Pereiti į pagrindinį turinį

L. Linkevičius: pareiškėme nepritarimą vienašališkiems JAV žingsniams

2017-12-28 09:24

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, komentuodamas Lietuvos balsavimą už Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją, kurioje neteisėtu įvardijamas JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, teigė, kad priimtas sprendimas yra teisingas ir visiškai nesusijęs su strateginiais Lietuvos ir JAV santykiais.

Scanpix nuotr.

Anot ministro, vienas sprendimas negali atsverti ir užgožti daugybės sričių, kuriuose JAV ir Lietuvos interesai neišsiskiria.

Ministras „Žinių radijui“ akcentavo, kad sprendimą vertinti kaip klaidą, kuomet jis yra atspindimas dešimtyje JT rezoliucijų ir kai už jį vieningai balsavo Vakarų Europa ir svarbiausi JAV strateginiai sąjungininkai, kaip Jungtinė Karalystė, būtų neteisinga. Anot jo, buvo tiesiog pakartota dešimtmečiais žinoma pozicija ir pareikštas nepritarimas vienašališkiems JAV žingsniams.

L. Linkevičius priminė, kad Rezoliucijos tekste yra raginimas susilaikyti nuo diplomatinių atstovybių Jeruzalėje. Šis raginimas, anot ministro, galioja ir arabų pasauliui, kuris taip pat kalba apie galimybes perkelti ambasadas į Rytų Jeruzalę.

Dabar ji yra labai įelektrinta ir nepelnytai sutirštintos spalvos, nes, jei konkrečiam sprendimui nepritaria Lietuva, tai visiškai nereiškia, kad mūsų su Jungtinėmis Valstijomis nesieja strateginiai interesai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovo nuomone, Jeruzalė turėtų būti bendra - Izraelio ir Palestinos valstybių - sostinė.

L. Linkevičius, aptardamas aštrius JAV prezidento D. Trumpo pasisakymus, kad valstybės, kurios nepalaikė JAV pozicijos Izraelio klausimu, susilauks nepalankaus Vašingtono atsako, vylėsi, kad kilusios aistros nurims.

„Aš tikiuosi, kad situacija bus „dedramatizuota“. Dabar ji yra labai įelektrinta ir nepelnytai sutirštintos spalvos, nes, jei konkrečiam sprendimui nepritaria Lietuva, tai visiškai nereiškia, kad mūsų su Jungtinėmis Valstijomis nesieja strateginiai interesai“, - kalbėjo ministras.

L. Linkevičius aiškino, kad vienas sprendimas negali atsverti ir užgožti daugybės sričių, kuriose JAV ir Lietuvos interesai nesiskiria. Ministras pabrėžė, kad tiek nacionalinio saugumo ir gynybos klausimuose ir pasiryžime skirti 2 procentus gynybai nuo BVP, energetikos politikoje bei politikos Ukrainos ir Rytų Europos atžvilgiu JAV ir Lietuvos interesai sutampa.

Taip pat L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuva kuriant santykius su Izraeliu įdėjo labai daug pastangų. Anot jo, Lietuva stengėsi, kad Izraelio ir Europos Sąjungos (ES) dialogas įvyktų ir būtų konstruktyvus.

Gruodžio 21 dieną Lietuva, nepaisydama JAV prezidento D. Trumpo ir JAV atstovės JT Nikki Haley raginimų nepritarti rezoliucijai, kuria raginama atšaukti JAV sprendimą Jeruzalę pripažinti Izraelio sostine, palaikė JAV nepalankų sprendimą. Šis sprendimas, akcentuojant, kad Lietuva privalo palaikyti JAV politiką, sukėlė nemažai diskusijų ir priekaištų.

Už rezoliuciją balsavo 128 šalys, prieš - 9, o 35 susilaikė.

JAV prezidentas D. Trumpas sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine paskelbė gruodžio 6 dieną. Tuomet jis taip pat žadėjo į ginčijamą miestą perkelti savo šalies ambasadą. Tai sukėlė daugelio pasaulio šalių pasipiktinimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų