Pereiti į pagrindinį turinį

Istorinei panoraminei nuotraukai šypsojosi tūkstančiai šiauliečių

2015-03-11 17:57 diena.lt inf.

Kovo 11-ąją šiauliečiai paminėjo originaliu įvykiu – akcijos „Šypsokis, Saulės mieste!“ metu tūkstančiai miesto gyventojų ir svečių įsiamžino specialioje panoraminėje 2 gigapikselių dydžio nuotraukoje. Pasak nuotraukos autoriaus, panoraminės fotografijos specialisto Aleksandro Reznik, kiekvienas Šiauliuose vykusios akcijos dalyvis nuotraukoje galės surasti ir save.

Šiaulių širdyje, Prisikėlimo aikštėje, susirinkusi minia neįprastai paminėjo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną akcijos „Šypsokis, Saulės mieste!” metu. Šiauliečiai ir svečiai pusvalandį būriavosi ir ruošėsi miestui padovanoti gausiausią šypsenomis panoraminę fotografiją, kurios įamžinimas pareikalavo susikaupimo, kantrumo ir truko  5 minutes.

„Šiandien Šiauliuose teko išmėginti žmonių kantrumą. Tam, kad galutinėje akcijos „Šypsokis, Saulės mieste!” fotografijoje būtų tinkamai užfiksuoti visi akcijos dalyviai, kiekvienas iš jų buvo nufotografuotas 3-4 kartus. Tam, kad nuotraukoje jie galėtų nesunkiai rasti save ir bičiulius, prireiks dar bent kelių dienų darbo ir nuotraukos apdorojimo specialiomis kompiuterinėmis programomis“, – teigia panoraminės fotografijos specialistas Aleksandr Reznik.

25-erius metus fotografuojantis ir nuo 2009 m. panoraminėje fotografijoje besispecializuojantis A. Reznik teigia, kad ši fotografijos rūšis, leidžianti unikaliu kampu įamžinti išskirtinius įvykius, itin sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Fotografas pastaruoju metu gigapikselinius vaizdus dažniausiai fiksuojan užsienyje, tokiuose megapoliuose kaip Niujorkas ar Paryžius, todėl galimybė Nepriklausomybės dieną įamžinti besišypsančius Šiaulius jam pasirodė netikėta ir prasminga idėja.

„Susidomėjau panoramine fotografija supratęs, kad technologijos gali padėti įamžinti žmogaus akiai neįprastus vaizdus. Panoraminė fotografija neįmanoma be kelių būtinų elementų. Čia svarbu ne tik techninės detalės, bet ir idėja, kurią norima sutalpinti nuotraukoje“, – sako A. Reznik.

Savo sukurtą ir ištobulintą technologiją „smart gigapixel“ naudojantis fotografas atsisako specialių prietaisų, vadinamųjų „fotografijos robotų“, pagalbos ir teigia, kad panoraminė fotografija – tai pirmiausia žmogaus galimybių išbandymas aukščiu bei pavojingomis sąlygomis. Net vienos panoraminės nuotraukos kūrimas, pažymi jis, yra ilgas ir nuoseklus procesas.

Pasak vienos iš akcijos organizatorių ir nuotrauką miestui padovanojusios seniausios Lietuvoje alaus daryklos „Gubernija“ generalinės direktorės Vijoletos Dunauskienės, šiauliečių ir prie akcijos panorusių prisijungti miesto svečių entuziazmas yra geriausias įrodymas, kad laisvi žmonės noriai dalijasi šventine nuotaika ir moka pamiršti kasdienį skubėjimą bei susitelkti bendram tikslui.

„Simbolinę Lietuvai dieną kvietėme šiauliečius įsiamžinti nestandartinėje fotografijoje, norėdami priminti, kad vieningi galime būti ne tik kritinėmis akimirkomis, bet ir netradicinėse, džiugiose gyvenimo situacijose. Šiandien Šiauliuose stebėjome 5 minutes nepertraukiamo džiaugsmo ir žmonių šypsenų. Tai įrodymas, kad esame laisvi, o trumpam pamiršę įprastą gyvenimo ritmą, galime dažniau šypsotis ne tik pozuodami nuotraukoms“, – po akcijos kalbėjo V. Dunauskienė.

Bendroje šiauliečių fotosesijoje dalyvavo ir kartu šypsotis laisvei kvietė krepšinio treneris Antanas Sireika, berniukų choro „Dagilėlis“ vadovas Remigijus Adomaitis, grupės „Kitava“ lyderė Rasa Stoškuvienė, aktorius Vladas Baranauskas, šachmatininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir kiti žinomi Šiaulių kultūros, mokslo, sporto, verslo, švietimo bei kitų sričių atstovai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų