Pereiti į pagrindinį turinį

Kova su vagišiais parduotuvėse tęsiasi: nori vykdyti totalų žmonių sekimą?

2024-07-29 13:36

Prekybininkams trūko kantrybė dėl etatinių vagysčių iš lentynų –  per pastaruosius metus jų esą padvigubėjo ir nuostoliai dėl to yra milijoniniai. Tarp naujų priemonių – nuo siūlymo etatinių vagišių į parduotuvę išvis neįleisti iki specialių kamerų ir serverių su apsivogusių veikėjų veidais.

Apsaugos darbuotojai, kameros ant kiekvieno kampo, ant prekių uždėti magnetai – visa tai nuo vagysčių nestabdo.  

„Palyginti pirmą pusmetį su pernai metais, matome, kad skaičius padidėjo 400 vagysčių – apie 8 proc. Dažniausiai vagystes vykdo 20–30 metų asmenys, kurie jau yra teisti už jas. Pamokymai nebeatgraso “, – teigė „Maximos“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.

Daugiausia vagia alkoholį, ikrus, kvepalus, cigaretes, žaislus – viską, ką galima garantuotai parduoti šešėlinėje rinkoje.

Anot Prekybos įmonių asociacijos, vagysčių kiekis nuo 2021 metų – padvigubėjo, o nuostoliai milijoniniai.

Neapsikentę tokios statistikos prekybininkai įžūliems veikėjams ruošia spąstus.

„Prie įėjimo įrengti filmavimo kameras, kurios būtų pajungtos į valstybinės institucijos serverį. Visi tinklai galėtų naudotis baze, sužinant, ar į parduotuvę neįėjo nesąžiningas pirkėjas“, – aiškino „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

„Kalbame apie totalų sekimą. Kiekvienas asmuo turi teisę į privatumą“, – pabrėžė Vartotojų aljanso viceprezidentas Rytis Jokubauskas.

Visų pirkėjų veidų skenavimas mus priartintų prie Kinijos. Tai yra ne tas kelias, kuriuo reikėtų eiti.

Anot pašnekovo, tokia priemonė būtų neteisinga eilinių pirkėjų atžvilgiu.

„Visų pirkėjų veidų skenavimas mus priartintų prie Kinijos. Tai yra ne tas kelias, kuriuo reikėtų eiti“, – savo nuomone dalijosi R. Jokubauskas.

Anot D. Dundulio, turint informaciją, kad į parduotuvę įžengė vagis, apsaugos darbuotojas galėtų reaguoti kitaip. Pavyzdžiui, atkreipti dėmesį ir įvykiui užbėgti už akių.  

„Sumažinsime teisėsaugos apkrovimą, nes su tais asmenims reikia užsiimti teisėsaugai“, – sakė „Norfos“ vadovas.

„Pasitelkus technologijas yra didžiulė tikimybė dar kažkam tuos duomenis gauti. Kas tada būtų atsakingas už duomenų srautą, kad jie nebūtų kaupiami?“, – klausė Vartotojų aljanso viceprezidentas. 

Vis dėl to policija sako, jog šiandien tokios galimybės nematanti.

Įmonės darbuotojai susekę vagį taip pat gauna ir finansinį paskatinimą – 60 eurų. 

Dar anksčiau pasirodė ir kita idėja, jog etatinių vagišių būtų galima tiesiog nebeįleisti į parduotuves mėnesiui ar net metams.

„Prevencija, kad tokio pobūdžio asmenims, kurie kelis kartus bausti, kurį laiką uždrausti lankytis toje ar to tinklo parduotuvėje, būtų veiksmingesnė priemonė nei taikomos piniginės baudos“, – teigė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Viešos gėdos lentos nebūtų, informacija būtų patikėta, tik apsaugos darbuotojams.

„Tokiais atvejais policija turėtų turėti leidimą perduoti prekybos centrams nuotrauką, atvaizdą, ko šiuo metu mes daryti negalime“, – aiškino Lietuvos policijos atstovė Revita Janavičiūtė.

Siūlymą svarstyti imasi ir Teisingumo ministerija.

Nors bendra statistika prekybininkams nepalanki, bet šie sako pastebintys, kiek gerėjančią situaciją būtent pastaraisiais mėnesiais.

Galbūt vasarą vogti per sudėtinga, nes per mažai rūbų sluoksnių ir kišenių, o slėptis po dideliais gobtuvais –  per karšta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų