Pereiti į pagrindinį turinį

G.Babravičiaus auka partijai sukėlė įtarimų Rinkimų komisijai

2010-01-29 09:17
Blaškosi: G.Babravičius jau tikina paaukojęs ne svetimus, bet nuosavus 12 tūkst. litų, tačiau pinigų kilmės vis vien neatskleidžia.
Blaškosi: G.Babravičius jau tikina paaukojęs ne svetimus, bet nuosavus 12 tūkst. litų, tačiau pinigų kilmės vis vien neatskleidžia. / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderio sostinės vicemero Gintauto Babravičiaus finansai sudomino pareigūnus. Politikas, pernai neturėjęs pinigų net dulkių siurbliui, tikina savo partijai sukrapštęs net 12 tūkst. litų.

Įtaria šiurkščius pažeidimus

Partijų finansavimą prižiūrinti Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) G.Babravičiaus piniginės turiniu susidomėjo po "Vilniaus dienos" publikacijos. Politikas išsidavė į partijos kasą prieš pat Naujuosius metus savo vardu įnešęs svetimų pinigų. Kaip dienraščiui teigė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, toks G.Babravičiaus elgesys traktuotinas kaip šiurkštus įstatymų pažeidimas.

"Kaip jis taip gali daryti? – stebėjosi Z.Vaigauskas. – Jeigu taip yra, labai negerai. Vadinasi, jis slepia tikrąjį aukotoją. Tai yra politinių kampanijų finansavimo kontrolės pažeidimas, ir tai daro partijos pirmininkas!"

"Nenoriu kelti įtarimų, bet partijų finansavimo kontrolė yra griežta – privaloma nurodyti, iš kur tie pinigai, kas juos davė. Ir tai patikrinti, jeigu atvirai, būna gana sunku", – pridūrė VRK pirmininkas.

Z.Vaigauskas teigė jau šiandienos VRK posėdyje pavesiąs atsakingiems specialistams pradėti tyrimą dėl G.Babravičiaus veiksmų. "Laikraščio medžiagą jis gali pradėti neigti", – pranašavo VRK vadovas.

Gresia rimtos sankcijos

"Kiekvienas aukotojas turi aukoti pats. Įstatymas yra labai griežtas", – pabrėžė Z.Vaigauskas. Pasak jo, kol kas anksti kalbėti apie galimas sankcijas LiCS ar pačiam G.Babravičiui, tačiau bausmė gali būti labai griežta.

"Sankcijos gali būti visokiausios – net nutrauktas partijos finansavimas ir t. t. Kadangi jis yra partijos pirmininkas, tai gali būti pripažinta kaip šiurkštus, didžiulį nerimą keliantis pažeidimas. Suma gana didelė. Žinoma, jeigu tai pasitvirtins", – sakė VRK vadovas.

Pašnekovas akcentavo, kad joks partijos narys, o juo labiau – jos pirmininkas, negali į partijos kasą įnešti svetimų pinigų. "Tai kelia didžiulį nerimą. Gali būti ir finansavimas iš kitų valstybių, ir juodų pinigų patekimas į partiją, kyla daugybė klausimų", – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Visiškas beturtis

G.Babravičius oficialiai deklaruoja, kad jo kišenėse švilpauja vėjai. "Neturiu jokio turto, gyvenu pas žmoną. Gaunu atlyginimą ir jį visą, kiek lieka atskaičius skolas, pervedu žmonai. Bet tokia padėtis jau seniai yra. Turėjau kažkada akcijų, bet jas pardaviau ir gautas lėšas prakeliavau. Man už materialų turtą svarbiau kelionės, įspūdžiai. Tokio turto niekas neatims", – pernai spalį dienraščiui sakė G.Babravičius.

G.Babravičiaus VRK pateiktoje 2008 m. pajamų deklaracijoje nurodoma, kad jo turto vertė lygi nuliui. Politikas nurodė neturintis jokių vertybinių popierių ar meno kūrinių, paskolų. Santaupų grafoje – taip pat nulis.

Neįperka net dulkių siurblio

Žinoma, per metus LiCS lyderio, tapusio Vilniaus vicemeru, finansinė padėtis galėjo pasitaisyti. Tačiau, regis, tai neįvyko. Mat Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) politikas nurodė pritrūkęs pinigų net dulkių siurbliui.

VTEK pateiktoje deklaracijoje nurodoma, kad G.Babravičius su sutuoktine Birute per metus sudarė tik vieną stambesnį sandorį. Babravičiai įsigijo dulkių siurblį, kuriam, pasirodo, neturėjo pakankamai pinigų – anketoje nurodoma, kad prietaisas pirktas išperkamąja nuoma. Tiesa, dulkių siurblys buvo ne iš pigiųjų – nurodyto sandorio suma siekė beveik 5,4 tūkst. litų.

Teigiama, kad siurblys įsigytas iš bendrovės "Commitment Qualite". Tokios įmonės nėra, tačiau anketoje tikriausiai minima įmonė "Commitment to Quality". Ji įkurta tik 2008 m. spalio pabaigoje.

Pinigai jau nuosavi

Iš dienraščio sužinojęs, kad jo finansais susidomėjo VRK, G.Babravičius pakeitė toną. Dabar jis tikina, kad į partijos kasą įnešė savo pinigus.

"Tai yra klaidingos prielaidos. Tai mano pinigai, ką noriu – tą su jais ir darau: galiu partijai paaukoti, galiu ir atostogų išvažiuoti", – dienraščiui vakar sakė Vilniaus vicemeras.

Politikas gynėsi, esą dienraščio žurnalistas jį telefonu kalbino per sostinės tarybos posėdžio pertrauką, dėl to esą jis buvo nepasiruošęs pokalbiui ir galėjo būti ne taip suprastas.

Tačiau G.Babravičius vis vien neatsakė į klausimą, iš kur jam pavyko gauti 12 tūkst. litų. "Tai mano asmeninis reikalas", – tikino LiCS lyderis.

Komentuodamas dienraščio publikaciją, politikas patvirtino, kad joje pateikta informacija yra teisinga. "Priekaištų neturiu. Bet sudaromas klaidingas įspūdis. Manau, to ir buvo siekiama", – sąmokslo teoriją kūrė G.Babravičius.

Trečiadienį sostinės vicemeras išsidavė partijai paaukotus pinigus gavęs iš asmenų, kurių nenori nurodyti. "Atlyginimas yra atlyginimas. Bet žmona, tegul ir krizės sąlygomis, dirba brokere nekilnojamojo turto rinkoje. Taip pat galiu ir pasiskolinti lėšų tokiems reikalams. <...> Dabar iš atminties nepasakysiu. Iš pačių įvairiausių (šaltinių, – red. past.). Tai yra mano asmeninis reikalas. Tos lėšos nėra vogtos, jos yra, kaip sakoma... Pradėdamas vardyti tuos žmones, kurie man šituo atveju padėjo, paprasčiausiai sukelčiau jiems papildomų problemų", – trečiadienį dienraščiui teigė G.Babravičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų