Pereiti į pagrindinį turinį

R. Karbauskis: už neatsakingą užsienio politiką sumokės Lietuvos gyventojai

2021-12-10 07:57

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad už valdančiųjų politinį sprendimą taikyti JAV sankcijas Baltarusijos trąšų gamintojai „Belaruskalij“ brangiausiai sumokės Lietuvos gyventojai. Anot politiko, stabdyti Baltarusijos bendrovės krovinių tranzito Lietuva neprivalo, tad nevykdydama susitarimų nukentės finansiškai.

Luko Balandžio, Žygimanto Gedvilos / „BNS Foto“ nuotr.

„Klausimas vienas – ar mes norime prarasti 60 mln. eurų ir tai paimti iš Lietuvos mokesčių mokėtojų, ar nenorime, nes niekas pareikšti pretenzijų dėl to, kad bus kraunamos tos trąšos, negali. O kad p. Landsbergis (užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis – ELTA) mano, kad turime daryti tai, ko neprivalome, tai ar jie tuos pinigus sumokės „Lietuvos geležinkeliams“ vietoje mokesčių mokėtojų. Tikrai ne jie“, – „Žinių radijui“ penktadienį kalbėjo R. Karbauskis.

„Šioje vietoje turime apsispręsti, ar mes norime, kad Lietuva geriau gyventų, ir daryti tai, ką privalome, ir vykdyti susitarimus kaip privalome. Valdžia nori padaryti tai, ko mes neprivalome, ir tai labai brangiai kainuos“, – tęsė jis.

Mes šokam į priekį, mums ploja, G. Landsbergiui ploja per petį amerikiečiai, kad „va šaunuoliai, pirmi prieš traukinį bėgate, mes visi pamatysime, kas atsitiks“.

R. Karbauskis kritikavo Lietuvos užsienio politiką, esą ji paremta noru įtikti Vakarų partneriams, neapgalvojant galimų pasekmių. Kaip pavyzdį politikas mini ginčą su Kinija dėl pirmosios pasaulyje Taivaniečių atstovybės, kurią įsteigus Vilniuje Lietuva buvo išbraukta iš Kinijos muitų sistemos.

„Mes šokam į priekį, mums ploja, G. Landsbergiui ploja per petį amerikiečiai, kad „va šaunuoliai, pirmi prieš traukinį bėgate, mes visi pamatysime, kas atsitiks“. Ir atsitinka – mes visi negauname vizų, atsitinka dar kažkas“, – sakė LVŽS lyderis.

„Bandoma kažkam įtikti visiškai neapskaičiuojant pasekmių, (...) Pasekmių niekas nebeanalizuoja, visi bėga į priekį“, – pastebi R. Karbauskis.

Jis taip pat paragino valdančiuosius aklai netaikyti JAV sankcijų, jei tai turės neigiamų finansinių pasekmių „Lietuvos geležinkeliams“, Klaipėdos uostui ir kitoms susijusioms įmonėms. Politikas visų pirma siūlo išsiaiškinti, ar Lietuva apskritai turi teisę jas taikyti.

„Pirmiausia turime atsakyti į klausimą – turime ar neturime teisės tą daryti. Nes jei „Lietuvos geležinkelių“ vadovai ir verslas, sakydamas, kad teisiškai neprivalome vykdyti tų sankcijų, taikyti sau tas sankcijas, tokiu atveju tikrai nereikia padaryti nuostolių valstybei, pasekmių „Lietuvos geležinkeliams“ ir t.t., jei teisiškai tą galime“, – įsitikinęs LVŽS šešėlinės vyriausybės vadovas.

ELTA primena, kad trečiadienį įsigaliojo JAV sankcijos baltarusiškoms trąšoms. Tačiau kol kas dėl teisinių niuansų trąšų tranzitas per Lietuvą toliau tęsiamas.

Šių metų rugpjūtį paskelbtos JAV sankcijos numato, kad iki šių metų gruodžio 8 d. visi JAV fiziniai ir juridiniai asmenys privalo užbaigti sandorius su Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“. Po minėtos datos Lietuvoje veikiantys bankai linkę nebeaptarnauti „Belaruskalij“ atliekamų mokėjimo pavedimų.

Tuo metu „Lietuvos geležinkelių“ grupei priklausanti krovinių geležinkeliu vežimo bendrovė „LTG Cargo“ skelbia, kad gruodį teiks trąšų gabenimo paslaugas „Belaruskalij“. Pagal galiojančią sutartį Baltarusijos bendrovė už jas atsiskaitė iš anksto.

Dėl susidariusios situacijos „Lietuvos geležinkeliai“ konsultuojasi su Lietuvos, ES ir JAV institucijomis, tarp kurių – JAV iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC).

Skaičiuojama, kad iki šiol „LTG Cargo“ per metus vidutiniškai gabeno per 10 mln. tonų „Belaruskalij“ krovinių už maždaug 60 mln. eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų