Pereiti į pagrindinį turinį

Imituojamas taupymas KAM: 2011-aisiais aukštų karininkų algos gerokai išsipūs

2009-10-26 06:59
Nuskriausti: pagal R.Juknevičienės taupymo planą labiausiai nukentės eiliniai kariai ir jūreiviai.
Nuskriausti: pagal R.Juknevičienės taupymo planą labiausiai nukentės eiliniai kariai ir jūreiviai. / Redakcijos archyvo nuotr.

Vyriausybė užsimojo gerokai sumažinti eilinių karių ir karininkų algas. Tačiau tik metams. Pagal planą jau 2011-aisiais kariai uždirbs tiek pat, o aukštų karininkų algos gerokai išsipūs.

Blogiausia – eiliniams

Krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės Vyriausybei teikiamame nutarimo projekte siūloma gerokai sumažinti karių algas ir jas tokio lygio išlaikyti iki kitų metų pabaigos. Labiausiai nukentės eiliniai ir jūreiviai – jiems algos koeficientą už pirmus tarnybos metus siūloma sumažinti nuo dabar galiojančio 3,4 bazinio dydžio iki 1,9.

Taip pirmus metus tarnaujančio eilinio ir jūreivio alga sumažės nuo 1530 iki 855 litų. Aukštesniems karininkams koeficientus siūloma sumažinti kur kas kukliau – 0,1–0,3 bazinio dydžio, arba 45–135 litais. Aukščiausio rango karininkams algas numatoma karpyti griežčiau. Pulkininkų ir jūrų kapitonų alga turėtų sumažėti 0,5 bazinio dydžio, brigados generolo ir flotilės admirolo – 0,7, generolo majoro ir kontradmirolo – 0,9, o generolo leitenanto ir viceadmirolo – 1,1 bazinio dydžio. Taip pirmus metus aukščiausias pareigas einančių karininkų algos sumažės nuo 7700 iki 7200 litų, o dvejus metus ir ilgiau savo postą užimantys generolai leitenantai ir viceadmirolai gaus jau ne 7785, o 7290 litų per mėnesį.

Tačiau visa tai laikina. Jau 2011 m. eilinių kareivių ir jūreivių algos turėtų grįžti į dabartinį lygį, o aukštų karininkų atlyginimus numatyta gerokai pakelti.

Praras 500 – gaus 1500

Ministrė, regis, suvokia skausmingą generolų ir admirolų padėtį, į kurią jie pateks dėl numatomo algų karpymo. Taigi jau po kiek daugiau nei metų prarasti pinigai jiems bus grąžinti su kaupu.

Dabar pulkininko leitenanto ir komandoro algos koeficientas yra 11 bazinių dydžių, jį siūloma sumažinti iki 10,7, o jau po metų – pakelti iki 11,5. Palyginti su šiais metais, 2011-aisiais šie karininkai per mėnesį uždirbs apie 225 litais daugiau nei dabar. Ir tai tik ledkalnio viršūnė.

Metus pakentėję gaudami kiek mažesnes algas, pulkininkai ir jūrų kapitonai 2011-aisiais galės džiaugtis 360 litų didesne alga. Brigados generolams ir flotilės admirolams algos pakils 585 litais, o generolai majorai ir kontradmirolai uždirbs 810 litų daugiau. Patys aukščiausi karininkai – generolai leitenantai ir viceadmirolai – po metų galės pasigirti net 1035 litais didesniu darbo užmokesčiu nei dabar. Palyginti su algų apkarpymu, siūlomu dabar, šių karininkų atlyginimai po metų, kol bus susiveržti diržai, šoktelės net pusantro tūkstančio litų.

Ir visa tai vyks po 2010-ųjų, metų, kurie veikiausiai bus patys sunkiausi Lietuvai. Planuojama, kad šalies biudžetas 2011 m., kai karininkų algas numatoma kelti šimtais, tūkstančiais litų, bus dar puse milijardo litų mažesnis nei 2010 m. iždas.

Ministrei sutriko atmintis

Paklausta, kodėl labiausiai karpomos pirmus metus tarnaujančių eilinių algos, krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė teisinosi, kad taip pereinama prie profesionalios kariuomenės.

"Čia yra tiems, kuriems įvesime bandomąjį laikotarpį. Eilinių karių negalime pasamdyti, nes neturime pinigų. O už durų laukia apie tūkstantį norinčių įsidarbinti žmonių", – dienraščiui sakė politikė. Pasak jos, po metų savotiško bandomojo laikotarpio eiliniai įgis teisę į normalią algą.

Ministrė gana noriai dalijosi mintimis ir apie numatomą aukščiausio rango karininkų algų taupymą. Tačiau paklausta, kodėl 2011-aisiais jų algos ne tik grįš į dabartinį lygį, bet ir gerokai padidės, R.Juknevičienė pradėjo skųstis atminties sutrikimais.

"Nežinau apie pakėlimą, turiu pažiūrėti į skaičius. Negaliu prisiminti, ką pasirašiau prieš mėnesį, – sakė ministrė išgirdusi, kad ant algas kelti siūlančio nutarimo projekto puikuojasi jos parašas. – Esu NATO gynybos ministrų susitikime, Bratislavoje."

R.Juknevičienė pradėjo aiškinti, kad taip karininkams bus kompensuojami dėl taupymo prarasti pinigai. Tačiau pašnekovė niekaip nesugebėjo paaiškinti, kodėl numatyta kompensuoti tiek, kad aukščiausių karininkų algos po metų gerokai viršys dabartinį lygį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų