Pereiti į pagrindinį turinį

Į kokias keliones lietuvius vilioja pomėgiai?

2016-08-31 06:36 diena.lt inf.

Net jei dažnai tenka išgirsti frazę „mano hobis yra keliauti“, nemažai žmonių keliauja dėl to, kad svetur užsiimtų savo mėgstama veikla. Keliavimas pagal pomėgius, dažniau įvardijamas kaip hobio turizmas, įgauna pagreitį visame pasaulyje, o tokį keliavimo būdą renkasi kone kas penktas turistas.

Žmonės ieško draugų ir bendraminčių, kad galėtų kartu įveikti tūkstančius kilometrų dėl savo hobio, pradedant aktyviu vandens sportu, baigiant egzotiškomis gastronominėmis kelionėmis. Savo pomėgių vedini į Lietuvą taip pat atvyksta turistai iš užsienio.

Tendencija – gastronominės kelionės

Kelionių agentūros „West Express“ specialistė Laura Šepetienė sako, jog keliaujantiems pagal pomėgius labiausiai rūpi pažinti tai, kas dar neatrasta, ką įprastai aplenkia turistai. „Konkretūs pomėgiai reikalauja ir labai specifinių žinių apie tam tikrus maršrutus ar vietas, todėl geriausiai planuojant kelionę padeda tarpininkauti vietos gidai, kurie gali parodyti autentiškas vietas ir suorganizuoti norimas pramogas“, – pasakoja specialistė.

Viena populiariausių lietuvių pamėgtų hobio turizmo tendencijų – gastronominės kelionės. „Lietuviai dažnai derina du dalykus – pažintį su šalimi ir maistu. Labai populiarios tampa  „gatvės maisto“ ekskursijos, kuomet visu kelionės tikslu tampa vietinių skonių pažinimas, maršrutai po turgus, užeigėles, barus ir kitas autentiškas vietas. Tokiomis kelionėmis ypač vilioja tokios egzotiškosios šalys, kaip Indija, Izraelis, Vietnamas, Meksika. Ne mažiau populiarios kulinarinės pamokos ar specialios kelionės, suorganizuotos taip, kad aplankytumėte geriausius „Michelin“ žvaigždėmis įvertintus restoranus“, – sako L. Šepetienė.

Tuo tarpu aktyvaus laisvalaikio mėgėjų kelionės labai tikslingos, o keliautojams paprastai nėra svarbios žymiausios šalies vietos. Lietuviai dažnai renkasi žvejybą, slidinėjimą, jėgos aitvarus, nardymą, atrakcionų parkus. Vienas svarbiausių reikalavimų leidžiantiems aktyvų laisvalaikį – patogi viešbučio lokacija ir maistas. Pasitaiko, jog tik atvykus į šalį ir joje išbandžius naują veiklą, palaipsniui tai virsta hobiu, kurį norisi išbandyti skirtingose pasaulio vietose.

Nida Degutienė: gastronominėje kelionėje svarbu visada jaustis šiek tiek praalkus

Tai, jog autentiškus kulinarinės kelionės įspūdžius galima  patirti tik patekus į vietos žmonių ratą, gali patvirtinti kulinarė, keliautoja ir knygos „Izraelio skoniai: šventė ir kasdiena“ autorė Nida Degutienė. „Iš visų kulinarinių kelionių, neišdildomą įspūdį man paliko Šabo vakarienė Jeruzalėje. Sėdėjome prie bendro stalo su vietos žydų šeima, klausėmės dainingų maldų, ragavome šventiškų Šabo patiekalų. Taip pat įsimintinas buvo rytmetys Jafos arabės krikščionės namuose, kur buvom vaišinami arabiška kava ir saldumynais bei išgirdome emocingą pačios jaunos moters istoriją ir gyvenimo arabų bendruomenėje subtilumų. Taip pat vaišės druzų kaime ir kulinarinė popietė, kai maistą gaminomės patys. Tokius dalykus būtų labai sunku patirti didelėse grupėse keliaujantiems turistams ar pavieniams keliautojams“,– pasakoja N. Degutienė.

Izraelio virtuvė ne vienintelė gastronominė kelionė, kurioje Nida po siūlelį išnarstė vietinės kulinarijos subtilybes. Šiemet keliautoja pabuvojo Pietų Korėjos gastronominėje kelionėje, taip pat yra susipažinusi su Portugalijos, Pietų Afrikos ir Meksikos, Tailando, Vietnamo bei Skandinavijos virtuvėmis. Nida pažeria daugybę naudingų patarimų, norintiems leistis į gastronominę kelionę: „Keliaujant labai svarbu iš anksto pasidomėti, kuo ypatinga svečios šalies virtuvė, ką rekomenduoja paragauti kiti keliautojai ir kokiais patiekalais didžiuojasi vietiniai. Visus kulinarinius pageidavimus pravartu susirašyti ir tinkamai pasiplanuoti jų ragavimo laiką: juk žmogaus skrandžio galimybės ribotos, o mėgautis maistu geriausia švelniai praalkus. Aš pati keliaudama stengiuosi vengti „viskas įskaičiuota“ pasiūlymų, kadangi tokiose vietose savo noru „užsidarai“ dideliame viešbutyje, užuot nėręs į autentiškas gurmaniškas paieškas“, – pataria N. Degutienė, šiuo metu svajojanti iš arčiau susipažinti su Japonijos virtuve.

Vidmantas Čičelis: keliauju ne gerti, o atrasti įdomių alaus skonių ir kvapų

Neaplenkiant gastronominių kelionių, ne mažiau egzotiškas hobio įprasminimas gali būti kelionės po geriausius šalies vynuogynus ar bravorus. Pažinti šalies alaus tradicijas ir paragauti vietinio alaus – tokius tikslus planuojant kelionę apsibrėžia žinomas alaus someljė Vidmantas Čičelis. Kitoje srityje dirbantis ir alaus degustacijas hobiu įvardinantis Vidmantas renkasi šalis, kuriose nori aplankyti kuo daugiau su alumi susijusių vietų ar renginių: „Jei toje šalyje gyvena draugai, dažnai jiems patikiu galimybę parodyti man vietas, kurios yra vertos dėmesio. Ne visos geros vietos įtraukiamos į lankytinų vietų sąrašus ir ne viskas, kas įtraukta, yra verta apsilankymo. Yra miestų, kurie jau pateko į alaus istoriją ir neapsilankyti ten yra neatleistina. Paragauti „Pilsner Urquell“ alaus galima daugelyje šalių, bet žinant, kad tai pirmasis „Pilsner“ stiliaus alus pasaulyje, būnant Čekijoje reikia stengtis aplankyti Pilzeno miestą“, – pasakoja V. Čičelis.

Nors praktiškai kiekvienas lietuvis yra alaus mėgėjas, retas kuris išragavęs tiek alaus rūšių ir nukeliavęs dėl gurkšnelio alaus tiek kilometrų, kiek Vidmantas. „Kalbant apie šalis, Belgija žavi savo tradicijomis, rūgščiaisiais „Lambic“ alumis, stipriaisiais „Eliais“. JAV žavi savo bravorų kiekiu, eksperimentų drąsa. Lenkija stebina alaus kokybe. Kiekviena šalis vis kitokia ir kuo ilgiau joje būni, kuo daugiau aplankai neturistinių vietų, tuo lengviau atrasti, kuo ji išskirtinė“, – savo patirtį atskleidžia Lietuvos alaus someljė. V. Čičelis pasakoja, jog degustacines keliones daug smagiau planuoti kartu su draugais ar grupėmis: „Jei nėra degustacinių rinkinių, tuomet užsisakius po skirtingo alaus taurę visi paragaujame po 80 ml ir to visiškai užtenka. Nevažiuoju gerti, keliauju pažiūrėti, atrasti įdomių skonių ir kvapų.“

Danas Macijauskas: jėgos aitvarų mėgėjų rojus – Venesuelos krantai

Fotografas D. Macijauskas – ekstremalaus vandens sporto mėgėjas, kuris pakrantes vertina pagal vėją, vandens banguotumą bei vaizdus. Prieš porą metų Lietuvoje, „Surfhouse Summer Camp“ stovykloje, jėgos aitvarų sportą išbandęs D. Macijauskas vos po dviejų valandų vėjo gaudymo nusipirko reikiamą įrangą ir išvyko į Pietų Ameriką. Venesueloje šiam sportui praleido daugiausiai laiko, nors per pastaruosius dvejus metus D. Macijauskas tuo užsiėmė Peru, Brazilijoje, Tailande, Šri Lankoje ir Filipinuose. „Kol kas didžiausią įspūdį  paliko Venesuelos krantai Los Roques – tai jėgos aitvarų mėgėjų rojus, kurį privalu išbandyti dėl pastovaus vėjo, lygiausio vandens paviršiaus, kokį esu matęs, ir gražiausios vietos visame pasaulyje“, – sako vyras.

Nors pomėgis fotografui iki šiol nebuvo pagrindinis prioritetas kelionių metu, D. Macijauskas nepraleisdavo laisvos minutės ar progos išmėginti jėgos aitvarus vėjuotose bei šiltose pakrantėse. Šiais metais D. Macijauskas planuoja kelionę skirti tik savo pomėgiui. „Taip keliaudamas neturi daug laisvės, nes vežiesi papildomų kilogramų, tad greičiausiai šįkart kelionę rinksiuosi tikslingai – ten, kur svarbu apsilankyti bent kartą gyvenime kaituotojui – tai Egiptas, Tarifa ir Keiptaunas, nors visada sutikčiau susikrauti lagaminus ir  grįžti į Venesuelą“.

Kas į Lietuvą vilioja turistus?

Lietuva taip pat vilioja pomėgių turinčius turistus. „West Express“  atvykstamojo turizmo ekspertė Vilija Malinauskaitė pastebi, kad vasarą į Lietuvą atvyksta tam tikras srautas žmonių, kurie domisi gamta: paukščių stebėtojai, gamtininkai, dviratininkai, pasirenkantys gražiausių Lietuvos kraštovaizdžių maršrutus. Štai visai neseniai didelė grupė iš Kinijos aplankė visus 5 Lietuvos nacionalinius parkus. Tokios grupės išbando ir Lietuvos virtuvę, domisi papročiais, aplanko artimiausius architektūrinius objektus.

Nemažai turistų į Lietuvą atvyksta dėl aktyvios veiklos praktikavimo, organizuojamų vietinių sporto renginių, kaip bėgimo ar dviračių maratonai, teniso ar paplūdimio tinklinio čempionatai. Neretai čia turistai atvyksta net su asmeniniais treneriais, norėdami pasiekti geriausių rezultatų, didinti savo meistriškumą ir kartu susipažinti su mūsų šalimi.

Lietuvoje ypač populiarus dviračių turizmas – dviračių mylėtojams organizuojamos ne tik ekskursijos po miestus, bet ir siūlomi maršrutai po gražiausius regioninius parkus bei rezervatus. Vasaros sezonu turistai renkasi ir baidares.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų