Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno dramos teatras: paskutinė šiais metais premjera

2010-12-10 14:00
Bičiuliai: išėjęs ieškoti laimės, kiškis sutiko likimo draugus – kiaulę, šunį ir ožį.
Bičiuliai: išėjęs ieškoti laimės, kiškis sutiko likimo draugus – kiaulę, šunį ir ožį. / KVDT nuotr.

Jau šį savaitgalį Kauno valstybinis dramos teatras (KVDT) pristatys paskutinę šiais metais premjerą – muzikinę pasaką vaikams ir suaugusiesiems "Kiškis pabėgėlis".

Centre – nūdienos problema

"Su vaikais reikia kalbėti apie reikšmingus dalykus tik jiems suprantama kalba", – įsitikinusi spektaklio režisierė Agnė Sunklodaitė. Taip esą ir gimė mintis sukurti linksmą muzikinę pasaką, kuri mažiesiems primintų apie itin svarbią migracijos problemą – nebūtinai iš Lietuvos į užsienį.

"Palikę savo gimtuosius namus, įsikuriame sostinėje ir tampame vilniečiais. Nesakau, kad tai yra blogai. Tiesiog nereikia pamiršti savo šaknų. Kaip sakoma: visur gerai, bet namie – geriausia, – šypsojosi režisierė. – Štai kodėl po ilgų klajonių, dėl Vilniaus palikęs savo gimtą mišką, kiškis Bernardetas grįžo atgal."

Pasak spektaklio kūrėjų, naujoji muzikinė pasaka jaunesniems žiūrovams gali būti suprantama kaip linksma kelionė, vyresniems – kaip šių dienų realybės groteskiška parabolė. "Todėl ir sakau, kad šis spektaklis skirtas įvairiai publikai – nuo 5-erių iki 105-erių. Juolab kad aktoriai scenoje bendraus su žiūrovais, virsdami skirtingais personažais, žais su jais ir, žinoma, visi dainuos", – kalbėjo A.Sunklodaitė.

Garsus įrašė sandėlyje

Kiškio istoriją pasakoja vaikų jau pamėgti aktoriai: Gabrielė Aničaitė, Saulius Čiučelis, Aleksandras Kleinas, Inga Mikutavičiūtė, Neringa Nekrašiūtė, Henrikas Savickis, Artūras Sužiedėlis, Mikalojus Urbonas, Ugnė Žirgulė ir Ridas Žirgulis. Rožinę kiaulę, užsispyrusį ožį ar kitus naminius gyvūnus vaidinantiems profesionaliems aktoriams talkins ir mažieji kauniečiai, atliekantys miško žvėrelių vaidmenis.

Aktoriai dainuos daineles, kurioms žodžius kūrė pati spektaklio režisierė. "Įsiklausykite", – prispaudus pirštą prie lūpų susirinkusiuosius tildė A.Sunklodaitė.

Muzikos autorius Deividas Gnedinas, pasak jos, vietoj įprastinių mušamųjų instrumentų įrašė kratomos dantų krapštukų dėžutės, vienas į kitą daužomų puodų dangčių, plėšomo popieriaus garsus. "Nėra nieko suvaidinto. Visi garsai gimė sandėlyje. Ten net lėkštes teko daužyti", – prasitarė D.Gnedinas.

Beje, išleista visų spektaklyje skambančių dainų ir pačios pasakos kompaktinė plokštelė. Su bilietu ją galės įsigyti visi norintieji.

Keliaujanti scena

Scena, po kurią keliaus kiškis su bičiuliais, primins jaukų, nėriniuotomis servetėlėmis ir megztais kilimėliais puoštą kambarį. "Tarsi močiutės namuose", – neatkeldama akių nuo vienos iš tebekuriamų dekoracijų sušnabždėjo scenografė Ramunė Skrebūnaitė. Žvėrelių namai mobilūs – juos drąsiai bus galima perkelti į kitą sceną.

Uždarę teatro duris, mažieji ir toliau galės nesiskirti su salėje išgyventais jausmais. Kitoje spektaklio programos pusėje – dailininkės Ramunės Skrebūnaitės pieštas stalo žaidimas. Užduotis jam parengė visi spektaklio kūrėjai.

"Turėdami ją, vaikai galės išbandyti visas spektaklio kūrėjų profesijas: dramaturgo, scenografo, kompozitoriaus, režisieriaus ir aktoriaus", – intrigavo KVDT atstovė ryšiams su visuomene Jurga Knyvienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų