Pereiti į pagrindinį turinį

L. Kasčiūnas: Ukrainai teikiamai ginkluotei neturėtų būti jokių apribojimų ar suvaržymų

2024-10-18 20:21 diena.lt inf.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas sako, kad Ukrainai teikiamai ginkluotei neturėtų būti taikomi jokie apribojimai ar suvaržymai.

Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Taip jis kalbėjo Briuselyje dalyvaudamas NATO gynybos ministrų susitikime, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Turime daryti daugiau. Turime teikti daugiau karinės paramos, daugiau finansų, telkti sąjungininkus. Ir ne tik tam, kad Ukraina išgyventų žiemą, bet ir tam, kad pasiruoštų kovai. Neturėtų būti jokių apribojimų ar suvaržymų teikiamai ginkluotei“, – kalbėjo ministras po NATO ir Ukrainos tarybos susitikimo.

„Taip pat turime ieškoti kūrybiškų sprendimų, kaip paremti Ukrainos gynybos pramonę: kurti bendras įmones, pirkti iš Ukrainos, dovanoti Ukrainai arba naudoti bendrą finansavimą“, – teigė jis.

Pasak ministerijos, susitikime ministrai aptarė aktualiausius NATO gynybos ir saugumo klausimus, daug dėmesio skyrė naujiems NATO gynybos planams.

Paramos Ukrainai klausimai bei naujausia situacija fronte taip pat buvo aptarta NATO ir Ukrainos tarybos darbo vakarienėje, kurioje trumpai pasisakė ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Lietuva pasiryžusi skirti Ukraina iki 0,25 proc. nuo savo bendrojo vidaus produkto (BVP) per ateinantį dešimtmetį, o artimiausiu metu siekia investuoti į Ukrainos gynybos pramonę.

L. Kasčiūnas Briuselyje taip pat susitiko su Ukrainos gynybos ministru Rustemu Umerovu.

Ukrainos gynybos ministras pristatė Ukrainos prezidento V. Zelenskio pergalės planą, ministrai aptarė planuojamą Lietuvos paramą, bendradarbiavimą su Ukrainos gynybos pramone, Išminavimo koalicijos naujienas.

Anot KAM, L. Kasčiūnas Briuselyje taip pat susitiko su Švedijos ir Norvegijos gynybos ministrais.

Penktadienį krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas taip pat pirmininkavo vadinamajam 3+3 formato gynybos ministrų susitikimui. Šiame formate dalyvauja Lietuva, Estija, Latvija ir Baltijos šalyse NATO priešakinėms pajėgoms vadovaujančios šalys – Vokietija, Jungtinė Karalystė ir Kanada.

Kaip skelbia ministerija, susitikimo metu buvo aptarti oro gynybos, o konkrečiau – rotacinio modelio įgyvendinimo klausimai, kolektyvinis NATO atsakas į oro erdvės pažeidimus, dvišalė valstybių veikla ir kiti aktualūs klausimai.

Daugiau naujienų