Pereiti į pagrindinį turinį

Legalių kvaišalų upė užtvenkta

2008-12-08 09:00
Legalių kvaišalų upė užtvenkta
Legalių kvaišalų upė užtvenkta / Mindaugo Ažušilio nuotr. Atstovai: šiame name įsikūrusi viena iš dviejų Vilniuje esančių legalių kvaišalų parduotuvių visas prekes siunčiasi iš Olandijos.

Teisėsauga legalių kvaišalų prekeiviui bando prikirpti sparnus. Dvi parduotuves Vilniuje ir vieną Kaune turinčiam T. A. pareigūnai pateikė įtarimus dėl psichotropinių medžiagų platinimo internetu.

Parduotuvėse – kratos

Šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas, parduotuvėse atliktos kratos, dalis medžiagų paimta ištirti.

Policijos departamentas pranešė, kad įtariamasis per interneto tinklalapį šalia kitų legaliai parduodamų medžiagų platino kvaitulinį šalaviją (lot. – Salvia divinorum).

Vaikinas, dar vasarą mielai pasakojęs apie savo verslą, dabar nėra itin kalbus. "Klausimus man pateikite raštu – nuo šiol su žiniasklaida bendrausiu tik viską suderinęs su teisininkais", – kalbėjo T.A.

Jis tikina esąs nekaltas: "Kvaitulinio šalavijo niekada nebuvo parduotuvėje ir nebus. Kad aš platinau, ši informacija neteisinga. Man pareikšti tik įtarimai dėl platinimo."

Užkliuvo ir kitiems

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija pranešė aptikusi dar vieną draudžiamą medžiagą. "Vilniaus skyrius nustatė rinkoje esantį pavojingą gaminį – THE REAL POPPERS. Ant gaminio pakuotės ir buteliuko gamintojas anglų kalba nurodo, kad gaminys yra skystis – smilkalas, gaminio etiketėje lietuvių kalba platintojo nurodoma gaminio paskirtis – odos gaminių valikliai," – pranešė pareigūnai.

UAB "Viltis", kuri importuoja ir platina šiuos gaminius Lietuvoje, nurodyta pašalinti visus produktus iš apyvartos. T.A. – šios įmonės komercijos direktorius.

"Tai čia isobutilis, jis jau seniai įtrauktas į pavojingas medžiagas. Juo negalima prekiauti ir jis atsirado per klaidą gamintojui ženklinant. Nes ant buteliuko buvo vienas ženklinimas, o ant dėžutės – kitas. Laimė, nė vieno vieneto parduota nebuvo, tai niekas ir nenukentėjo", – tikino vaikinas.

Legalus kokainas

Kai su T. bendravome vasarą, jis pasakojo, kad jo komanda vis bando naujus legalių medžiagų mišinius.

"Man patinka žmonės, kurie iš gamtos dovanų gali sukurti narkotikų alternatyvą, nors ir nenoriu savo prekių taip vadinti. Šiuo metu kaip tik bandome vieną legalų mišinį, kuris galėtų tapti kokaino pakaitu. Yra sakoma: kas atras šio brangaus narkotiko alternatyvą, iškart taps milijonieriumi", – atviravo pašnekovas.

Ši prekė jau atsirado prekyboje. Interneto svetainėje buzas.lt viena brangiausių prekių – "Charge+" milteliai. "Tai žiaurus kokaino pakaitalas, dėl to ir brangesnis už jį, nesukelia priklausomybės ir nekenkia sveikatai kaip koksas, patariu negailėt pinigų ir išmėgint," – taip šiuos miltelius komentuoja svetainės lankytojai.

Oficialiai ši prekė pristatoma kaip druska voniai: "Tiesiog įdėkite mažą žiupsnelį ir pasikrausite visai dienai. Geriausiems rezultatams pasiekti, įsitikinkite, kad jūsų vonia pilna vandens ir nėra šalia jokių veikiančių mechanizmų. Jokiu būdu nevalgyti ir kitaip naudoti. Jokiam vidiniam vartojimui neskirta prekė." Tačiau nepilnamečiams šios "druskos voniai" įsigyti draudžiama.

Pareigūnai – bejėgiai

T.A. veikla Narkotikų kontrolės departamentui gerai žinoma. Jo direktorė Audronė Astrauskienė dienraščiui yra sakiusi, jog vaikinas bus nubaustas vos pažeidęs įstatymus.

"Man pikta, kad išsilavinęs žmogus savo interneto puslapyje sąmoningai teikia neteisingą informaciją apie cheminių medžiagų vartojimą ne pagal paskirtį," – kalbėjo pašnekovė.

Draudžiamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašai nuolat atnaujinami. Bet legalių narkotinių medžiagų prekeiviai nuolat seka įstatymus: vos tik kokia nors medžiaga paskelbiama nelegalia, ji tuoj pat išimama iš apyvartos, o ją pakeičia nauji preparatai.

Buzas.lt komanda, anot T., nuolat dirba ieškodama naujų legalių kvaišalų. Šiuo metu populiariausia interneto svetainės prekė – "Smoke". Vartotojai šį žolelių mišinį apibūdina kaip atpalaiduojantį haliucinogeną, o oficialiai šis kvaišalas pristatomas kaip smilkalai, draudžiami nepilnamečiams ir "suteikiantys malonų, atpalaiduojantį dūmą, kai dega".

Populiariausių prekių sąraše taip pat yra "Zohai Rx" – žolelių mišinys, apie kurį pardavėjai kalba kaip apie legalius ir stiprius šamaniškus dūmus. "Užtenka vieno žiupsnelio, kai dega, ir "Zohai Rx" nusiųs jus į kelionę, pilną palaimos ir nuotykių," – pristatomas šis produktas.


Narkotinių medžiagų ir preparatų kriterijai:

Medicininis. Specifinis (stimuliuojantis, raminantis, haliucinogeninis ar pan.) poveikis centrinei nervų sistemai.

Socialinis. Plačiai paplitęs naudojimas ne medicinos tikslais turi socialinę reikšmę.

Teisinis. Medžiaga ar sudedamosios preparato dalys įtrauktos į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų