Pereiti į pagrindinį turinį

Kelią pas vaikus Kalėdų Seniui nušviečia Šiaurės pašvaistė

2008-12-20 09:00
Kelią pas vaikus Kalėdų Seniui nušviečia Šiaurės pašvaistė
Kelią pas vaikus Kalėdų Seniui nušviečia Šiaurės pašvaistė / Lietuviams draugiją palaikė ant rąstinės trobelės stogo įsitaisiusi poliarinė laika. Tokiais šunimis pakinkytomis rogėmis Laplandijoje mielai važinėjasi ir vaikai, ir suaugusieji.

Ar žinai, kur gyvena Kalėdų Senelis? Geriausia vaikų draugė "Tele bim-bam" studijos vadovė Neringa Čereškevičienė ir klegantis būrys jos dainorėlių apie Kalėdų Senelį turbūt galėtų pasakoti dieną naktį. Linksmuolių komanda aplankė tikrą – Laplandijoje gyvenantį – Kalėdų Senelį.

Kelionė autobusu neprailgo

"Esame pripratę visada būti linksmame būryje. Sugalvoję išvažiuoti kur nors į tolimesnę kelionę iš pradžių galvojome aplankyti kokią nors šiltųjų kraštų šalį. Tačiau nutarėme, kad ten keliauti nebus taip įdomu, kaip į sniego pusnimis užverstą Laplandiją. Sėdome į autobusą ir išvažiavome", – pasakojo "Tele bim-bam studijos" vadovė, keliavusi su savo atžalomis Kotryna ir Justu. "Mažasis Rapolas buvo paliktas namie, tokiai tolimai kelionei dar per mažas", – sakė N.Čereškevičienė.

Kelionė autobusu neprailgo nė vienam iš kone keturiasdešimties lietuvaičių. "Kadangi važiavome su draugų ir pažįstamų šeimomis, kelyje prasimanėme įvairių pramogų. Pavyzdžiui, pakeliui pusnyje "radome" pamestą Kalėdų Senelio maišą, todėl buvo labai linksma", – juokėsi Neringa.

Žibėjo ir paauglių akys

Pačiame Kalėdų Senio kaime mažųjų lietuvių desantą žavėjo viskas – apsnigtos iš rąstų suręstos medinės trobelės, kuriose apsigyveno visa delegacija, šiaurės elnių pilni aptvarai, nykštukų mokykla, poliarinių šunų laikų, kinkomų į roges, draugija. Pasmaguriauti skanumynais ir pasistiprinti lietuviai užsuko į kavinę, pastatytą iš gryno ledo, ir žinoma, aplankė tikrąjį Kalėdų Senį.

"Mažieji buvo tiesiog devintame danguje. Net ir mūsų skeptiškųjų paaugliukų, jau nebetikinčių Kalėdų Senio stebuklais, akys žibėjo. Vis klausinėjo mūsų suaugėlių šiek tiek susinervinę: "Na tai, mama, kaip čia yra? Ar čia tikras Kalėdų Senis, ar netikras?" – kvatojo Neringa.

Abejojantiems tėvai aiškino paprastai – jei tiki stebuklais, tada ir Kalėdų Senio namai tikri. "Jeigu jais netikėti, gyvenimas būtų pilkas ir neįdomus. Aš pati, žinoma, tikiu stebuklais", – patikino Neringa.

Pusė gyvenimo – tamsoje

Labai didelių šalčių Laplandijoje lietuviams patirti neteko. "Tik vieną naktį spustelėjo apie 20 laipsnių šaltukas. Šiaip temperatūra laikėsi apie 10–15 laipsnių. Kadangi ten labai sausa, tai ir šaltis itin nevargino", – pasakojo studijos vadovė. Tačiau keliautojai džiaugėsi galėdami pasigėrėti Šiaurės pašvaiste.

Suaugusiesiems buvo įdomu susipažinti su vietos gyventojų – lapių, dar vadinamų samiais, gyvenimo būdu.

"Autentikos jau nebelikę. Buvę klajokliai suvaryti į daugiabučius. Pusė jų gyvenimo praeina tamsoje. Žiemą Laplandijoje beveik neprašvinta – tvyro poliarinė naktis", – dėstė Neringa. Tačiau prisipažino, kad nors visa kelionė į Laplandiją praėjo tamsoje, vis tik ji buvo labai šviesi. Tiek gerų emocijų pavyko pasisemti ir parsivežti atgal į Lietuvą.


Trumpai apie Laplandiją

Laplandija yra šiauriausia Suomijos provincija ir viena Švedijos sričių. 95 proc. teritorijos sudaro nacionaliniai parkai ir gamtos draustiniai. Laplandijoje gyvena apie 200 tūkst. gyventojų ir tiek pat elnių. Senieji Laplandijos gyventojai – samiai – buvę klajokliai.


Pramogos

Viešėdami Laplandijoje aplankykite Šiaurės šalių istorijos ir etnografijos muziejų "Arkticum", kur galima susipažinti su šiaurės tautų istorija, gyvenimo būdu ir tradicijomis.

Išbandykite sniegomobilių safarį – užšalusių upių ar tundrų keliais nulėkite į elnių fermą. Tradicinis samių verslas – auginti elnius. Čia galima įsigyti elnių kinkinio vadeliotojo sertifikatą, o išlaikius linksmą bei ekstremalų egzaminą ir profesionalaus elnių vadeliotojo teises.

Į Laplandiją vykti verta jau vien dėl Šiaurės pašvaistės – gražiausio gamtos šviesos šou. Besikeičiančios spalvos ir formos – tikras gamtos fejerverkas. Tiesa tam, kad pamatytumėte nuostabų gamtos pasirodymą, turėtumėte Laplandijoje praleisti bent jau savaitę. Pati ryškiausia Šiaurės pašvaistė duoda tiek pat šviesos, kiek ir mėnulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų