Įvairių šalių kaukėmis besidominti žurnalistė sužinojo, kad būtent žemaičiai turi vienintelį Lietuvoje Užgavėnių kaukių muziejų. Be to, būtent iš šio krašto visa likusi Lietuva išmoko švęsti Užgavėnes: kaukes darytis ir eitynes rengti.
Dar labiau Beatą nustebino tradicinis žemaičių Užgavėnių šiupinys. Pasirodo, iš jo būtinai turi styroti kelios kiaulės uodegos. O ką jos reiškia ir kodėl valgytojai stengdavosi, kad būtent jiems iš šiupinio uodega tektų, paaiškės jau šį šeštadienį, žiūrėdami laidą.
Kas ieško, tas randa – beragaudama šiupinio, Beata sužinojo, kad vos už dviejų kilometrų, prie Platelių ežero kranto švenčiamas tikras tradicinis žemaitiškas mergvakaris! Kaip gi neužsuksi! Pasirodo, žemaitės mergvakarį vadindavusios pintuvėmis – mat ne tik šoko, dainavo, bet ir vainikus iš žolynų pynė ir, žinoma, būrėsi. Išbandė ir Beata žemaičių būrimus, o po laidos ir žiūrovai galės namuose pamėginti. Gaila, vestuvių tądien nebuvo – laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ kulinarijos ekspertė Nijolė Marcinkevičienė pasakojo, kad Žemaitijoje ši šventė – išskirtinė. Mat tik šiame regione vestuvių anksčiau būta... suneštinių!
Na, o po vestuvių žemaičiai visada – ir anksčiau, ir dabar – valgo cibulynę! Šią legendinę žemaičių sriubą, padedančią atgauti jėgas, Beatai gamino Donatas Čižauskas. Plungėje gyvenantis vestuvių dainininkas kartu su Beata dalyvavo „Žvaigždžių duetuose“ ir jau anuomet užsiminė, kad niekas negali atsispirti šiam patiekalui. „Nevalgysiu svogūnų! Tikrai nevalgysiu...“ – kartojo BTV laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ vedėja, žengdama į bičiulio vairuojamą plaustą. Tačiau paplaukiojusi gražiuoju Babrungo tvenkiniu ir sužinojusi visas žemaitiškos šaltsriubės paslaptis, Beata priėmė Donato iššūkį ir paragavo cibulynės! Kokią audringą reakciją sukėlė šis patiekalas Beatai – šį šeštadienį, 18.30 val., per BTV.
Dalis Beatos nuotykių keliaujant ir ragaujant Lietuvą – socialiniame tinkle „Facebook“ su grotažyme #KeliaukIrRagauk.
Naujausi komentarai