Pereiti į pagrindinį turinį

Kur dingo Minedas?

2024-09-08 02:00

Klaipėdietis Mindaugas Jonušas-Minedas, pasiskelbęs, kad išvyksta į karą Ukrainoje, dingo kaip į vandenį. Ukrainai paramą rinkęs buvęs labdaros organizacijos vadovas įstaigai paliko skolas ir iki šiol negrąžina svetimų daiktų.

Nekariaus: M. Jonušas mėgino brautis į frontą, tačiau liko nieko nepešęs. Ukrainiečiai jį pripažino netinkamu net menkiausiems darbams karo zonoje. Nekariaus: M. Jonušas mėgino brautis į frontą, tačiau liko nieko nepešęs. Ukrainiečiai jį pripažino netinkamu net menkiausiems darbams karo zonoje. Nekariaus: M. Jonušas mėgino brautis į frontą, tačiau liko nieko nepešęs. Ukrainiečiai jį pripažino netinkamu net menkiausiems darbams karo zonoje. Nekariaus: M. Jonušas mėgino brautis į frontą, tačiau liko nieko nepešęs. Ukrainiečiai jį pripažino netinkamu net menkiausiems darbams karo zonoje.

Į karą – palikus skolas

M. Jonušas, kadaise pagarsėjęs savo sceniniu vardu Minedas, birželio pradžioje dienraščiui „Klaipėda“ aiškino, kad vyksta į karą Ukrainoje, todėl prašo paramos jo kelionei.

Minedas tąkart aiškino, kad fronte viso labo galėtų dirbti pagalbiniu darbininku – gebėtų ką nors nešioti.

„Aš noriu būti pagalbinis žmogus. Aš nepretenduoju į daugiau. Aš tiesiog noriu būti savanoriu, padėti iš fronto linijos evakuoti sužeistus karius, bet ne juos gydyti“, – aiškino M. Jonušas.

Jis teigė, kad per dvejus metus į Ukrainą vyko dešimt kartų, o šį kartą susiruošė į Tarptautinį legioną.

Po šių Minedo pareiškimų kilo ažiotažas dėl ėmusių sklisti liudijimų apie M. Jonušo vadovavimo laikotarpį paramą Ukrainai renkančiai viešajai įstaigai „Bonitatem“.

Naujoji įstaigos vadovė ne tik rado tuščias šios labdaros organizacijos sąskaitas, tačiau dar turėjo padengti M. Jonušo paliktas skolas.

Policija netyrė?

Šiuo metu įstaiga pervadinta „Bonitatem ORG“ vardu. Labdaros fondui šiuo metu vadovaujanti Iryna Herasymenko dienraščiui tvirtino, kad nuo momento, kai kilo skandalas, M. Jonušas taip ir negrąžino lėšų už pasisavintus daiktus.

„Perėmiau organizacijos vadovavimą ir radau tuščias įstaigos sąskaitas. Mums liko tik skolos. Kaip suprantu, niekas nesikreipė į policiją, todėl niekas ir netyrė jo veiklos. Aš asmeniškai negaliu jam reikšti pretenzijų dėl vadovavimo įstaigai. Policijai galėtų parašyti pareiškimą tie žmonės, kurie aukojo, tačiau įtaria, kad lėšos nepasiekė adresato“, – paaiškino naujoji viešosios įstaigos vadovė I.Herasymenko.

Iryna Herasymenko. Asmeninio archyvo nuotr.

Paėmė technikos už tūkstančius?

Moteris patikino, kad M. Jonušas viešosios įstaigos vardu iš telekomunikacijų bendrovių „Tele 2“ ir „Bitė“ išsimokėtinai įsigijo du telefonus, kompiuterį ir išmanųjį laikrodį.

„Techniką jis pasiėmė. Kreditus ėmė labdaros fondo vardu ir išėjo. Jis minėjo, kad perrašys sutartis savo vardu ir mokės kreditus kaip fizinis asmuo. Tačiau praėjo metai, pasipylė skambučiai, kad niekas nemoka kreditų“, – prisiminė I. Herasymenko.

Užuot pasiaiškinęs dėl dingusių lėšų, jis tiesiog pabėgo į Ukrainą.

Moteris per įstaigos buhalterę susisiekė su M. Jonušu.

„Jis dar žadėjo sumokėti skolą. Tačiau atsiuntęs pranešimą, klausė, kaip man sumokėti pinigus? Aš jam pasakiau, kad ne man, o organizacijai jis turi sumokėti. Tačiau po viso to jis mane užblokavo, susisiekti daugiau su M. Jonušu nepavyko. Jo skola viešajai įstaigai – apie trys tūkstančiai eurų“, – pasakojo I. Herasymenko.

Ruošia ieškinį teismui

Moteris vis tik tariasi su advokatais ir žada kreiptis į teismą bei antstolius dėl skolos išieškojimo.

Po to, kai Minedas paliko įstaigos vadovo pareigas, moteris aptiko ir daugiau skolų.

„Nebuvo mokėta net įstaigos dokumentus tvarkančiai buhalterijos įmonei. Kur yra visi tie pinigai, aš nežinau. Mindaugas svetimiems yra gyręsis, kad gaudavo aukų net po tris tūkstančius eurų. Klaipėdoje buvo pastatęs aukoms skirtas dėžutes“, – prisiminė I. Herasymenko.

Minedas viešajai įstaigai vadovavo apie pusmetį, nuo 2022 metų rudens iki 2023 metų pavasario.

„Kas vyko su paaukota labdara, aš nežinau. Nes į sąskaitą pinigai nepateko. Skandalas kilo tada, kai Ukrainoje žurnalistai parengė reportažą, kad jis esą susiruošė į frontą. Kadangi prieš tai skelbėsi, jog renka aukas, nes išeina į frontą, kilo klausimų, kodėl jis ir antrą kartą ėmėsi rinkti aukas dėl to, kad neva vėl eina į frontą?“ – stebėjosi I. Herasymenko.

Skundėsi, kad nedavė valgyti

Moters žiniomis, Minedas po kilusio skandalo vis tik išvažiavo į Ukrainą.

„Jis Ukrainoje buvo apie dvi savaites. Bet jo į frontą niekas neleido, atsisakyta jį priimti. Jis neįvykdė atrankos reikalavimų ir neatitiko jokių kriterijų. Po to girdėjau, kad jis sugrįžo atgal į Lietuvą. Užuot pasiaiškinęs dėl dingusių lėšų, jis tiesiog pabėgo į Ukrainą“, – kalbėjo I. Herasymenko.

Įstaigos vadovė prisiminė, kad dėl dingusių lėšų klausimus Minedui uždavinėjo ir Ukrainos žurnalistai.

Esą M. Jonušas skundėsi žurnalistams, kad jam niekas Ukrainoje nesuteikė gyvenamojo ploto, neparūpino maisto.

„Aš nežinau, ko jis tikėjosi. Bet jis juk savanoriu vyko. Niekas ir neturi jo aprūpinti“, – stebėjosi ukrainietė.

Skolos: M. Jonušui iki šiol klausimų dėl pasisavintų daiktų ir paliktų skolų turi naujoji įstaigos „Bonitatem ORG“ vadovė I. Herasymenko, kuri įstaigos kasoje nerado nė cento. Pranešimo spaudai nuotr.

Žala reputacijai

Minedas žadėjo viešai pateikti ataskaitą, tačiau niekas taip ir nežino, kur jis yra.

„Aš kalbėjau su fondo steigėju, jis man minėjo, kad fondas galėjo surinkti apie 100 tūkst. eurų. Kiek tai tikri skaičiai, aš nežinau, tuo metu čia nedirbau“, – pečiais gūžčiojo moteris.

Ukrainietę pribloškė M. Jonušo arogantiškas pareiškimas, kad jis gal ir grąžintų naudotą kompiuterinę techniką, bet esą nebeturi įsigijimo čekių.

„Jis taip atsakė į žurnalistų jam užduotą klausimą. Jei būtų dvi savaitės praėję, dar suprasčiau. O jis dvejus metus negrąžino svetimų daiktų ir už juos net nemokėjo kredito“, – šiurpo moteris.

I. Herasymenko pripažino, kad paramą Ukrainai renkančiai organizacijai padaryta didelė reputacinė žala.

„Man dėl to labai liūdna. Po kilusio skandalo žala padaryta ne tik organizacijai, bet ir mano, kaip vadovės, įvaizdžiui. Ne tik privatūs asmenys aukoja, organizacijos ir įmonės, Ukrainai aukojami ir valstybės pinigai. Už visas gautas lėšas privalu atsiskaityti, būtina viešinti ataskaitas. Aš tai taip pat turėsiu padaryti metų pabaigoje“, – kalbėjo moteris.

Telefono nekelia

Šiuo metu M. Jonušas vadovauja kitai viešajai įstaigai „Būk“.

Registrų centro duomenimis, 2023 metais ši organizacija gavo 2 769 eurus tikslinių dotacijų.

Išankstiniams apmokėjimams išleista per 400 eurų.

M. Jonušas Registrų centrui nurodė, kad banke buvo laikomi 285 eurai. Įstaigos kasoje esą laikyta 2 091 euras.

Dienraštis „Klaipėda“ mėgino telefonu susisiekti su M. Jonušu, tačiau oficialiai skelbiamu viešosios įstaigos „Būk“ numeriu su juo nepavyko susiskambinti.

„Klaipėdos“ žurnalistai M. Jonušui pirmadienį siuntė klausimus raštu. M. Jonušas žadėjo atsakyti į klausimus ketvirtadienį. Tačiau atsakymo redakcija taip ir nesulaukė.

Daugiau naujienų