelėje kepti 15 min., orkaitėje – šiek tiek ilgiau", – pataria M.Račilauskas.

Bulvių apkepas

Vištienos suktinuką galima valgyti vieną, su daržovėmis, bet M.Račilauskas sako, kad skaniausia – su prancūzišku bulvių apkepu douphinoise, kurį visai paprasta pagaminti ir Lietuvoje.

Apkepui reikės

8 vidutinių bulvių (4 porcijoms),

šiek tiek grietinėlės,

kiaušinio,

tarkuoto kietojo ar fermentinio sūrio,

druskos, pipirų, išspaustos česnako skiltelės.

"Bulves pasūdome ir pabarstome pipirais. Supjaustome griežinėliais. Grietinėlę plaktuvu ar šakute suplakame su kiaušiniu, į plakinį įtarkuojame sūrio, supilame išspausto česnako sultis", – vardija M.Račilauskas.

"Į kepimo skardą, – tęsia jis, – įtiesiame kepimo popieriaus ir gražiai išdėliojame griežinėliais supjaustytas bulves. Užpilame plakiniu. Uždengiame kepimo popieriumi, kad neapdegtų, ir kepame 180 laipsnių orkaitėje, kol bulvės bus minkštos. Konvekcinėje krosnelėje – apie pusvalandį."

Patroškinti pomidorai

4 porcijoms reikės 20 vynuoginių pomidorų (vienai porcijai – 5),

alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto,

trupučio cukraus, druskos, pipirų, česnako, čiobrelių.

Į pašildytą aliejų sudėti pusiau perpjautus mažuosius vynuoginius pomidorus ir lėtai troškinti ant mažos ugnies. Įspausti šiek tiek česnako. Pagardinti čiobreliais, balzaminiu actu ir puse šaukštelio cukraus.

"Troškinti reikia apie 5–6 min., – sako M.Račilauskas, – kol pomidorai suminkštės. Tada juos išgriebti. O balzaminį actą su aliejuku, kuriuose troškinosi pomidorai, – na, šlakelį kitą – aš įpilu į lėkštę, į kurią dedu visą patiekalą. Skanaus!"


M.Račilausko dosjė

Amžius: 27 metai.

Zodiako ženklas: Šaulys.

Šeiminė padėtis: susižadėjęs.

Pomėgis: gaminti valgyti.

Pirmasis patiekalas: su močiute iškeptas trupininis pyragas. Tada jam buvo penkeri.

Mėgstamiausias patiekalas: jūrų šukutės su triufeliais.

Virėjo karjeros pradžia: 2004-ieji, Didžioji Britanija, Kardifas. Italų restoranas su Viduržemio jūros baseino šalių virtuve.

2006–2009 m. "Hiltono" viešbučio, kuriame nakvynė kainuoja nuo 150 iki 700 svarų sterlingų, restoranas. Tarp klientų, kuriems ruošė valgius M.Račilauskas, – Mike Tysonas, Wesley Snipesas (filmas "Ašmenys"), regbio žvaigždės.

Dabartinė darbovietė: Kaunas, restoranas "Bokštas". M.Račilauskas jame dirba vyr.virėju.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų