Pereiti į pagrindinį turinį

Penktadalis planetos, nusėtas nenugalimais gyvybės taškais

2012-11-05 19:09
Penktadalis planetos, nusėtas nenugalimais gyvybės taškais
Penktadalis planetos, nusėtas nenugalimais gyvybės taškais / Igno Maldžiūno nuotr.

Fotomenininkas Ignas Maldžiūnas kauniečiams pristato savo darbų parodą „China. 1/5“. Ekspozicijoje – lakštai, sukurti keliaujant po Kiniją.

Parodos pavadinimas – nuoroda į tai, kad Kinijoje gyvena penktadalis visų mūsų planetos žmonių. Vis dėlto I.Maldžiūno fotografijos byloja ne apie gyventojų ir egzotikos perpildytą Tolimųjų Rytų milžinę, bet subtiliai kalba apie kelionėje įgytą asmeninę autoriaus patirtį. „Ten jaučiau vienatvę, laisvę, džiaugsmą ir liūdesį. Gavau daugiau, nei tikėjausi,“ – prisiminė parodos autorius.

Kinijoje menininkas atrado naują motyvą – „mirusius“ miestus ir jų platybėje vos įžiūrimą mažą žmogų, ištirpstantį urbanistiniame peizaže, kuris primena dzenbudistinį motyvą kinų graviūrose. Šie maži gyvybės taškai kaunasi su milžinišku peizažo karstu ir išlieka nenugalėti.

Kitaip nei daugeliui keliautojų, I.Maldžiūnui fotografija yra ne malonus kelionės priedas, bet jos tikslas. „Mano kelionės skirtos fotografijai, todėl jau seniai žvelgiu į pasaulį tarsi pro objektyvą, – prisipažino autorius. – Noriu, kad kiekviena mano nuotrauka pasakotų istoriją, kad sukeltų žmonėms savitų emocijų – momentinių ar egzistencinių.“

Naujausioje I.Maldžiūno fotografijoje nebus sunku atpažinti visą jo kūrybą vienijantį autorinį braižą. Nesvarbu, ką autorius fotografuoja – ištuštėjusius Kinijos miestus vaiduoklius ar fotosesijai specialiai surežisuotas scenas, jo geriausi darbai tuo pat metu yra ir maloniai lakoniški, ir estetiniu bei prasmės požiūriu iškalbingi.

Kaip teigia amerkiečių rašytoja, žymi kino kūrėja Susan Sontag, fotografija vilioja mus žadėdama parodyti tikrovę tokią, kokios nesame regėję. Igno Maldžiūno paroda – būtent toks pasaulio atvaizdas.

KAS? I.Maldžiūno fotografijų paroda „China. 1/5“.

KUR? Fluxus Ministerijoje (Jonavos g. 2).

KADA? Veiks iki gruodžio 3 d.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų