Pereiti į pagrindinį turinį

Turkija siųs stebėjimo misiją į Krymą

2015-04-03 09:00 diena.lt inf.

Turkija smerkia Krymo totorių persekiojimą ir siųs stebėjimo misiją į Rusijos aneksuotą pusiasalį, penktadienį Vilniuje pareiškė užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu).

Smerkia totorių persekiojimą

„Netrukus siųsime neformalią misiją stebėti žmogaus teisių pažeidimų Kryme“, - spaudos konferencijoje Vilniuje sakė M.Cavusoglu.

„Situacija Kryme yra nepriimtina. Krymo žmonės ir ypač Krymo totoriai yra persekiojami, o jų teisės pažeidžiamos“, - sakė ministras.

Nors Turkija neprisijungė prie Vakarų sankcijų Rusijai, ministras patikino, kad Ankara niekada nepripažins Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

Musulmonai Krymo totoriai - turkams gimininga tauta - nepritarė Ukrainos Juodosios jūros pusiasalio prijungimui prie Rusijos, ir teigia esantys persekiojami.

Šią savaitę Rusijos institucijoms atsisakius pratęsti licenciją veiklą nutraukė vienintelė nepriklausoma Krymo televizijos stotis, skirta Krymo totoriams.

ATR televizija buvo viena iš nedaugelio balsų regione, kritikavusių Rusijos įvykdytą aneksiją, o vėliau irgi išlaikė kritišką poziciją.

Sveikina susitarimą dėl branduolinės programos

Turkija sveikina preliminarų susitarimą dėl Irano branduolinės programos apribojimo, penktadienį Vilniuje pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu).

„Esame labai patenkinti, kad vakar pasiektas šis susitarimas“, - žurnalistams sakė M.Cavusoglu per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

Ministras išsakė viltį, kad Iranas imsis papildomų žingsnių, jog iki liepos būtų pasiektas galutinis susitarimas, kuriuo Vakarai panaikintų sankcijas Iranui mainais už branduolinės programos apribojimą.

„Turkija iš principo yra prieš bet kokius branduolinius ginklus - Irane, Izraelyje ar bet kurioje kitoje šalyje“, - kalbėjo ministras.

Susitarimą pasveikino ir L.Linkevičius, tvirtinęs, kad jis prisidės prie „saugesnio pasaulio“.

Iranas ir galingosios šalys ketvirtadienį, po aštuonias dienas Šveicarijoje vykusio derybų maratono, pasiekė politinį pagrindų susitarimą dėl Teherano branduolinės programos apribojimo bent dešimtmečiui.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga žada atšaukti visas sankcijas, susijusias su Teherano branduoline programa, kai Jungtinių Tautų priežiūros agentūra patvirtins, kad Iranas laikosi visų susitarimo, turinčio apriboti jo branduolinę veiklą, sąlygų.

Remia Lietuvos narystę EBPO

Į Vilnių atvykęs Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) penktadienį išsakė paramą Lietuvos siekiui įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO), kuri vadinama prestižiniu turtingųjų šalių klubu.

„Turkija visiškai remia Lietuvos narystę EBPO“, - žurnalistams Vilniuje sakė ministras.

Turkija organizacijos nare yra nuo pat jos įkūrimo 1961 metais.

Lietuva oficialiai derybas dėl įstojimo į Paryžiuje įsikūrusią organizaciją tikisi pradėti šiemet birželį.

Vyriausybė tikisi, kad narystė organizacijoje pagerins Lietuvos konkurencingumą, skolinimosi reitingus ir investicinį klimatą.

Šiuo metu EBPO turi 34 nares. Estija priimta 2010 metais, Latvija šiuo metu vykdo derybas dėl narystės.

Pasirengusi teikti paramą operacijai Jemene

Turkijos užsienio reikalų ministras penktadienį Vilniuje pareiškė, kad Ankara yra pasirengusi teikti logistinę ir žvalgybinę paramą Saudo Arabijos vadovaujamai karinei operacijai prieš šiitų sukilėlius Jemene.

„Turkija paskelbė, kad galime teikti logistinę ir žvalgybinę paramą, bet pasisakome už politinius sprendimus“, - žurnalistams Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje sakė Mevlutas Cavusoglu.

Turkijos diplomatas pasmerkė husiais vadinamų sukilėlių veiksmus, sakydamas, kad jie destabilizuoja padėtį šalyje.

„Turkija pasisako už politinį sprendimą net tik Jemene, bet ir Libijoje bei Sirijoje“, - kalbėjo M.Cavusoglu.

Susirėmimai Jemene per dvi pastarąsias savaites nusinešė daugiau kaip 500 žmonių gyvybes.

Daugiau naujienų