Pereiti į pagrindinį turinį

Rankdarbiuose iš Afganistano – linkėjimai su meile

2008-12-06 09:00
Rankdarbiuose iš Afganistano – linkėjimai su meile
Rankdarbiuose iš Afganistano – linkėjimai su meile / Mindaugo Ažušilio nuotr. Egzotika: specialus maldos kilimėlis ir virvele siuvinėta jaunatviška suknelė papuoš lietuvių verslininkų namus.

Rankomis rišti kilimai, nertos kepuraitės, drabužiai ir papuošalai. Dėl tokių originalių rankdarbių, kuriuos sukūrė Afganistano moterys, aukcione varžėsi vilniečiai. O lėšos už parduotus daiktus atiteks skurdžiausioms šios tolimos šalies šeimoms.

Nepaisydami ekonominės krizės lietuviai nenusisuka nuo labdaros akcijų. Moterų iš skurdžiausios Afganistano provincijos Goro dirbinių aukcione Kazimira Prunskienė nepagailėjo 235 litų už gražias raštuotas pirštines. Pradinė jų kaina aukcione buvo tik 25 litai.

Dainininkė Jurga Šeduikytė azartiškai varžėsi dėl baltų, spalvingais raštais margintų žieminių kojinių. Jų kainą nuo 25 litų Jurga kilstelėjo iki solidžios 400 litų sumos. Prieš prasidedant aukcionui J.Šeduikytė susirinkusiems verslo ir pramogų pasaulio atstovams sudainavo afganistaniečių liaudies dainą. Ją Jurga išmoko lankydamasi Afganistane.

Tradicinę afganistaniečių siuvinėtą kepurę aukcione įsigijo ir dažnas vakarėlių svečias Žilvinas Grigaitis. Už vyrišką galvos apdangalą jis paklojo 150 litų.

Goro provincijos moterų rankdarbių aukcioną surengė Savanorių centras su Užsienio reikalų ministerija. Per aukcioną surinktos lėšos bus skirtos naujiems afganistaniečių darbams pirkti. Taigi ateityje laukia nauji labdaros aukcionai.

"Afganistaną pastaruoju metu užplūdo pigių blizgučių karštinė, todėl kruopščiai ir su meile pagaminti rankų darbo kūriniai ten nėra itin populiarūs. Lietuvos kariai atlieka misiją Afganistane, todėl jaučiame moralinę pareigą padėti šiai šaliai atsigauti", – sakė viena renginio organizatorių Nijolė Giedraitienė.

Anot jos, pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas toks aukcionas – sena kitų šalių tradicija. Idėja rengti Afganistano moterų darbų aukcioną buvo perimta iš JAV – ten tokie labdaros renginiai organizuojami jau ne vienus metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų