Pereiti į pagrindinį turinį

Slidinėtojai Latvijoje pasigenda tik svaiginamo aukščio

2009-01-31 09:00
Slidinėtojai Latvijoje pasigenda tik svaiginamo aukščio
Slidinėtojai Latvijoje pasigenda tik svaiginamo aukščio / Edmundo Jankaus archyvo nuotr. Stygius: aštresnių pojūčių mėgėjai Latvijoje pasigenda sudėtingesnių ir ilgesnių trasų.

"Tepam slides į Latviją!" Taip perfrazavę legendinį posakį, ko gero, gali vienas kitą raginti užkietėję Lietuvos slidininkai – pastaraisiais metais kaimyninę šalį atranda vis daugiau žiemos pramogų išsiilgusių tautiečių.

Bazės gerai įrengtos

Nors Latvijos kalvų viršūnės nesvaigina kaip garsiųjų Alpių ar Tatrų kalnynų, tačiau lietuviai jau spėjo įvertinti šiuolaikiškai įrengtas latvių slidinėjimo bazes, puikų aptarnavimą ir netolimą kelionės maršrutą.

Neseniai kaimynų slidinėjimo trasas šalia Cėsio įsikūrusiame pramogų centre išbandęs klaipėdietis Edmundas Jankus prisipažino, jog neliko nusivylęs, vis dėlto kraują stingdančių emocijų ir sveiko adrenalino nepatyręs.

Kaip pastebėjo uostamiesčio nekilnojamojo turto agentūros "Gijoneda" vadovas, akivaizdu, kad latviai rimtai žiūri į šį verslą.

"Nors tąsyk nestigo natūralaus sniego, tačiau mačiau, kad bazė puikiai įrengta, turi sniego patrankų ir kitos reikalingos technikos. Servisas ir aptarnavimas – nepriekaištingas, gali atvažiuoti nors ir susikišęs rankas į kišenes. Čia rasi išsinuomoti visą reikalingą inventorių – nuo slidžių iki slidininko kostiumo", – pasakojo verslininkas.

Lietuvos trasos nevilioja

Pašnekovas prisipažino, jog išsiruošti į Latviją paakino neprasti atsiliepimai apie čia puoselėjamas slidinėjimo tradicijas.

"Lietuvoje, kiek teko girdėti, trasos gal ir panašios, tačiau pas mus privažiuoja galybė žmonių, visi laukia ilgiausiose eilėse, nes įrengta tik po vieną du keltuvus. Gal prieš kokius septynerius metus esu buvęs Birštone ir, kiek pamenu, ten veikė vos vienas keltuvas", – aiškino E.Jankus.

Nuo pat vaikystės slidinėjimo aistra sergantis verslininkas nė vienais metais nepraleidžia progos iškeliauti į "rimtus" kalnus.

Jau daugelį metų klaipėdietis drauge su šeima vyksta į pamėgtą kurortą Italijoje, yra slidinėjęs Tatrų ir Karpatų kalnuose, o dar šiemet planuoja išbandyti naują trasą Austrijos Alpėse.

Kaip pats juokavo, prieš kiekvieną tokią kelionę stengiasi atlikti ir savotišką apšilimą vietoje, paprastai šalia Minijos veikiančioje nedidukėje Lapių slidinėjimo bazėje.

"O šįsyk visai spontaniškai susiruošėme į Latviją – internete susiradome informacijos, iš anksto rezervavome viešbutuką ir penktadienio popietę jau buvome ant slidžių", – pasakojo pašnekovas.

Sužavėjo naktiniai vaizdai

Tūkstančius kilometrų iki garsiausių Europos slidinėjimo kurortų automobiliu sukariantiems klaipėdiečiams 400 km iki vieno seniausių Latvijos miestų pasirodė vieni niekai.

E.Jankaus pastebėjimu, pakeliui į Cėsį galima užsukti ir į Siguldą, tačiau čia slidinėjimo centras gerokai kuklesnis.

Slidinėtojai iš Lietuvos išbandė jėgas dviejų kalnų trasose.

"Lietuviškai tariant, tai būtų Žagarkalnis ir Ąžuolų kalnas. Jie abu stūkso vienas netoli kito – nuo vieno nusileidi, ant kito pasikeli. Tačiau trasos labai trumpos, ilgiausia – iki pusės kilometro. Iš esmės pakilti į kalną užtrunka ilgiau nei nuo jo nusileisti, – su šypsena pastebėjo E.Jankus. – Tiesa, labai įspūdinga slidinėti naktinėmis trasomis, kurios veikia iki 3 val. nakties."

Nors šeštadienį ir sekmadienį į slidinėjimo centrą suplūdo gausybė žmonių, tačiau, pasak pašnekovo, varginamose eilėse prie keltuvų nekantrauti neteko. Tarp šią vietovę pamėgusių slidinėtojų lietuviai sudaro jau nekuklų būrį.

Mažų kainų nepažėrė

Klaipėdiečio pastebėjimu, nereikėtų puoselėti vilčių, kad Latvijoje pavyks paslidinėti gerokai pigiau nei užsienyje.

"Didžiausias privalumas tas, kad nereikia toli važiuoti. Galima sakyti, kad čia netgi brangiau nei, tarkime, Italijoje, palyginti su čiuožimo galimybėmis ir malonumais, kai gali rinktis po daugiau nei 3 km siekiančias įvairiausio lygio trasas. Tai, be abejo, yra visiškai nesulyginami dalykai", – teigė pašnekovas.

Šalia Cėsio įsikūrusiame pramogų parke klaipėdiečius stebino ir tai, kad keltuvų bilietai ilgesniam kaip 5 val. laikotarpiui nepardavinėjami ir jų negalima išsipirkti visai savaitei. Šios paslaugos valanda Žagarkalnio slidinėjimo centre kainuoja 5 latus, o 5 val. – 9 latus. Slidžių ir batų komplektą vienai valandai galima išsinuomoti už 3, o 5 val. – už 5 latus.

Dvivietis numeris šalia pat kalno pastatytame viešbutyje porai atsiėjo po 40 latų už parą.

"Finansine ir slidinėjimo kokybės prasme verčiau važiuoti į rimtesnius kalnus. Tačiau tiems, kurie neturi laiko ir galimybių tolimoms kelionėms, Latvija yra puiki alternatyva", – mano E.Jankus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų