Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš TV objektyvą – Kauno tarpukario architektūra

2016-10-17 09:49

LRT Kultūros kanale spalio 15-ąją startavo projektas „STOP juosta“, kuriuo žiūrovai skatinami pakelti akis nuo žemės ne vien į parduotuvių, dažniausiai įsikūrusių pirmuosiuose pastatų aukštuose, vitrinas.

Projekto „STOP juosta“ dėmesio centre – Kauno tarpukario architektūra. „Kaunas – neatrastoji modernizmo sostinė – pretenduoja į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, bet tai vargu ar virs realybe, kol patys miestiečiai neatras savo miesto iš naujo. O didžiuotis yra kuo – unikalūs pastatai, pastatyti per rekordiškai trumpą laiką. Per 15–16 metų tarpukario Kaune iškilo 10 tūkst. naujų, vertingų pastatų! Šiuos pastatus pristatysime ne tik architektūriniu požiūriu: gilinsimės ir į juose gyvenusių žmonių istorijas, ieškosime ryšio su šia diena, – pasakojo laidos vedėja ir prodiuserė Jurgė Pridotkaitė. – Bandysime atkreipti praeivių žvilgsnius į tai, ko, dažnai praeidami pro mums įprastais tapusius objektus, net nepastebime. Mūsų tikslas nėra atkreipti dėmesį į dažnai ne itin gerai atrodančius, apleistus, su byrančiu tinku pastatus – mes siekiame paskatinti kauniečių ir ne tik pasididžiavimą jais.“

Kaip paaiškėjo filmuojant laidą, net Lietuvos ambasadoriui prie UNESCO Arūnui Gelūnui, remiančiam kauniečių iniciatyvą įtraukti Kauno tarpukario modernizmo architektūrą į Pasaulio paveldo sąrašą, reikėjo žvilgsnio iš šalies: apie šios architektūros išskirtinumą A. Gelūnui pirmieji užsiminė lenkai.

„Laidose analizuosime miesto pokyčius. Pavyzdžiui, laidoje apie banko tarnautojų namą V. Putvinskio g. – daug dėmesio voniai. Šis namas – pirmasis, kuriame buvo įvestas miesto vandentiekis ir įrengtos vonios. Beje, tarpukariu maudynės vonioje buvo prabangos dalykas, skaičiuota, kad tai kainuoja 10 kartų brangiau nei nusiprausti pirtyje“, – užsiminė laidos prodiuserė.

„Miestas – ne tik istorija, bet ir gyvas organizmas“, – skelbia laidos kūrybinė komanda, ketinanti ne tik su architektais, menotyrininkais, istorikais ir kitų sričių profesionalais apžvelgti tarpukario modernizmo pastatus, interjerus, bet ir į gyvąsias istorijos pamokas įtraukti miesto bendruomenę, kviečiant ją į filmavimo aikštelę. Laidos filmavimų kauniečiai negalės nepastebėti: filmuojami objektai bus aptveriami vadinamąja stop juosta, o turintys, ką apie juos papasakoti, praeiviai bus kviečiami pareikšti savo nuomonę.

„Pasirinkta teritorija bus aptveriama „STOP juosta“. Tai reiškia, kad šioje vietoje bus prašoma dėmesio. Aptvertoje teritorijoje vyks pokalbis su kviestiniu svečiu apie pasirinktos vietos architektūrą, istoriją bei su ta vieta susijusias istorijas ar reiškinius“, – aiškino J. Pridotkaitė.

„STOP juosta“ – šeštadieniais 19 val. per LRT Kultūrą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų