Pereiti į pagrindinį turinį

Joninės Vilniuje: duoklė trumpiausiai metų nakčiai (papildyta programa)

2009-06-22 13:31
Idėjos: trumpiausią metų naktį šiemet siūloma sutikti ne tik prisimenant tradicijas. Rengiama ir diskžokėjų fiesta, žonglierių ugnies šou bei šokių muzikos maratonas.
Idėjos: trumpiausią metų naktį šiemet siūloma sutikti ne tik prisimenant tradicijas. Rengiama ir diskžokėjų fiesta, žonglierių ugnies šou bei šokių muzikos maratonas. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Trumpiausią metų naktį – į birželio 24-ąją – vieni vadina Joninėmis, kiti – Rasomis, o treti tiesiog simboliškai mini vasaros saulėgrįžos šventę.

O idėjų, kaip ir kur ją praleisti, šiemet švenčių Vilniuje ir miesto apylinkėse organizatoriai nestokoja.

Verkių regioniniame parke tradicinė Rasų šventė, prasidėsianti 19 val., bus švenčiama jau devintą kartą. Čia koncertuos folkloro ansamblis "Jorė", Vilniaus įgulos karininkų ramovės folkloro ansamblis "Vilnelė", apeigų folkloro grupė "Kūlgrinda" ir liaudies dainų klubas "Raskila". Šventės dalyvių laukia rateliai, ugnies apeigos, suneštinės vaišės, vaistažolių žinovės patarimai ir būrėjų spėjimai.

Rasų paminėti tradiciškai kvies ir senoji Lietuvos sostinė Kernavė. Kernavės kultūriniame rezervate nuo 20 val. prasidės senosios vasaros saulėgrįžos apeigos, laukų lankymas, žaidimai, burtai prie Didžiosios kupolės Pilies kalne, Pajautos slėnyje. Tiesa, panorę įsijungti į šventę, turėtų atvykti ankstėliau – šventės dalyvių registracija seniūnijos aikštėje prasidės 18.30 val. Po linksmybių ir žaidimų visi kviečiami į aukojimą Aukuro kalno piliakalnio papėdėje. Nuplukdžius vainikus visą naktį bus šokama ir dainuojama, o auštant bus pagerbiama saulė, prausiamasi rasa. Linksminti žada net aštuoni folkloriniai ansambliai ir tiek pat kaimo kapelų. Kiti renginio svečiai – modernaus folkloro grupė iš Jonavos "Aisva" ir roko grupė iš Pasvalio "Laiptai".

Šv. Jonų bažnyčia savo vardines minės ypatinga "Muzikos valanda" (19 val.) – čia koncertuos garsiausias šiuo metu pasaulyje vargonininkas Guy Bovet iš Šveicarijos. Šis muzikas, kompozitorius, kurio nuopelnai muzikos padangėje lyginami su Mstislavo Rostropovičiaus ar Yehudi Menuhino, Lietuvoje koncertuos po 30 metų pertraukos. Tai bus vienintelis šįkart jo koncertas Vilniuje.

Sostinės barai ir restoranai Rasas, arba Jonines, dažniausiai švenčia be smuikelių griežimo ir vainikų pynimo, tačiau ne mažiau linksmai. Beje, alaus restoranas "Aula Blues Club" bando žengti koja kojon su tradicijomis – čia 21 val. Jonams ir Janinoms gros folkloro ansamblis "Vydraga" su muzikantu Algirdu Klova priešaky.

Kad galima suderinti ir liaudies, ir elektroninės muzikos skambesį, įsitikinę Joninių Elniakampyje, Vilniaus rajone, organizatoriai. Jie siūlo pradėti švęsti jau nuo 14 val.: ieškoti paparčio žiedo, plukdyti vainikus ir net 20 valandų siausti pagal elektro, funk, oldschool, houso, drum&bass, dubstep ir chill out stilių muziką. Susidomėję bilietus gali įsigyti universitetų studentų atstovybėse, o iki Elniakampio dardės specialus autobusas.

Kokteilių ir vyno baro "Mano alibi" Joninės – ir su paparčio žiedais, ir su staigmenomis varduvininkams, ir specialiu lietuvišku valgiaraščiu: ant laužo keptomis dešrelėmis, šašlykais ir net kepta duona. 20 val. prasidėsianti šventė, žadama, tęsis 9 valandas.

Savo duoklę Joninių tradicijoms atiduos ir būrys gerai žinomų šalies diskžokėjų, nuo 22 val. šėlti pakviesiančių į pramogų ir laisvalaikio centro "Forum Palace" restoraną "Terazza". Šventėje "MyliJoninės" prie pultelio darbuosis net devyni diskžokėjai.

O muzikos namai "House of Music" bandys išsiskirti ne laužus degindami, o surengdami ypatingą ugnies žonglierių šou (23 val.). Šventę, pavadintą "Taste it – Joninės" tęs Dj Mantini muzikinis R'n'B, hiphopo, regio stilių kokteilis.

Trumpiausią naktį ir ilgiausią dieną sutikti kviečia ir restoranas „Tores“. Nuo 22 val. čia žadamos pagoniškos dainos, aukuras bei apeiginiai šokiai, ant nuostabų vaizdą atveriančio skardžio, primins mūsų prigimtį, istorijos ir kultūros šaknis. „Žmonės kalba, kad tą vakarą svečius ketina linksminti ir legendomis apipintas restorano globėjas „Bronzinis Andrius“, - intriguoja šventės organizatoriai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų