Pereiti į pagrindinį turinį

T. Ališauskas: ieškome žmogaus, su kuriuo būtų lengva dirbti

2024-08-05 15:00 diena.lt inf.

Ilgametis populiarios LNK laidos KK2 vedėjas Tomas Ališauskas ir vėl ieško poros. Tiesa, ne gyvenime, bet televizijoje. Kol kas ilgiausiai šalia jau penkioliką metų infošou laidoje dirbančio Tomo išsilaikė Ugnė Skonsmanaitė ir Justė Žičkutė-Lukošaitienė. Jų kakaduokliškas kraitis – net septyneri metai! Naujos vedėjos atrankos jau įpusėjo. Pageidautini kriterijai – ne tik grožis, charizma, bet ir patirtis. „Ypač gyvenimiška“, – skuba pridurti seniai iš jaunuolių svorio kategorijos išstojęs Tomas.

– Dinozaurai išnyko, kaip laikas nuo laiko „išnyksta“ ir greta jūsų sėdinčios KK2 vedėjos, o štai T. Ališauskas vis lieka ir lieka tarsi šios laidos pastovumo ir ištikimybės garantas. Ar pastovumas ir ištikimybė – jūsų charakterio savybės ir stiprybės?

– Taip ir... taip. Man patinka mūsų kuriamos laidos, patinka jas kuriantys žmonės ir procesas, kaip mes tai darome. Tai, matyt, ir yra svarbiausi mano, kaip sakote, pastovumo ir ištikimybės šaltiniai. Esu čia nuo pat pirmos laidos. Džiaugiuosi, kad man pasisekė tapti jos kūrybinės komandos dalimi – dirbti Sauliaus Bartkaus vadovaujamoje „Be tabu“.

– Televizijos reitingų viršūnėse karaliaujančioje LNK laidoje dirbate beveik penkiolika metų – nuo pat jos susikūrimo pradžios. Esate sėslus? Nemėgstate pokyčių gyvenime? Kuo šis darbas jums taip patinka, kad damos keičiasi, o kavalierius lieka vis tas pats?

– Televizijos laidų atžvilgiu esu sėslus, nes KK2 sekasi labai gerai. Štai jau penkiolika sezonų ir vis dar esame viena žiūrimiausių laidų. Tai kodėl gi neturėčiau toks būti?

Pokyčiai visuomet yra gerai, kai jie daromi ne dėl pokyčių. Gyvenime keičiu viską, ką manau, kad reikia pakeisti, tad kartais priimu per daug skubotus sprendimus, o kartais per ilgai ieškau geriausio varianto. Štai jums ir charakterio minusai. O laidos vedėjų kaita nėra kuo nors išsiskirianti. Juk ne kas pusmetį jos keičiasi, o tik kas kelerius metus. Ir kiekvieną kartą, kai vedėjos keitėsi, viskas atrodė labai normalu. Berneen išvyko gyventi į kitą šalį, Ugnė gavo viliojantį pasiūlymą iš užsienio, o Justė, kaip suprantu, bandys siekti kitų užsibrėžtų tikslų, kurie jai šiuo metu yra svarbiausi.

Mane gyvenimo įvykiai, kurie nulemia darbo vietos keitimą, kol kas aplenkia, tad aš pasilieku daryti to, kas labiausiai patinka, ir ten, kur labiausiai patinka.

LNK, T. Ališausko asmeninio archyvo nuotr.

– Ar prisimenate visas žaviąsias savo koleges? Jei taip, ar galėtumėte tarti bent po keletą gražių žodžių apie kiekvieną iš jų? O gal pasidalyti kokiais nors komiškais jūsų bendro darbo nutikimais?

– Žinoma. Prisimenu kiekvieną ir apie kiekvieną galiu pasakyti tik gerus dalykus. Pamenu atkaklias Berneen pastangas mokantis lietuvių kalbos, nesustabdomą Godos juoką, Ugnės „trečiadieniškumą“: juk prisimenat Wednesday Addams, ar ne? Kartais mums reikėdavo ją paversti laidos vedėja U. Skonsmanaite. Ir, aišku, Justės nenuilstamas pastangas kiekviename filmavime. Manau, kad ką tik gali, reikia prisiminti teigiamai, pozityviai. Tokie prisiminimai daug mielesni, kai sugrįžta po kiek laiko.

– Berneen Candice Naidoo, Goda Sabutytė-Alijeva, U. Skonsmanaitė, dabar jau ir J. Žičkutė-Lukošaitienė – su kuria iš jų dirbti buvo lengviausia?

– KK2 laidos vedėja niekada nebus tokia, su kuria sunku rasti bendrą kalbą, nes filmuojame gana intensyviai ir neturime laiko nesutarimams. Mūsų laida rodoma kasdien, o nufilmavus ją dar reikia ir įgarsinti, ir sumontuoti, ir paruošti eteriui. Todėl, kaip sako laidos prodiuseris S. Bartkus, ieškome žmogaus, su kuriuo tiek man, laidos vedėjui, tiek ir visai kūrybinei grupei būtų lengva dirbti ir kuris gebėtų perteikti mūsų siunčiamą žinutę. Juk laidos vedėjas – visos komandos ledkalnio viršūnė.

Televizijos laidų atžvilgiu esu sėslus, nes KK2 sekasi labai gerai. Štai jau penkiolika sezonų ir vis dar esame viena žiūrimiausių laidų. Tai kodėl gi neturėčiau toks būti.

– Ne paslaptis, kad laidų vedėjai žiūrovų dažnai poruojami. Ar ir jums buvo tas pats? Kokių keisčiausių gandų esate apie save girdėjęs?

– Prieš gerą dešimtmetį, kai dukra dar buvo pradinukė, iš mokyklos grįžo labai sumišusi. Pasirodo, draugai klausinėjo, ar Ugnė yra jos mama (juokiasi).

Kartais gandai mane pasiekia labai keistais keliais. Būna, kas nors iš draugų papasakoja, kokį gandą yra girdėję, tai mes dažnai prikuriame tiems gandams kokių nors pagražinimų ir išsiunčiame atgal. Apskritai esu jau seniai gana socialiai izoliavęsis, tad jokios apkalbos manęs nebetrikdo.

– Paskutinioji jūsų laidos partnerė J. Žičkutė-Lukošaitienė su žiūrovais atsisveikino gegužę. Nuo KK2 laidos ji pradėjo savo kelią televizijoje. Jūs buvote vienas jos mokytojų. Ar neapmaudu užsiauginti mokinį, o paskui jo netekti?

– Esu tikras, kad tai būtų perdėtas apibūdinimas. Greičiau buvau toje pačioje laidoje dirbantis kolega, kartą ar kitą išsakęs jai kokį patarimą. Mokytojui netekti mokinio, kai jis išvyksta į platų ir margą pasaulį, tikrai neturėtų būti apmaudu. Greičiau priešingai.

LNK, T. Ališausko asmeninio archyvo nuotr.

– Jei jūsų dukra netikėtai sugalvotų dalyvauti KK2 vedėjų atrankoje, įsivaizduotumėte sklandų darbą su savo šeimos nariu?

– Įsivaizduoti galiu bet ką – juk tam lakią vaizduotę ir turiu. Tačiau mano dukra neturi arba nerodo reikiamų savybių, tad toks duetas, manau, tikrai negresia.

– Į daugeliui kilusį klausimą – kodėl? – Justė savo feisbuko paskyroje atsakė vienu žodžiu: „užaugau“, o atsisveikindama žadėjo netrukus sugrįžti. Kur? Ar žinote savo buvusios kolegės naujus planus?

– Ne. Socialinę mediją stengiuosi vartoti labai saikingai, tad tikrai neseku ir nematau visų pranešimų. Tačiau, kad ir kas tai būtų, tikiuosi, kad Justei seksis gerai. To jai nuoširdžiai ir linkiu.

– Šiandien LNK skelbia atranką KK2 vedėjos Justės vietai užimti. Kokie pagrindiniai kandidačių vertinimo kriterijai?

– Sudėsime visas buvusias KK2 vedėjas – Berneen, Godą, Ugnę, Justę – dar pridėsime esamą Keitę į vieną tobulos vedėjos komplektą ir ieškosime dar geresnės. Paprasta nebus.

– Anketoje merginoms tenka atsakinėti į intriguojančius klausimus. Kokį intriguojantį klausimą jūs pateiktumėte visoms konkursantėms?

– Prašyčiau sklandžiai ir įdomiai, kaip tiktai gali, kalbėti apie nieką. Dar pridėčiau: „Kalbėkite, ilgai, kiek tiktai galite.“ (Juokiasi.)

LNK, T. Ališausko asmeninio archyvo nuotr.

– Šiuo metu KK2 komanda susipažįsta su dalyvių anketomis. Atrinktos pretendentės bus pakviestos į gyvai vyksiančią atranką, o jos finalistės turės unikalią galimybę pasirodyti LNK eteryje ir pabandyti vesti laidą su jumis. Nebijote? Juk daugybę kartų gausite katę maiše...

– Turiu šiek tiek patirties, tad nebijau. Naujokes greitai ištreniruosiu būti vedėjomis. Puikiausias pavyzdys – Keitė Arai. Tikiu, kad gelbėti merginų tikrai nereikės. O ar nereikės gelbėtis pačiam nuo širdies smūgio išvydus tiek ir tokių įspūdingų pretendenčių, dar nežinia.

– „Tikrinsime kandidačių gyvenimo faktus, gandus, sąsajas ir ryšius. Niekas nepraslys pro KK2 papūgų akis“, – sako laidos prodiuseris S. Bartkus. Įdomu, koks faktas arba gandas neleistų merginai tapti jūsų laidos vedėja?

– Gal koks nors labai labai baisus, kurio net pasakyt negalima?.. (Šypsosi.)

– Gal tarp kandidačių yra žiūrovams jau pažįstamų veidų?

– Savaime suprantama. Tačiau ne kiekvienos laidos vedėja galėtų tiesiog imti ir tapti KK2 vedėja. Joms taip pat teks įveikti ilgą atrankos procedūrą.

– Nors savo nuomonę išreikš autoritetinga atrankos komisija, daug ką lems ir vieno žmogaus – T. Ališausko nuomonė. Ar galima jus kaip nors papirkti? Prieš ką neatsilaikytumėte?

– Kaip sakė filosofas Martinas Jägeris, papirkti galima bet ką, tik reikia žinoti, už kiek. Tad vadovaujantis šia sena tiesa, aš, matyt, irgi nebūčiau išimtis. Tegul tik siūlo, o aš jau tikrai žinosiu, ką su tais pasiūlymais daryti.

LNK, T. Ališausko asmeninio archyvo nuotr.

– KK2 laida dažnai atskleidžia visokių sąmokslo teorijų. Ar tikite, kad Donaldo Trampo incidentas su snaiperiu ir sužeista ausimi – tik preciziškai surengtas šou?

– O kas kitas? Visiškai aišku, kad tai surežisuota ir kad viską valdo klanas! Jie ir Joe Baideno pasitraukimą suorganizavo! Kur jūs matėte, kad JAV kandidatas į prezidento postą, atseit, pats pasitrauktų iš rinkimų likus vos trims mėnesiams? Sako, COVID-19 padariniai, bet mes kalbame apie JAV prezidentą, tai koks dar COVID-19? Baikit, nemanau.

KK2 laidos vedėja niekada nebus tokia, su kuria sunku rasti bendrą kalbą, nes filmuojame gana intensyviai ir neturime laiko nesutarimams.

– Koks šios vasaros kultūrinis renginys, kuriame dalyvavote, paliko patį geriausią įspūdį?

– Geriausią!!! G. Verdi operos „Aida“ pastatymas Arena di Verona teatre. Neįtikėtinas šou, klasikinė opera, operos teatre po atviru dangumi, pastatytame prieš kone 2 tūkst. metų.

– Vasarą televizininkai atostogauja. Ar jau ilsėjotės ir kur sukote kelionių vairą?

– Iš Vilniaus į Gracą, tada į Veneciją, paskui į Paduvą ir galiausiai į Veroną. Kilometrų neskaičiavau. Kirtus Lietuvos sieną, keliai geri visur. Važiuoti per Alpes neįtikėtinai smagu – vaizdai užburiantys.

– Ar per atostogas atsijungiate nuo televizoriaus, naujienų, socialinių tinklų, ar vis tiek turite jausti Lietuvos ir pasaulio pulsą – rinkti temas būsimoms laidoms?

– Šiemet atsijungimas trumpesnis dėl naujos vedėjos rinkimo. Tačiau, ko tik nepadarysi dėl žiūrovų...

LNK, T. Ališausko asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip geriausiai nusinulinate ir pasiruošiate naujam TV sezonui?

– Dabar tam labai padeda naujas mano atradimas – važinėjimas motociklu. Važiuojant mintys privalo atsijungti nuo visko, išskyrus vairavimą. Ir tam tikrai nereikia nei lėkti beprotišku greičiu, nei kaimynų žadinti išmetimo vamzdžio kriokimu.

– Gal turite receptą, kaip ištverti šios vasaros karščius?

– Mano kukliomis žiniomis, geriausia būti ten, kur veikia kondicionierius. Nuostabus įrenginys, beje, praeitame šimtmetyje ženkliai prisidėjęs prie Japonijos ekonomikos atsigavimo ir pakilimo po Antrojo pasaulinio karo. Kaip tik ieškau tinkamo įsigyti.

– Kadangi į „KK2 Penktadienį“ nuolat atvyksta kaip feniksai iš pelenų prisikeliančios muzikos grupės (paskutinioji, kurią mačiau, buvo „Bavarija“) – jūsų prognozės, kokia poplegenda atgis nuo rudens?

– Manau, vienintelė grupė, kurios atsikūrimas būtų ypatinga žinia labai didelei daliai muzikos mylėtojų, – „Fojė“. Ir nors atrodytų, kad mano prognozės skamba kaip visiška nesąmonė, tačiau švedų grupės ABBA pavyzdys rodo ką kita.

– Kokių naujovių KK2 laidoje žadate pateikti TV žiūrovams nuo rudens?

– Bus trys svarbiausios naujovės! Aš! Mano laida! Ir nauja jos vedėja!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų