Quantcast

Jau gali būti steigiami komitetai, ketinantys dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Jau gali būti steigiami politiniai komitetai, ketinantys dalyvauti 2024 metais vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Kaip ketvirtadienį pranešė Teisingumo ministerija, politiniai komitetai, ketinantys dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose, turi būti įregistruoti Juridinių asmenų registre ne vėliau negu likus 180 dienų iki rinkimų dienos.

Kadangi Europos Parlamento rinkimai numatomi 2024 metų birželio mėnesį, politiniai komitetai Teisingumo ministerijai dokumentus turi pateikti ne vėliau kaip iki 2023 metų lapkričio, o Juridinių asmenų registre turi būti įregistruoti ne vėliau kaip iki 2023 metų gruodžio.

Iki šiol įsteigti politiniai komitetai, kurie dalyvavo savivaldybės tarybos ar savivaldybės mero rinkimuose, dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą negalės, nes pagal Politinių organizacijų įstatymą, politinis komitetas yra steigiamas dalyvauti tik rinkimuose į Europos Parlamentą arba tik konkrečios savivaldybės tarybos ar savivaldybės mero rinkimuose.

nepateiktų savo narių sąrašų, ministerija apie tai praneštų Registrų centrui ir šis inicijuotų jo likvidavimą.

Norint įsteigti politinį komitetą, ketinantį dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą, jis Lietuvoje turi turėti ne mažiau kaip tūkstantį steigėjų. Vienas politinio komiteto steigėjas galės pagal įgaliojimus atstovauti ne daugiau kaip 10 kitų šio komiteto steigėjų.

 

Politinio komiteto steigėjais ir nariais gali būti Lietuvos piliečiai ir Lietuvoje ne mažiau kaip pusmetį gyvenantys Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai, kurie yra sulaukę 18 metų ir nėra kitų valstybių politinių partijų ar politinių organizacijų nariai, išskyrus jų narystę Europos politinėse partijose.

Įsteigto naujo politinio komiteto duomenų ir dokumentų tikrumą per 30 dienų nuo jų gavimo dienos turės patvirtinti Teisingumo ministerija, kuriai komitetas turės pateikti savo įstatus, programą, sprendimą dėl buveinės, informaciją apie steigiamojo suvažiavimo metu išrinktus komiteto vadovus ir kitus dokumentus.

Jei bus pateikti ne visi dokumentai ar duomenys, ministerija per 15 dienų nuo jų gavimo dienos raštu praneš komitetui apie trūkumus. Teisingumo ministerijai pritarus, išvada ir kiti būtini dokumentai bus pateikti įmonei Registrų centrui, kad politinis komitetas būtų įregistruotas Juridinių asmenų registre.

Politiniai komitetai informaciją apie savo narių skaičių Teisingumo ministerijai turės teikti du kartus per metus. Jeigu politinis komitetas vienus metus nepateiktų savo narių sąrašų, ministerija apie tai praneštų Registrų centrui ir šis inicijuotų jo likvidavimą.

Politinį komitetą išregistruoti iš Juridinių asmenų registro bus galima tik jį likvidavus teismo, Registrų centro arba politinio komiteto narių sprendimu. Šios politinės organizacijos registravimo, išregistravimo, duomenų ir įstatų pakeitimų registravimo tvarką nustato Juridinių asmenų registro nuostatai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių