Pereiti į pagrindinį turinį

"Mieloji Čariti" – gero džiazo miuziklas

2009-10-09 23:59
Derinys: miuzikle lengvatikė mergina Valentain ieško meilės skambant XX a. septintojo dešimtmečio džiazo muzikai.
Derinys: miuzikle lengvatikė mergina Valentain ieško meilės skambant XX a. septintojo dešimtmečio džiazo muzikai. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno valstybinio muzikinio teatro kolektyvas subrendo miuziklams. Taip šio žanro scenos kūrinio – miuziklo "Mieloji Čariti" – premjeros išvakarėse tikina teatro vadovai.

Šis pirmą kartą Lietuvoje statomas veikalas pristatomas kaip gero džiazo miuziklas, kuriame liejasi praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio muzika. Pasauliniam miuziklų aukso fondui priklausančiame kūrinyje skamba garsaus Amerikos teatro kompozitoriaus Cy Colemano muzika. "Mielosios Čariti" ("Sweet Charity") libretas parašytas pagal Federico Fellini kino filmo "Kabirijos naktys" scenarijų. Pirmą kartą viename Brodvėjaus teatrų miuziklą 1966 m. pastatė režisierius ir choreografas Bobas Fosse.

"Mieloji Čariti" – antrasis aktoriaus ir režisieriaus Kęstučio Jakšto režisuojamas veikalas Kauno valstybiniame muzikiniame teatre. Režisierius pastebi, kad miuziklas Lietuvos teatro scenoje – vis dar retas žanras.

"Užsienietiškų miuziklų giliu sovietmečiu nestatė, nes tai buvo ne mūsų kvapo istorijos. Atgavus nepriklausomybę, greičiausiai suveikė finansiniai dalykai: pirkti autorines teises – nepaprastai brangu", – K.Jakštas įsitikinęs, kad atsiperkantį miuziklą Lietuvoje pastatyti labai sudėtinga. Jis apgailestavo, kad pas mus nėra mecenatų, norinčių save įamžinti mene.

"Mūsų verslininkai save mieliau įamžina malūnsparniais ar limuzinais, kuriuos po kelerių metų keičia. O juk už tą limuziną būtų galima pastatyti du gerus miuziklus, ir žmonės penkerius–dešimt metų eis, žiūrės ir prisimins", – menininkas pastebi, kad kaimynėje Latvijoje yra kitaip – ten atsiranda milijonierių, nuperkančių garsių kūrinių autorines teises.

Miuziklas – nepaprastai sunkus žanras, nes, anot režisieriaus, reikalauja visapusiškų, aukšto lygio artistų. "Miuziklo artistas vienodai gerai turi vaidinti, judėti ir dainuoti. Kitų žanrų pastatymus galima tiktai gerai dainuoti arba tiktai gerai vaidinti, čia to neužtenka. Gali turėti stebuklingą balsą, bet viso miuziklo išsėdėti statinėje kaip koks Diogenas čia tu negalėsi", – pastebėjo jis.

"Pastaraisiais metais teatre pastatyti miuziklai "Kabaretas", "Bučiuok mane, Keit" rodo, kad mūsų kolektyvui šio žanro kūriniai yra įkandami – kolektyvas su jais puikiai susitvarko. "Mielosios Čariti" repeticijose matau, kad muzika, šokiai, judesys – viskas gražiai susilieja į viena", – tvirtino teatro vadovas Benjaminas Želvys.

Ar darbo rezultatai tenkina režisierių? "Juodas darbas duoda rezultatus. Mėgstu sakyti: duokit man laiko ir žmones, ir mes su jais pasieksime užsibrėžtą tikslą. O žmonės čia tie, su kuriais galima pasiekti tikslą, – K.Jakštas prisipažino artistams esantis reiklus. – Kurį laiką teko paaukoti šeimas, artimus žmones – dirbome didžiulius viršvalandžius, nenuolaidžiaudami vieni kitiems."

"Mieloji Čariti" – sudėtingas tiek muzikine, tiek scenine prasme scenos kūrinys. Greitai besikeičiančios veiksmo scenos, daug judesio, o kur dar režisieriaus sugalvoti specialieji efektai įspūdžiui sustiprinti. "Tikiuosi, dėl reiklumo kolektyvas nepradėjo manęs nekęsti", – juokėsi K.Jakštas.

Miuziklas pasakoja apie lengvatikės merginos Valentain (solistės Viktorija Streiča ir Rūta Zaikauskaitė) nesėkmingas meilės paieškas. Jos draugai, nuolatos stulbinami merginos patiklumo ir naivumo, praminė ją Čariti, kas, išvertus į lietuvių kalbą, reikštų "Labdara". Mergina nuolats atveria ne tik savo širdį, bet ir kišenę visokiausiems prašalaičiams. Nepaisant daugybės apgavysčių, Čariti nepraranda tikėjimo meile.

Miuziklo dirigentas Julius Geniušas, dailininkė – Marija Rubavičiūtė, choreografas – Aurelijus Liškauskas.


Kas: miuziklo "Mieloji Čariti" premjera.

Kur: Kauno valstybiniame muzikiniame teatre (Laisvės al. 91).

Kada: spalio 10 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų