Pereiti į pagrindinį turinį

M.K.Čiurlionis iškeliauja į Vilnių ir lieka Kaune

2009-06-01 10:03
Nauja: M.K.Čiurlionio eskizai vitražų ciklams "Jehova" ir "Mozė" dar niekada nebuvo eksponuoti.
Nauja: M.K.Čiurlionio eskizai vitražų ciklams "Jehova" ir "Mozė" dar niekada nebuvo eksponuoti. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio darbai ruošiami kelionei į parodą Vilniuje. Jų vietą muziejuje Kaune užims seniai neeksponuoti garsūs kūriniai.

Į naujojoje Nacionalinėje dailės galerijoje rengiamą tarptautinę parodą "Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionio ir amžininkų kūryba" ruošiama išvežti apie 60 simbolisto darbų. Parodoje, tapsiančioje pagrindiniu galerijos atidarymo akcentu, šalia lietuvių genijaus paveikslų bus eksponuojami žymių vokiečių, rusų, latvių, čekų dailininkų kūriniai.

Muziejininkai kviečia vasarą naujai pažvelgti į M.K.Čiurlionio kūrybą: Vilniuje palyginti jo darbus su tarptautiniu Europos "sidabro amžiaus" menininkų kontekstu, Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje Kaune – prisiminti seniai arba retai eksponuotus, tarp jų – ir chrestomatinius kūrinius.

Po rekonstrukcijos M.K.Čiurlionio galerijoje buvo eksponuojama 113 tapybos darbų. Išvežus kūrinius į Vilnių, Kaune bus eksponuojama vos keletu mažiau šedevrų.

"Darbų sugrūsti negalime, ir dabar jau, mano nuomone, yra per daug tanku. Būtų idealu, jei ekspoziciją galėtume praretinti – tuomet labiau ties vienu darbu žmogus susikauptų, – pasakojo muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis. – Bet ir tą norisi parodyti, ir tą. Juk visa M.K.Čiurlionio kūryba yra vieninga filosofinė, idėjinė sistema – norisi jo daugiau parodyti, kitaip darbai nepalieka tokio įspūdžio, dailininkas iki galo neatsiskleidžia."

Kauniečiai ir miesto svečiai vitražų eskizus "Jehova" ir "Mozė" matys pirmą kartą – šie darbai dar niekada nebuvo eksponuoti. Į ekspoziciją sugrįžta "Tyla", "Pilies pasaka", "Angelo preliudas", tapybos darbas "Praeitis", kurį Kauno miesto muziejui padovanojo pats M.K.Čiurlionis, ankstyvas simbolinis ciklas "Tvanas", po rekonstrukcijos ekspozicijoje nematyta "Žalčio sonata" ir daugelis kitų. Muziejininkai turėjo iš ko pasirinkti – čia saugoma apie 220 klasiko tapybos darbų.

Tikslaus skaičiaus muziejaus fonduose saugomų M.K.Čiurlionio kūrinių muziejininkai pasakyti negali. Anot O.Daugelio, yra daug smulkių darbelių, piešinių, atspaudų, atvirukų, gaidų su piešiniais.


Atnaujinta M.K.Čiurlionio darbų ekspozicija M.K.Čiurlionio dailės galerijoje (V.Putvinskio g. 55) pradeda veikti birželio 2 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų