Pereiti į pagrindinį turinį

Su „Vilniaus diena“ - nemokamai į kiną

2012-10-30 11:10
Su „Vilniaus diena“ - nemokamai į kiną
Su „Vilniaus diena“ - nemokamai į kiną / Gedimino Bartuškos nuotr.

Šiandien dienraštis „Vilniaus diena“ savo skaitytojams dovanoja nemokamą kino seansą – naujausią režisierės Giedrės Beinoriūtės filmą „Pokalbiai rimtomis temomis“ kino centre „Skalvija“.

Dešimtmetį dokumentines ir vaidybines juostas kuriančios autorės septinto filmo idėjos atspirties tašku tapo rašytojos Vandos Juknaitės knyga „Tariamas iš tamsos“. „Pokalbiuose rimtomis temomis“ nėra išorinio veiksmo, dekoracijų, peizažų ir specialiųjų efektų. Pagrindiniai filmo herojai – dvylika 8–16 metų vaikų ir paauglių. Tarp jų yra ir iš globos namų, meno mokyklų, yra ir nusikaltusių.

Jie apdovanoti ypatingu gebėjimu nusakyti juos supantį pasaulį. Intymūs minimalistine maniera nufilmuoti pokalbiai su jais atskleidžia kartais melancholišką, kartais juokingą, kartais dramatišką šiuolaikinio pasaulio vaizdą. Filme keliami klausimai apie vienatvę, meilę, Dievą, pasaulį, žmogaus ryšį su kitu žmogumi. „Pasaulis – tai žmonės.“ „Jūs ką, netikit Dievą? Tai galiu išmokyt, kaip pradėt tikėt...“

Pati režisierė yra sakiusi, jog labai nori, kad šį filmą pamatytų kuo daugiau žmonių. Jį, be abejonės, gali žiūrėti ir vaikai, tačiau filmas skirtas suaugusiesiems.

Spalio 12 d. kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ pradėtas rodyti filmas, deja, didelio žiūrovų antplūdžio nesulaukė. „Forum Cinemas“ projektų vadovo Gintaro Plytniko manymu, kalčiausias čia pats žanras – dokumentika esą nėra mėgstamiausias kino teatro lankytojų.

„Na, taip mąsto žiūrovai. Su dokumentika visada taip. Šis filmas – didaktinis, turbūt taip galėtume jį pavadinti. O parduoti problemas yra sunku. Juolab dokumentines“, – sakė G.Plytnikas.

Dokumentiniai filmai, pašnekovo teigimu, naudos kino teatrams neneša. Iš jų būtų galima išskirti nebent tuos keletą, rodytų apie krepšinį. Pasak projektų vadovo, ir šis filmas buvo paimtas rodyti žinant, kad neverta tikėtis stebuklų. „Dokumentinius filmus vadiname vieno parodymo įvykiu. Šiuo atveju atlikome kultūrinę misiją, tiesą sakant, to filmo misija irgi veikiausiai yra tokia“, – dėstė G.Plytnikas.

Vis dėlto „Pokalbius rimtomis temomis“ pamatę žiūrovai apie jį atsiliepė labai gerai. Su vaiku į šiuo metu ir kino centre „Skalvija“ rodomą filmą nuėjusi Rūta sakė: „Džiaugiuosi, kad į filmą nuėjau su sūnumi – abiem filmas suteikė gerų emocijų. Skaidrus, lengvas, bet ne tuščias. Patiko ir juostos forma – jis patiks ir meninių filmų, ir dokumentikos mėgėjams.“

Per seansą nenuobodžiavo ir jos penktokas sūnus Adomas. „Patiko. Buvo įdomu paklausyti, ką kiti vaikai kalba. Ypač įstrigo tas strazdanotas berniukas – dėl savo juokingų grimasų“, – šypsodamasis įspūdžiais dalijosi Adomas.

Visų dienraščio skaitytojų šiandien laukia staigmena – atsinešę šios dienos „Vilniaus dienos“ numerį į kino centrą „Skalvija“, į 17 val. rodomą G.Beinoriūtės filmo „Pokalbiai rimtomis temomis“ seansą pateksite nemokamai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų