Pereiti į pagrindinį turinį

Daržovių derlius: kas verkia, o kas džiaugiasi?

2024-10-22 05:00
LNK inf.

Daržovių augintojai guodžiasi, kad puikiai augusį derlių vasarą sunaikino liūtis. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

K. Kavolėlio/BNS nuotr.

Jau porą savaičių ūkininkų technika intensyviai dirba morkų laukuose.

„Morkų derlius šiemet neblogas, jei neskaičiuosime tų hektarų, kurie numirko. Šiemet numirko apie 40 ha morkų“, – sakė ūkininkas Julius Šateika.

Vadinasi, liepos gale praūžusios liūtys sunaikino maždaug penktadalį derliaus. Vietomis morkos sudygo rečiau, atsirado tarpų, o dar daugiau vandens gavę plotai atrodo dar blogiau.

„Yra vietų, kur jos tiesiog nunyko. Ten net morkų nebesimato, tiesiog tušti plotai. Jos nunyko, užmirko, supuvo, nieko nebeliko“, – teigė J. Šateika.

Situacija dar prastesnė Joniškio rajone. Čia liūtys nuplovė beveik visą Jakiškių ūkio morkų derlių.

„Turėjome vienintelį lauką, po liūties jis paskendo pilnai. Vandenyje stovėjusios morkos supuvo. Liko tik mažas kampelis. Dar kasame, liko apie tris hektarus ir viskas“, – pasakojo Jakiškių žemės ūkio kooperatyvo direktorius Arvydas Dakanis.

Tai prasčiausi metai – morkų liko vos pusantro procento nuo viso suplanuoto derliaus. Ūkis skaičiuoja patyręs milžiniškus nuostolius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Jei ne laukus užliejęs vanduo, šiemet galėjo būti rekordinis morkų derlius. Oro sąlygos daržovėms buvo palankios, tik gal kiek mažiau jų sudygo dėl sausesnio pavasario.

„Viename lauko gale, kur buvo užmirkę daugiau, yra apie 40 tonų. O tame gale, kur dabar ima, apie 52 tonas“, – sakė J. Šateika.

„Jei lygintume visą šiųmetinį daržovių derlių, rezultatas tikrai geras, jei ne tos kelios dienos“, – kalbėjo A. Dakanis.

Šiemet ne itin geras ir svogūnų derlius. Tai, pasirodo, priklauso ir nuo svogūnų veislės. Viena veislė, kuri yra ispaniško tipo, labiau pripratusi prie karštesnio klimato, augo geriau. O lietuviškam klimatui pritaikytos svogūnų veislės šiemet užaugo prastesnės ir mažesnės. Be to, dalį derliaus sunaikino liga, kuri užpuola, kai oro temperatūra staigiai pakyla po gausaus lietaus.

Menkas derlius neturėtų paveikti pirkėjų, nes didmeninės kainos yra panašios kaip ir pernai.

Turėjome vienintelį lauką, po liūties jis paskendo pilnai.

„Svogūnų kaina yra apie 30 centų, morkų – irgi apie 30 centų. Kainos svyruoja priklausomai nuo to, kur reikia nuvežti. Pavyzdžiui, jei vežame į Taliną, transportavimo kaštai bus šiek tiek didesni“, – aiškino ūkininkas.

Ūkininkams, patyrusiems nuostolių, teks spręsti problemas patiems, nes liūčių nuniokoto derliaus nei valstybė, nei draudimas nekompensuos.

„Draudžiama tik nuo krušos, o vandens padaryta žala nėra draudžiama. Ar tai kada nors pasikeis, sunku pasakyti. Mes realiai buvome apsidraudę, mokėjome pinigus, bet naudos nėra“, – teigė Jakiškių žemės ūkio kooperatyvo direktorius.

Morkų ir svogūnų kainos šiemet yra panašios visoje Europoje ir vargu ar kis iki naujų metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų