Pereiti į pagrindinį turinį

Jūreiviai grįžta namo

2009-08-17 09:24
Sugrįžimas: motorlaivio "Saturnas" jūreiviai lėktuvu Palangos oro uoste turėtų leistis šią pavakarę.
Sugrįžimas: motorlaivio "Saturnas" jūreiviai lėktuvu Palangos oro uoste turėtų leistis šią pavakarę. / vesseltracker.com nuotr.

Piratų Nigerijoje kalinti penki jūrininkai grįžta namo. Košmariškos nežinios ir laukimo išvargintos šeimos pagaliau galės apkabinti artimuosius.

Laukia su nerimu

Jūreiviai lėktuvu Palangos oro uoste turėtų leistis šią pavakarę. Teigiama, kad jie sveiki, lietuvius apžiūrėjo medikai.

Į Lietuvą turėtų parskristi ne tik iš piratų gniaužtų ištrūkę 49 metų motorlaivio "Saturnas" kapitonas Sergejus Triškinas, 60 metų vyriausiasis mechanikas Aleksandras Alatyrcevas, 62 metų motoristas Vladimiras Bazevičius, 59 metų motoristas-suvirintojas Vladas Keršys ir 50 metų virėjas Aleksandras Solovjovas, bet ir likusi įgula.

Nigerijos džiunglėse pagrobėjų kalinto vyriausiojo laivo mechaniko A.Alatyrcevo žmona tikino, jog patikės, kad vyras jau išlaisvintas, tik tuomet, kai išvys jį savo akimis.

"Kol jo nepamatysiu, negalėsiu patikėti, kad viskas gerai. Visiems, kurie dalyvavo juos išlaisvinant, didžiulė padėka, lenkiuosi jiems iki žemės", – susijaudinusi kalbėjo A.Alatyrcevo žmona.

Klaipėdietė prasitarė, kad laukia vyro skambučio prieš jam skrendant namo.

"Tikiuosi, kad niekada tai nepasikartos ir nė vienai žmonai nereiks to ištverti. Tikiuosi, kad tokios bėdos aplenks ir tokio košmaro neteks išgyventi niekam. Kol nepamatysim jo grįžusio, tol nieko nežinosime, kaip ten viskas buvo", – kalbėjo laivo vyriausiojo mechaniko žmona.

Laisvę išsaugojusio "Saturno" šaldytuvų mechaniko žmona Jelena Solomatina nerimauja, kad kol kas nėra žinių iš laive likusios įgulos.

"Gavome tik dvi žinutes. Pranešė, kad jie plaukia į Abidžano uostą, daugiau jokių žinių. Vyras ramino, jog su jam viskas gerai. Ir likusiai įgulai jau baigėsi reisui skirtas laikas, todėl jau laukiu, nerimauju", – tikino moteris.

Buvusio pagrobto laivo kapitono žmona Liudmila dar penktadienį buvo priblokšta sulaukusi Prezidentės Dalios Grybauskaitės skambučio. Prezidentė pranešė žmonai apie sėkmingą vyro išlaisvinimą.

Išlaipino upės pakrantėje

Vienuolika dienų penki laivo "Saturnas" įgulos nariai buvo kalinami uniformuotų vyrų. Afrikos džiunglėse karinėje bazėje vyrai buvo kalinami nuo rugpjūčio 3-iosios, kai į laivą patekę ginkluoti piratai pagrobė penkis lietuvių jūreivius.

Jau žinoma, kad lietuviai nebuvo mušami ar kankinami. Jiems reikėjo ištverti karštį ir kraujasiurbius vabzdžius.

Šį penktadienį, apie septintą ryto, vyrai buvo pažadinti, po valandos pagrobėjų tylomis išvesti iš bazės. Scenarijus labai priminė pagrobimo naktį. Penki lietuviai buvo susodinti į katerius ir išplukdyti.

"Uniformuoti pagrobėjai, su kaukėmis, labai gerai ginkluoti ir labai gerai organizuoti. Vietos valdžia Nigerijoje labai silpna. Matyt, mes patekome į įvykių sūkurį", – kalbėjo laivo savininkas "Limarko" laivininkystės kompanijos vadovas Vytautas Lygnugaris.

Apie 8.30 val. lietuviai buvo išlaipinti Nigerio upės deltos paplūdimyje, netoli Vary uosto.

"Vietos žmonės, pastebėję penkis baltuosius, iškvietė policijos šerifą. Atvažiavęs šerifas sužinojo, kad tai yra penki motorlaivio "Saturnas" įgulos nariai", – apie jūreivių išlaisvinimą pasakojo "Limarko" laivininkystės kompanijos vadovas V.Lygnugrais.

Jūreiviai policijoje nurodė laivo agentą, pareigūnai tuoj pat su juo susisiekė. Nepraėjus nei porai valandų, kai lietuviai buvo išlaipinti krante, vyrai buvo nugabenti į vietos valdžios kontroliuojamą karinę bazę. Šia lietuviai buvo apklausti ir nuvežti į Vary miesto ligoninę. Medikai jokių sveikatos sutrikimų nenustatė, nors buvo grėsmė susirgti maliarija. Todėl netrukus buvo pradėta rengtis lietuvius parskraidinti namo.

Išpirkos nemokėjo

"Limarko" laivininkystės kompanijos vadovas V.Lygnugaris tvirtina, kad pagrobėjams už lietuvių gyvybę išpirka nebuvo mokama. Kur glūdi šios pirmą kartą šalyje nutikusios istorijos atsakymas, bendrovės vadovas kol kas negalėjo atskleisti.

"Ne, išpirka nebuvo mokama. Kodėl paleido? Matyt, susitarė. Reikia suprasti, kokia yra realybė toje pasaulio dalyje. Šešiasdešimčiai dienų paskelbtos paliaubos. Mūsų jūrininkų duomenimis, jie buvo laikomi kažkokioje karinėje bazėje arba labai panašioje į karinę bazę", – apie ginkluotą lietuvių pagrobimą pasakojo V.Lygnugaris.

Tačiau bendrovės vadovas neįvardijo, ar jam žinoma, kokia karinė grupuotė buvo pagrobusi lietuvių jūrininkus.

"Gal tai buvo atskalūnai, gal banditaujančios gaujos, sunku būtų įvardyti", – svarstė V.Lygnugaris.

Nigerio deltos išlaisvinimo organizacija MEND jau po įvykio pareiškė neprisidėjusi prie lietuvių pagrobimo.

Bendrovės vadovas svarstė, kad lietuviai galėjo patekti į šiaurinės ir pietinės Nigerijos dalių įtakos aiškinimosi zoną.

"Ta pietų Nigerijos dalis, kuri turi daug naftos, ir šiaurinė dalis, kurioje yra valdžia. Gal jie norėjo ką nors parodyti: va, mes čia turime galios. Tačiau tik džiaugiuosi, kad viskas baigėsi sėkmingai", – tikino "Limarko" laivininkystės kompanijos vadovas.

Tai, kas nutiko motorlaivio "Saturnas" įgulai, V.Lygnugaris pavadino didele nesėkme.

"Negalėčiau dabar įvardyti priežasčių, kodėl būtent šis laivas. Plėšikaujama ten nuolat. Tai yra viena iš tų pasaulio dalių, tų vietų, kuriose, deja, jūrininkams tikrai pavojinga. Mūsų kapitonai patyrę, jie puikiai informuoti apie tokius pavojus", – kalbėjo V.Lygnugaris.

Bendrovė įkaitų dramą išgyvenusiems jūrininkams ieško sanatorijos reabilitacijai.

Ieškojo ir Interpolas

"Tai labai reti atvejai, net ir pačioje Nigerijoje. Tiesiog taip atsitiko", – sakė bendrovės vadovas.

Įmonės šis išpuolis neišgąsdino, V.Lygnugario teigimu, bendrovė ir toliau tęs savo veiklą.

V.Lygnugaris pabrėžė didžiulį Užsienio reikalų ministerijos indėlį išlaisvinant Lietuvos jūrininkus. "Limarko" laivininkystės kompanija jūrininkams išlaisvinti pasamdė teisininkų kontorą, prie lietuvių paieškų prisidėjo ir laivo agentas.

"Manau, kad ne tik bendrovei, bet ir visai Lietuvai šiandieną didelė šventė", – džiaugėsi V.Lygnugaris.

Pagrobtų jūrininkų ieškojo ir didžiausia pasaulyje policijos organizacija Interpolas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų