Pereiti į pagrindinį turinį

„Kaunas mene“ pristato katalonų dailininkus

2010-07-22 15:00
Atmintis: katalonės X.Castillo video instaliacijoje pagrindinis dėmesys skiriamas minkymo veiksmui, kuris, pasak autorės, primena kolektyvinę atmintį.
Atmintis: katalonės X.Castillo video instaliacijoje pagrindinis dėmesys skiriamas minkymo veiksmui, kuris, pasak autorės, primena kolektyvinę atmintį. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Galerijoje „Meno parkas“ kuria katalonų dailininkai – jie ruošia ekspoziciją paskutiniam, trečiajam, festivalio „Kaunas mene: Premjeros 2010“ veiksmui.

Galerijoje darbuojasi katalonai

Finaliniam festivalio akordui ruošiamos premjeros – dviejų parodų atidarymai. Pirmaisiais smuikais jose grieš katalonai – nepriklausomybės siekiančio Ispanijos regiono atstovai. Galerijos „MJ Studija“ erdves užpildys fotografija ir video instaliacijos. Menininkės Evos Fructuoso taikinys – gyvenimo ligoninėse akimirkos, kuomet išnyksta būties ir nebūties ribos. Parodoje „Sibilės“ (graikų ir romėnų mitologijoje – moterys, Apolono apdovanotos pranašystės galiomis, aut. past.). Katalonės kūriniai, kuriuose išryškėja pastangos išgyventi negailestingos diagnozės akivaizdoje paremti teksto ir vaizdo susidūrimais, pajėgaus ir bejėgio kūno dialektika.

Galerijoje „Meno parkas“, ruošdami ekspoziciją, jau dabar darbuojasi du ispanų menininkai. Katalonų tapytojas Agustin Fructuoso galerijoje kuria sienų tapybą: vieną galerijos sieną piešia grafitu. Naudoja tik savo pamėgtąją spalvą – juodą, kurią, paprastai kurdamas aliejinės tapybos drobes, naudoja jau dvidešimt metų. „Vienos spalvos užtenka perteikti visam pasauliui“, – įsitikinęs ispanas. Ne kartą parodose prisistatęs geometrinio abstrakcionizmo sienų tapybos kūriniais, A.Fructuoso Kaune sakosi surizikuosiantis naujais raiškos būdais, tačiau abstrakcijų nekeisiantis į jokį kitą vaizdavimo būdą. Jis tikina nebijąs patirti nesėkmę, bandydamas jautriais technologiniais niuansais išgauti nykstančios spalvos efektą. „Paprastai tapau aliejiniais dažais, bet man patinka ir grafitas. Piešdamas juo, turi ilgai, preciziškai dirbti. Šiais kompiuterinių technologijų laikais nuostabu taip dirbti, kai liekame dviese – tik aš ir grafitas“, – šypteli menininkas, trindamas nuo grafito beveik iki alkūnių įjuodusias rankas. „Aš visą gyvenimą nešvarus – tai aliejiniai dažai, tai grafitas kaltas“, – juokiasi A.Fructuoso.

Duonos minkyme – atmintis

Dailininkų sąjungos galerijoje nuo vakar darbuojasi ir katalonė Xaro Castillo. Jai reikia stalo, devynių krūvelių miltų ir vaizdo projektoriaus. Šiuos, iš pirmo žvilgsnio nesusijusius, daiktus sujungs jos vaizdo instaliacija „Minkymas.“ Šiame kūrinyje duonos tešlos minkymas tampa naratyvu, keliančiu užmaršties klausimą. Devynios moterys, tarp kurių – garsios aktorės, dailininkės – apsirengusios asketiškais juodais rūbais, minko tešlą. Jos nekalba, visos susikoncentravusios į darbą. Atrodo, kad minkymo veiksmas moterims yra lygiai toks pat įgimtas, kaip pasupti vaiką ant rankų. Tai darė mūsų mamos, močiutės ir daugybė moterų prieš šimtus metų. Tai darome mes. Banalus judesys, bet, atrodo, kad jis savyje talpina kolektyvinę praeitį ir kolektyvinę atmintį“, – svarstė X.Castillo. Minkančios moterys, pasak autorės, įkūnija personažus, sietinus su XVII–XVIII a. dailininkais Williamu Hogarthu ir Jano Wermeer‘io tapyba.

Skirtinga komplimentų reikšmė

Nuo penktadienio „Meno parke“ bus eksponuojama ir gintarės Valevičiūtės video instaliacija „PerJungtuvės“ su naujai interpretuojamomis vestuvių tradicijomis bei Vaidos Tamoševičiūtės video kūriniai „Netikra meilės istorija“ ir „Tuoj grįšiu.“ Pastarasis – tai asmeniška, intymi ir tuo pačiu labai universali istorija apie susvetimėjimą, baimes, netikrumą. Pasak menininkės, gyvename vis greičiau, gausiau, intensyviau, bet vis mažiau suprantame, vis tolstame vieni nuo kitų. „Net gyvendami su artimiausiais žmonėmis, gyvename atskirai, kiekvienas savo pasaulėlyje, apipintame iliuzijomis. Apgaudinėjame, meluojame, slepiamės po kaukėmis, bijom“, – šiuolaikinio gyvenimo tendencijas vertina menininkė.

Performanso „Netikra meilės istorija“, kurio premjera prieš dvejus metus vyko Portugalijoje, video dokumentacijoje vaizduojamas priešingų kultūrų ir priešingų lyčių susidūrimas. Tekstas, rašomas ant menininkės kūno – tai tradicinės, kasdieninės pietiečių vyrų naudojamos frazės siekiant suvilioti merginas. „Tai, kas jų kultūroje yra įprasta ir natūralu, rytų Europos merginos priima visai kitaip nei tenykštės. Pietietėms girdėti frazę „Aš tave myliu“ yra įprasta tarsi „Kaip gyveni?“ ir jos dažniausiai tai priima kaip komplimentą. Rytų Europos merginos tą patį tekstą priima asmeniškai ir dažniausiai istorijos baigiasi sudaužytomis širdimis“, – kūrinio koncepciją atskleidė V.Tamoševičiūtė.


Kas? E.Fructuoso paroda „Sibilės.“

Kur? Meno galerija „MJ studija“ (Rotušės a. 1).

Kada? Parodos atidarymas – liepos 23 d. 17–18 val.


Kas? Grupinė festivalio „Kaunas mene“ paroda.

Kur? Galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27).

Kada? Parodos atidarymas – liepos 23 d. 18–20 val.

Parodos veiks iki rugpjūčio 14 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų