Pereiti į pagrindinį turinį

R. Murmokaitė: kovoje su terorizmu būtina reaguoti greičiau ir stipriau

2015-02-11 08:29 diena.lt inf.
R. Murmokaitė (antra iš dešinės)
R. Murmokaitė (antra iš dešinės) / AFP nuotr.

Siekiant sėkmingai kovoti su terorizmu tarptautinė bendruomenė turi įvertinti teroristų gebėjimą adaptuotis bei turi reaguoti greičiau ir stipriau pasitelkiant „visą teisės galią“, sako Lietuvos ambasadorė Jungtinėse Tautose Raimonda Murmokaitė.

„Teroristai klesti ten, kur vyrauja nebaudžiamumas ir teisės normų nesilaikymas, tad siekiant veiksmingai su tuo kovoti, reikia pasitelkti visą teisės galią“, – pranešime spaudai teigė Lietuvos nuolatinė atstovė.

Ambasadorė šią poziciją išreiškė jos pirmininkaujamame Jungtinių Tautų Kovos su terorizmu komitete, kuris, atsiliepdamas į Prancūzijos nuolatinės atstovybės JT iniciatyvą, antradienį surengė atvirą susitikimą su Prancūzijos teisingumo ministre Christiane Taubira (Kristian Tobira). Jo metu aptarta teisės viršenybės svarba kovojant su terorizmu.

Pasak Lietuvos ambasadorės, mirtinos atakos Paryžiuje darkart priminė, kad teroristai gali smogti bet kur ir bet kada.

„Jų neapykantos ir mirties ideologija pritraukia sekėjus iš viso pasaulio. Jų veikla kinta ir adaptuojasi, tad ir mes turime prisitaikyti, reaguoti greičiau ir stipriau tiek nacionaliniu, regioniniu, tiek tarptautiniu lygiu. Visos JT kovos su terorizmu pajėgos turi sutelkti pastangas, kad atsakas į grėsmes būtų visapusis, efektyvus ir nuoseklus“, – teigė R.Murmokaitė.

Ji pridūrė, kad JT rezoliucijos įpareigoja valstybes rinktis tas kovos su terorizmu priemones, kurios nepažeidžia tarptautinės žmogaus teisių ir humanitarinės teisės normų.

Posėdyje pasisakiusi Prancūzijos teisingumo ministrė Christiane Taubira pristatė Prancūzijos teisines priemones, kurias šalis įdiegė, siekdama efektyviau kovoti su terorizmu. Pasak ministrės, labai svarbu užtikrinti policijos ir teisminės valdžios bendradarbiavimą, kovoti su radikalizacija, neapykantos ir nesantaikos kurstymu, socialine atskirtimi, nelygybe bei marginalizavimu.

Posėdžio dalyvių pasisakymus apibendrinęs JT Generalinio sekretoriaus pavaduotojas Janas Eliassonas pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė kovoje su terorizmu turi išlikti vieninga, nepaisant teroristų bandymų skleisti baimę vykdant vis brutalesnius nusikaltimus.

JT Kovos su terorizmu komitetui Lietuva pirmininkauja 2014–2015 metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų