Pereiti į pagrindinį turinį

G. Landsbergis žada Moldovai pagalbą derantis dėl narystės Europos Sąjungoje

2024-09-16 18:42 diena.lt inf.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis žada visapusišką paramą Moldovai, šiai siekiant narystės Europos Sąjungoje (ES).

Gabrielius Landsbergis ir Mihajus Popšojus
Gabrielius Landsbergis ir Mihajus Popšojus / URM nuotr.

„Lietuva pasirengusi dalintis transformacijos patirtimi su Moldova ir padėti rengtis intensyviam ES plėtros derybų procesui“, – ministerijos pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Taip jis kalbėjo pirmadienį, vizito Kišiniove metu susitikdamas su Moldovos užsienio reikalų ministru Mihajumi Popšojumi.

„Rusija ir toliau siekia destabilizuoti vidaus situaciją Moldovoje ir sutrukdyti jos eurointegracinius siekius, todėl privalome tikėti Moldovos europine ateitimi ir jai visapusiškai padėti. Džiaugiuosi, kad tapusi ES šalimi kandidate, Moldova tvirtai žengia reformų keliu ir konsoliduoja politinio elito pastangas siekti tikslų kelyje į ES integraciją“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Kaip skelbia ministerija, susitikime ministrai aptarė Lietuvos ekspertinę paramą Moldovai perkeliant ES teisę, padedant kurti informacinių incidentų analizės centrą, dvišalius strateginės komunikacijos projektus.

Pabrėžta Rusijos hibridinių atakų grėsmė artėjant šalies prezidento rinkimams bei referendumui dėl stojimo į ES, G. Landsbergis ir M. Popšojus taip pat išreiškė pasiryžimą bendradarbiauti padedant Ukrainai ir stiprinti saugumą regione.

Rugsėjo 16–17 dienomis Moldovoje besilankantis G. Landsbergis dalyvaus Partnerystės su Moldova platformos ministrų lygmens susitikime, kuriame aptars Moldovos pažangą vykdant reformas, paramos jai poreikius, Lietuvos teikiamą paramą.

Ministerija anksčiau nurodė, kad susitikimas vyksta Moldovai svarbiu laikotarpiu – likus kiek daugiau nei mėnesiui iki šalies prezidento rinkimų bei referendumo dėl integracijos į ES, kurie abu vyks spalio 20 dieną.

Partnerystės su Moldova platforma buvo įsteigta 2022 metais Prancūzijos, Rumunijos ir Vokietijos iniciatyva. Ministrų lygmens susitikimas rengiamas penktą kartą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų