Pereiti į pagrindinį turinį

Pėstininkų batalione Rukloje nustatytas legioneliozės atvejis

2024-08-07 11:56

Rukloje įsikūrusio Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo pėstininkų bataliono kariui nustačius legioneliozę, jis izoliuotas Kauno klinikose, dar aštuoniems blogai pasijutusiems kariams nustatytas paprastas peršalimas.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Pirmasis apie tai pranešė naujienų portalas „Delfi“.

Kaip BNS nurodė Lietuvos kariuomenė, karys liepos paskutinį savaitgalį viešėjo namuose, o grįžęs į tarnybą po trijų dienų pajuto peršalimo simptomus ir dėl to kreipėsi į medikus.

Karys nuvežtas į Kauno klinikas, kur detalesnio kraujo tyrimo rezultatai parodė, jog jis užsikrėtęs legionelioze. Todėl nuo rugpjūčio 4 dienos karys izoliuotas Kauno klinikų infekciniame skyriuje.

Kariuomenės žiniomis, pirmąją rugpjūčio savaitę dar aštuoni kariai pajautė turintys temperatūros ir kreipėsi į medikus. Jiems buvo nustatytas eilinis peršalimas.

„Visi kariai pasveikę, grąžinti į rikiuotę ir toliau dalyvauja mokymuose“, – teigiama BNS pateiktame kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento komentare.

Pasak kariuomenės, batalionas ėmėsi prevencinių priemonių: praėjusį sekmadienį organizuotas karšto vandens nuleidimas kareivinėse, pirmadienį pakelta vandens temperatūra, pakartotas karšto vandens nuleidimas, atlikta visų kareivinėse esančių čiaupų ir dušų galvučių dezinfekcija.

Taip pat paimtas vanduo tyrimams atlikti.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Vilda Bajoriūnienė BNS patvirtino, kad centras informuotas apie vieną batalione nustatytą legioneliozės atvejį.

„Apie protrūkį informacijos kol kas neturime. NVSC yra žinomas vienas legioneliozės atvejis kunigaikščio Algirdo pėstininkų batalione, apie jį kariuomenė pranešė šią savaitę“, – sakė V. Bajoriūnienė.

„Lietuvos kariuomenės Karo medicinos tarnybos specialistai atlieka epidemiologinę diagnostiką. (...) Jie pranešė, kad atlikę diagnostiką informuos mus“, – pažymėjo ji.

Kaip nurodė NVSC atstovė, legionelioze dažniausiai užsikrečiama įkvepiant aerozolius (vandens dulksną) su Legionella bakterija arba užkrėstam vandeniui patekus į plaučius. Liga paprastai neplinta nuo žmogaus žmogui, ja neužsikrečiama ir geriant vandenį.

Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia plaučių uždegimo rūšimi miršta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų