Pereiti į pagrindinį turinį

G. Landsbergis: esame pavyzdys, kaip išgyventi be rusiškų dujų ir kiniškų sutarčių

2024-09-12 11:06

Daliai Europos valstybių tęsiant bendradarbiavimą su Kinija, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Lietuva yra pavyzdys, kaip išgyventi be priklausomybių nuo autoritarinių režimų.

Taip jis kalbėjo ketvirtadienį po susitikimo su Vilniuje viešinčiu Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus pavaduotoju Kurtu Campbellu (Kurtu Kempbelu).

„Matydami mūsų partnerius ir draugus Europoje pasirašant naujas sutartis su Kinija, mes įspėjame apie tų sutarčių keliamas grėsmes. (...) Mes esame pavyzdys, kad išgyventi be rusiškų dujų ir kiniškų sutarčių yra įmanoma“, – spaudos konferencijoje sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Diversifikacija, naujų partnerysčių ieškojimas, nėjimas mažiausio pasipriešinimo keliu – (...) ilgalaikė grąža yra tvaresnė ir didesnė“, – pridūrė jis.

Anot jo, Europos Sąjungoje turėti bendrą strategiją Kinijos atžvilgiu kliudo valstybių gausa ir skirtingi jų interesai.

„Kaip dažnai Europoje atsitinka, 27 valstybės sukuria 27 skirtingus interesus. Mūsų oponentai geba tą išnaudoti“, – sakė G. Landsbergis.

Tuo metu K. Campbellas teigė, kad Lietuva buvo valstybė, patyrusi bene didžiausią spaudimą iš Kinijos, kai leido Taipėjui atidaryti atstovybę Taivano salos pavadinimu.

Tai Lietuvos veiksmai, kuriais mes tikrai žavimės.

„Lietuva pademonstravo atsparumą, diversifikavo savo ekonomiką, sustiprėjo bendradarbiaudama su partneriais. Tai Lietuvos veiksmai, kuriais mes tikrai žavimės“, – teigė K. Campbellas.

JAV pareigūno teigimu, Vašingtonui didelį nerimą kelia glaudėjantis Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas.

„Mūsų komanda neša susirūpinimo žinutę per Europą dėl didėjančio bendradarbiavimo tarp Rusijos ir Kinijos. Kinijos parama Rusijos gynybos pramonei, jos užkulisinė pagalba Rusijos tikslams karo lauke Ukrainoje yra pražūtinga ir kelianti nerimą“, – kalbėjo vienas JAV diplomatijos vadovų.

„Tai yra tinklas, kuris auga ir tampa vis išmanesnis, slaptesnis ir keliantis daugiau nerimo mums. Mūsų tikslas šiuose susitikimuose Europoje yra pasidalinti informacija su partneriais“, – dėstė jis.

K. Campbello teigimu, JAV ragina partnerius Europoje viešai pareikšti susirūpinimą, susijusį su Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimu, ir atkreipti savo institucijų dėmesį.

„Kartais, kai yra dialogas tarp partnerio Europoje ir Kinijos, tiesiog išreikštas susirūpinimas ir tada sekantis prekybos susitarimų pasirašymas siunčia dviprasmišką žinutę“, – sakė jis.

Didelę diplomatinę patirtį turintis K. Cambellas laikomas dabartinės JAV administracijos Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategijos architektu.

Tai jau trečiasis G. Landsbergio ir K. Campbello dvišalis susitikimas šiemet. Paskutinį kartą politikai buvo susitikę liepos mėnesį ministrui viešint Vašingtone.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Anthony Blinkenas (Entoni Blinkenas) šiuo metu vieši Lenkijoje.

G. Landsbergis: Kinijos parama Rusijai turi sulaukti sankcijų

Kinijai teikiant paramą prieš Ukrainą karą pradėjusiai Rusijai, Pekinas turėtų sulaukti sankcijų, sako užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

„Kinijos pagalba Rusijai turi sulaukti ne tik susirūpinimo, bet ir konkretaus atsako, pavyzdžiui, sankcijų, ekonominės priklausomybės nuo Kinijos rinkos mažinimo“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Vilniuje kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak jo, Kinijos ir Rusijos partnerystė „intensyviai ir negrįžtamai plečiasi“.

„Kinija yra tapusi reikšmingiausia Rusijos bendrininke kare prieš Ukrainą. Privalome į tai reaguoti ne vien stiprindami savo karinę paramą Ukrainai, bet ir imdamiesi konkretaus atsako užkirsdami kelią Rusijos bendrininkių – Baltarusijos, Kinijos, Irano ir Šiaurės Korėjos – pagalbai“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Nuo 2022 metų, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir Maskva susidūrė su griežtomis Vakarų ekonominėmis sankcijomis, dvišalė sąjungininkių prekyba pasiekė rekordines aukštumas. Kai kurių JAV pareigūnų teigimu, Kinija teikia reikšmingą karinę paramą Rusijai.

Maskva ir Pekinas priešinasi „Vakarų hegemonijai“, ypač tam, ką jie laiko JAV dominavimu pasaulio reikaluose.

Prieš pat Rusijos 2022 metų vasarį pradėtą plataus masto invaziją į Ukrainą Pekinas ir Maskva paskelbė apie „neribotą“ partnerystę.

JAV centrinės žvalgybos agentūros direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) praėjusį savaitgalį Londone perspėjo dėl plėtojamų ir nerimą keliančių Rusijos, Kinijos, Irano ir Šiaurės Korėjos ryšių gynybos srityje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų