Pereiti į pagrindinį turinį

Pelningas ir švietėjiškas muziejų verslas

2009-06-27 23:59
Pelnas: pasaulio muziejų jau seniai išplėtotas suvenyrų ir įvairių meno leidinių verslas pamažu leidžia šaknis ir Lietuvoje.
Pelnas: pasaulio muziejų jau seniai išplėtotas suvenyrų ir įvairių meno leidinių verslas pamažu leidžia šaknis ir Lietuvoje. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Garsiausi pasaulio muziejai jau seniai atrado aukso gyslą – suvenyrus ir meno leidinius, papildančius biudžetą ne mažiau nei bilietai į parodas.

O Lietuvoje šis verslas dar tik žengia pirmuosius žingsnius. "Vilniaus diena" pasidomėjo, kokius suvenyrus ir atminimo dovanas šiandien siūlo sostinės muziejai.

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) teisinasi, kad čia parodos užsibūna apie šešias savaites, tad specialių joms skirtų suvenyrų neišleidžiama. Tačiau panorėję įsigyti meno, turistinių albumų, atvirukų ar kompaktinių diskų, gali užsukti į čia pat veikiantį meno leidinių knygyną "Humanitas". Tarp knygyne pristatomų žymiausių pasaulio leidyklų knygų galima atrasti ir specialų šiuo metu ŠMC vykstančiai Japonijos menininkų parodai išleistą katalogą.

ŠMC atstovai pripažįsta, kad kasoje siūlomus marškinėlius su centro emblema mielai perka ir lietuviai, ir užsienio turistai. Dėl to svarstoma išleisti ir tušinukų seriją, o platesnė suvenyrų gama kol kas nenumatyta. Savo lankytojus ŠMC stengiasi pradžiuginti nemokamais knygų skirtukais, kurių galima paimti skaitykloje, ir kartkartėmis išleidžiamais lipdukais.

Vos prieš porą savaičių duris atvėrusi Nacionalinė dailės galerija ketina išnaudoti visas galimybes. Po mėnesio pradėsiančiame veiklą savo knygyne ji siūlys nuo parodoms skirtų albumų, atvirukų rinkinių iki įvairių suvenyrų: marškinėlių, puodelių, rašiklių tiek su muziejaus, tiek su parodų motyvais. O kol kas informacijos skyriuje galima įsigyti specialiai išleistą dabar veikiančios Mikalojaus Konstantino Čiurlionio parodos katalogą ir faksimilinį jo piešinių albumėlį.

Suvenyrų parduotuvėlė numatyta ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Ji įtraukta į jau patvirtintą muziejaus rekonstrukcijos planą, kurį įgyvendinti trukdo ekonominis sunkmetis. Atsargiai prognozuojama, kad rekonstruotame pastate suvenyrų parduotuvė atsiras po trejų ketverių metų. Vis dėlto jau dabar numatoma visa serija suvenyrų nuo specialių maišelių ir tušinukų iki marškinėlių ir reprodukcijų. Tačiau ir dabar Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus lankytojai nesiskundžia įvairių mokslinių ir meninių knygų bei filmų DVD pasiūla.

Vilniaus paveikslų galerijos patalpose veikia parduotuvė, kurioje galima įsigyti katalogų, lankstinukų, dailės albumų, plakatų, atvirukų, dailės kūrinių kopijų. Daugiausia siūloma Lietuvos dailės muziejaus leidinių, o kiekvieną parodą stengiamasi palydėti specialiais katalogais ar smulkiais suvenyrais. Galerijos vedėjas Vytautas Balčiūnas pabrėžė, kad meno muziejų tikslas – ugdyti, lavinti skonį, puoselėti tikrąjį meną, tad juose siūlomi suvenyrai ir leidiniai nėra masiniai, kuriuos galima įsigyti gausiai turistų lankomose vietose ar įprastuose knygynuose.

Parduodanti įvairius atminimo daiktus ir smulkmenas Vilniaus paveikslų galerija mato ne tik finansinę naudą, bet ir jaučia lankytojų dėkingumą. Kad specialūs suvenyrai būtini, ypač gerai atskleidė sausį atidaryta gruzinų dailininko Niko Pirosmani paroda. Jo paveikslų katalogų, kainavusių 20 litų, parduota net apie 20 tūkst. Populiarumu jie varžėsi su Taikomosios dailės muziejuje pristatytos parodos "Gamtos ilgesys. Europos peizažai" katalogais. Kadangi romantika dvelkiantys žymiausių dailininkų peizažai buvo sudėti į didelį ir brangų katalogą, meno gerbėjams buvo pasiūlyta gerokai pigesnė elektroninė jo versija, kuri žaibiškai išpopuliarėjo.

"Šiais laikais žmonėms norisi ne tik pajusti įspūdį, bet ir turėti ką nors materialaus. Ir puodelis, ir pieštukas ar tušinukas su širdį suvirpinusio paveikslo motyvu yra tam tikra meno išraiška, meno puoselėjimas, įspūdžio prisiminimas, kuriuo žmogus gali pasidalyti su kitu, perteikti jį tokia paprasta forma. Įsigijęs leidinį jis visada su savimi gali turėti parodą – ją apžiūrėti, parodyti kitiems, taip praturtinti savo biblioteką ir palikti ateities kartoms", – suvenyrų nauda įsitikinęs V.Balčiūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų