Pereiti į pagrindinį turinį

Kariuomenės vadas: sabotažų atakų grėsmė šalyje išlieka, Rusija nesnaudžia

2024-08-22 09:26

Po praėjusią savaitę Vokietijoje galimai įvykdyto sabotažo Lietuvos kariuomenės vadas generolas Raimundas Vaikšnoras teigia, jog Lietuvoje tokių atakų grėsmė išlieka.

Raimundas Vaikšnoras
Raimundas Vaikšnoras / R. Riabovo / BNS nuotr.

„Jeigu trumpai, dėl sabotažo grėsmės, ji yra. Ir tai yra ne tik Vokietijoje, kur galimai kažkas užkrėtė tą vandenį, (...) bet ir mūsų „Ikea“ padegimas, Lenkijoje tam tikrų objektų“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė jis.

Praėjusią savaitę vakarų Vokietijos Mechernicho mieste buvo liepta nevartoti vandens baiminantis įtariamo sabotažo atakų prieš vandens tiekimo sistemą. Tą pačią savaitę Kelno-Vano karinėje bazėje fiksuotas bandymas įsilaužti.

Galimi sabotažo incidentai fiksuoti ir Lietuvoje, tarp jų – bandymas gegužę padegti švediškos baldų bei namų apyvokos prekių mažmenininkės „Ikea“ centrą Vilniuje.

„Reikia suprasti, kad Rusijos specialiosios tarnybos, jų žmonės nesnaudžia“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

Reikia suprasti, kad Rusijos specialiosios tarnybos, jų žmonės nesnaudžia.

Anot generolo, Lietuvos karinių objektų teritorija yra kontroliuojama bei prižiūrima kiekvieną parą, visą savaitę.

„Tikimybė visą laiką išlieka, (...) tačiau tam kontrolė yra užtikrinta. Aš nematau jokių grėsmių šiai dienai“, – kalbėdamas apie sabotažo galimybes prieš strateginius karinius objektus teigė R. Vaikšnoras.

R. Vaikšnoras: Kaliningrade matosi Rusijos sausumos pajėgų sumažėjimas

Lietuvos kariuomenės vadas R. Vaikšnoras akcentuoja, kad dėl sėkmingo ukrainiečių puolimo Kursko srityje, Kaliningrade pastebimas Rusijos sausumos pajėgų sumažėjimas. Tačiau, pasak jo, reikia neapsigauti ir išlikti budriems, nes Kremlius ir toliau bando kontroliuoti Baltijos jūros regioną.

„Kai tik prasidėjo karas Ukrainoje, mes jau stebėjome, kad iš Kaliningrado buvo daug įrangos, technikos permesta (...) ir dalis karių. Tik jie grįždavo po rotacijos, o dabar jau matosi, kad yra pakankamas sumažėjimas, bent jau sausumos pajėgų“, – Žinių radijui sakė R. Vaikšnoras.

„Tačiau neapsigaukime – vadinamą A2/AD sistemą, kuri dengia nuo oro, jie turi stiprią. Ir ten niekas nepakito. Jie toliau bando kontroliuoti Baltijos jūrą, jie toliau bando kontroliuoti tą regioną, todėl mes turime irgi išlikti budrūs ir stebėti, kas ten vyksta“, – pabrėžė jis.

Kariuomenės vadas akcentuoja, kad kol ukrainiečiai kovoja už visų vakariečių laisvę, Lietuva šį laiką turi išnaudoti savo saugumo stiprinimui.

„Kol ukrainiečiai kovoja už mūsų laisvę, kad mes, vakariečiai, galėtume gerai gyventi, turime išnaudoti šį laiką, sustiprinti savo pajėgas ir remti ukrainiečius kaip galima, kad jie galėtų nugalėti rusus ne tik Ukrainoje, bet ir Rusijoje, kas dabar ir vyksta“, – pabrėžė jis.

Ukrainos gynybos pajėgų puolamoji operacija Kursko srityje prasidėjo rugpjūčio 6 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
As

Reikia imituoti darba....
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų