Pereiti į pagrindinį turinį

Planai stabdyti galimybių pasą kelia aistras: priešinasi ir kai kurie gyventojai, ir ekspertai

2022-02-01 13:29 diena.lt inf.

Kaip teigia valdžia, galimybių pasas bus stabdomas, o jei prireiks – vėl sugrįš. Tačiau, kol laukiama sprendimo, visuomenė vėl skyla į dvi dalis. Vieni teigia, kad dokumento naikinti nereikia, kiti – kad jo naudojimas nebeturi prasmės, praneša LNK.

L. Balandžio / BNS nuotr.

„Manau, kad galimybių pasas šiuo metu yra nebūtinas, kadangi serga ir pasiskiepiję, ir persirgę lygiai taip pat užsikrečia, tai jau nėra jokios prasmės“, – samprotavo žurnalistų kalbintas vyras.

„Na, žinote, mes esame nelabai patenkinti, kad bus panaikintas, kadangi yra tokių žmonių, kurie prieš skiepą – antivakseriai. Manau, kad nelabai gerai“, – skirtingą nuomonę išsakė kita gyventoja.

Galimybių paso šalininkų ir nepritariančių jam  nuomonės kirtosi nuo pat šio dokumento įvedimo pradžios – pavasario. Šią savaitę visuomenę audrinusio galimybių paso greičiausiai nebeliks.

„Galimybių paso stabdymas yra toks procesas, kuris nebūtinai yra pabaiga“, – kalbėjo Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Trečiadienį Vyriausybė apsispręs, tik koks bus sprendimas, dar neaišku. Anot ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, galimybių paso reikėtų atsisakyti ne etapais, o iš karto. Taip suteikiant daugiau atsakomybės žmonėms.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vyriausybė linkusi galimybių pasą keisti tam tikrais ribojimais. „Atstumų laikymasis, ploto reikalavimai ir panašūs dalykai. Žinoma, bus dalis to atsisakymo. Bet, iš kitos pusės, jau yra įvestos kai kurios pandemijos valdymo pasikeitusios priemonės, tokios kaip respiratorių dėvėjimas“, – detalizavo Vyriausybės kanclerė.

Mes paprasčiausiai negalime to atsisakyti tuo metu, kai atvejai dar tik pradeda kilti.

Svarstoma prekybos centruose srautus riboti vėl nustatant saugų plotą vienam pirkėjui. Jei ploto ribojimų nebus, gali būti, kad einant į parduotuves kaukių jau neužteks – reikės respiratorių. Galutinis sprendimas bus priimtas pasitarus su nepriklausomais ekspertais, tačiau ne visi jie atsisveikinimui su galimybių pasu pritaria – net ir tie, kurie prognozavo, kad judame pandemijos pabaigos link.

„Galimybių pasas kol kas vis dar turi vaidmenį pandemijos valdyme ir kol nežinome, kokia yra reali grėsmė sveikatos apsaugos sistemai, mes paprasčiausiai negalime to atsisakyti tuo metu, kai atvejai dar tik pradeda kilti“, – sakė epidemiologas Gytis Dudas.

Registrų centro duomenimis, bent kartą galimybių pasą atsisiuntė daugiau nei du milijonai piliečių. „Labai daug informacijos, kad labai daug susirgo, bet, man atrodo, kad vis dėlto galimybių pasas padėjo“, – svarstė žurnalistų kalbinta moteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų