Pereiti į pagrindinį turinį

„Pajiešmenių brass“ vadovas: džiaugdavomės, jei pavykdavo išmokti tris taktus

2016-01-28 21:44
LRT
V.Radžiūno (LRT) nuotr.

Visai neseniai Pajiešmenių orkestras LRT TELEVIZIJOS projekte „Vario audra“ nurungė net kelis didžiųjų miestų kolektyvus ir, pavergęs žiūrovus, tapo geriausiu pučiamųjų orkestru. Tačiau, kaip prisimena miestelio kultūros centro vadovas, suburti orkestrą nebuvo lengva, mat iš visų miestelio gyventojų vos keli pažinojo natas .

Kultūros centro vadovo Gedimino Andrašūno teigimu, suburti pučiamųjų orkestrą paskatino buvusio pasvaliečio muzikanto, dabar vadovaujančio net keliems Norvegijos orkestrams, padrąsinimas – jis netgi parūpino kostiumų ir instrumentų besikuriančiam kolektyvui. O prieš atvykstant orkestro vadovui Vytautui Bičkauskui, visame miestelyje natas pažinojo tik keli būsimieji orkestrantai.

„Prieš man atvykstant jie jau pažinojo instrumentus. Natų galbūt nežinojo, bet garselį jau išgaudavo. Po truputį pradėjome muzikuoti. Per 3-4 val. trukmės repeticiją pavykdavo išmokti tris taktus melodijos. Ir visi plodavo rankomis, kad jau kažką padarėme“, – nelengvą pradžią prisimena orkestro vadovas.

Po trijų mėnesių orkestras debiutavo Pajiešmenių šventėje. Šiltai publikos sutikti ir profesionalų paskatinti ir toliau pūsti dūdas jaunieji muzikantai išdrąsėjo, o dalyvavimas konkursuose, pučiamųjų instrumentų čempionatuose, koncertuose kartu su aukštesnio lygio orkestrais, kolektyvui suteikė pasitikėjimo savo jėgomis.

Kultūros centro vadovas sako nė karto nesigailėjęs, kad ėmėsi orkestro kūrimo, nors rūpesčių dėl jo per akis – reikia rūpintis transportu, kostiumais, instrumentais.

„Užsienyje daug kur kaimeliai, miesteliai turi savo orkestrus, kurie dalyvauja šventėse. O „Pajiešmenių brass“ keitė kaimo gyventojų supratimą apie orkestrinę muziką – juk anksčiau manyta, kad orkestrai groja tik laidotuvėse“, – pasakoja G. Andrašūnas.

Dvidešimt įvairaus amžiaus moksleivių, daugiausia iki septyniolikos metų, ir trys vyriškiai repetuoja kelis kartus per savaitę. Susirinkti visiems nevisuomet pavyksta, bet prieš pasirodymą, pasak vadovo, muzikantai gali dirbti ir per naktį.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ reportaže.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų