Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva ir JAV sutarė bendradarbiauti kovojant su Rusijos hibridinėmis atakomis

2024-09-12 20:26

Lietuva ir Jungtinės Amerikos Valstijos sutarė bendradarbiauti kovodamos su priešiškomis hibridinėmis Rusijos atakomis prieš NATO sąjungininkus.

Kurtas Campbellas ir Gabrielius Landsbergis
Kurtas Campbellas ir Gabrielius Landsbergis / P. Peleckio / BNS nuotr.

Tai nurodoma Užsienio reikalų ministerijos ketvirtadienį paskelbtame bendrame Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir Vilniuje viešėjusio JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo Kurto Campbello (Kurto Kempbelo) pareiškime.

Jame teigiama, kad pareigūnai „smerkia priešiškas Rusijos hibridines atakas prieš NATO sąjungininkus ir sutaria glaudžiai bendradarbiauti kovojant su jomis“.

„Sutarėme, kad hibridinės atakos reikalauja konkretaus kolektyvinio atsako. Nė viena šalis neturi būti palikta viena“, – anksčiau ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Landsbergis.

Be dvišalio G. Landsbergio ir K. Campbelo susitikimo ketvirtadienį Vilniuje taip pat įvyko pirmosios keturšalės Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV konsultacijos dėl Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono.

K. Campbelas teigė, kad delegacijos didelį dėmesį skyrė kylantiems iššūkiams dėl hibridinių atakų – gaisrų, oro erdvės pažeidimų, kibernetinių išpuolių ar atakų prieš kritinę infrastruktūrą.

„Tai yra bendri iššūkiai, su kuriais susiduria demokratijos dabartinėmis aplinkybėmis“, – sakė K. Campbellas.

Jo teigimu, Baltijos šalys ir JAV yra bendrai pasiryžusios imtis žingsnių kovoti su šia problema NATO ir kituose formatuose.

„Pritaikyti planus ir procedūras, kad būtų atliepti sudėtingi iššūkiai, su kuriais susiduria demokratijos“, – kalbėjo K. Campbellas.

Pastaraisiais mėnesiais Europos valstybėse padaugėjo incidentų, siejamų hibridinėmis atakomis iš Rusijos, tarp jų buvo gaisras „Ikea“ parduotuvėje Vilniuje, gaisras Varšuvos prekybos centre, bandymai įsilaužti į Vokietijos karines bazes.

Bendrame pareiškime Lietuvos ministras ir JAV diplomatijos vadovas pakartojo toliau bendradarbiauti su partneriais Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, išreiškė paramą Ukrainai, pasmerkė Šiaurės Korėjos vykdomą ginklų eksportą į Rusiją, atkreipė dėmesį į poreikį priešintis Kinijos spaudimui ir įvertino svarbą remti Taivano dalyvavimą tarptautiniuose formatuose.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų