Pereiti į pagrindinį turinį

Po D.Grybauskaitės inauguracijos - naujos Vyriausybės dėlionė

2009-06-19 08:00
Aukos: trijų ministerijų vadovai, kaip manoma, netrukus bus pakeisti.
Aukos: trijų ministerijų vadovai, kaip manoma, netrukus bus pakeisti. / VD montažas

Po naujosios prezidentės Dalios Grybauskaitės inauguracijos pertvarkant Andriaus Kubiliaus vadovaujamą Vyriausybę turėtų pasikeisti finansų, socialinės apsaugos ir darbo, kultūros ministrai.

Priimtina išrinktajai prezidentei

Skaičiuojama, kiek ministrų pasikeis keturių partijų valdančiosios koalicijos sudarytoje A.Kubiliaus Vyriausybėje, kai ji bus pertvarkyta po D.Grybauskaitės inauguracijos.

Jau aišku, kad reikės naujo finansų ministro. Ligšiolinis ministerijos vadovas Algirdas Šemeta turėtų tapti naujuoju Lietuvos deleguotu Europos Komisijos nariu. Jis jau prisistatė Briuselyje Europos Komisijos prezidentui José Manueliui Barroso.

Neoficialiomis žiniomis, naująja finansų ministre taps Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė. Premjeras netiesiogiai užsiminė, kad siūlys būtent šią kandidatę. "Negaliu to paneigti. Bet pirmiausia noriu tai pranešti koalicijos partneriams", – sakė A.Kubilius.

I.Šimonytė kol kas nekomentuoja, ar gavo premjero pasiūlymą ir ar jį priėmė. "Klauskite apie tai finansų ministro. Negirdėjau, ką sakė premjeras, ir nieko apie tai negaliu pasakyti", – sakė ji.

Neabejojama, kad I.Šimonytės kandidatūra bus priimtina D.Grybauskaitei.

Gali kurį laiką neskirti

Išrinktoji prezidentė yra leidusi suprasti, kad skirs daugiau dėmesio ir kitoms sritims, tarp jų – socialinės apsaugos ir darbo. Seimo kuluaruose beveik neabejojama, kad dabartinis socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys neišsilaikys poste pertvarkius Vyriausybę.

R.Dagį itin prieštaringai vertina tiek kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai, tiek opozicija. Šiam ministrui priekaištaujama už prastą tvarkymąsi socialinėje srityje, už kai kuriuos garsiai viešinamus, bet visuomenėje labai prastai priimamus pasiūlymus, kaip derėtų spręsti problemas toje srityje, už keistus jo pareiškimus, pavyzdžiui, vienišų tėvų išvadinimą "bambaliais".

Neoficialiomis žiniomis, naujuoju socialinės apsaugos ir darbo ministru turėtų tapti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas, Seimo narys Vitas Matuzas.

Bet yra neoficialių žinių, kad R.Dagį remia kai kurie valdančiosios Tėvynės sąjungos nariai, ypač iš vadinamojo krikščioniškojo bloko. Todėl esą jį nebus lengva pakeisti.

Tačiau D.Grybauskaitė turi teisę nepaskirti jai nepriimtino ministro. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kurį laiką gali likti be vadovo, kol prezidentė susitars su valdančiąja koalicija, kas galėtų paimti šį portfelį.

Paragino atsistatydinti

Turėtų pasikeisti ir kultūros ministras. Ligšiolinis ministerijos vadovas Remigijus Vilkaitis netenkina jį delegavusios valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP), vadovaujamos Seimo pirmininko Arūno Valinsko.

Šiam ministrui priekaištaujama, kad jis ne pagal paskirtį naudoja reprezentacijai skirtas lėšas, taip pat nepalaiko ryšių su TPP frakcija Seime.

Frakcijos seniūnas Laimontas Dinius pabrėžė, kad R.Vilkaitis nebendrauja su TPP frakcija, ne visada tinkamai atstovauja šios partijos pozicijai Vyriausybėje. TPP lyderis A.Valinskas irgi yra leidęs suprasti, kad kultūros ministras gali būti pakeistas, kai Vyriausybė bus pertvarkoma.

Vakar TPP frakcijos seniūno pavaduotojas Aleksandras Sacharukas išplatino pareiškimą, kuriame pasisakė už R.Vilkaičio atsistatydinimą. "Vertindamas viešoje erdvėje nuolat pasirodančią informaciją apie kultūros ministro reprezentacinei veiklai skiriamų lėšų panaudojimą asmeniniams daiktams pirkti ar pomėgiams realizuoti", A.Sacharukas paragino pastarąjį Vyriausybės narį "ypač atsakingai įvertinti tokį savo poelgį".

Pats R.Vilkaitis leido suprasti, kad nesilaikys savo posto. "Atsistatydinsiu... palaukit, tuojau pažiūrėsiu... liepos 15 d.", – permetęs akimis kalendorių pareiškė aktoriumi anksčiau buvęs ministras.

R.Vilkaitis teigė tik iš nuogirdų žinąs, kad į kultūros ministrus gali pretenduoti L.Dinius. Neoficialūs signalai, kad taip gali atsitikti, ateina ir iš pačios TPP frakcijos, nors L.Dinius kol kas šių žinių nepatvirtina.

Kita vertus, TPP frakcija, delegavusi L.Dinių į Vyriausybę, susidurtų su problema, kas galėtų vadovauti frakcijai. Tarp galimų svarstomos Vytauto Kurpuveso, Vinco Babiliaus, A.Sacharuko, Manto Varaškos kandidatūros.

Ieškos kompromisų

Bet TPP vakar ėmė griežtinti toną dėl planuojamo biudžeto koregavimo, taip sukeldama grėsmę dabartinės valdančiosios koalicijos ir Vyriausybės egzistavimui. TPP frakcija daugiau kaip valandą svarstė Vyriausybės Seimui teikiamą dar vieną šių metų biudžeto karpymo projektą, taip pat kai kurių mokesčių įstatymų pataisas.

Frakcijos posėdyje dalyvavo ir TPP vadovas, Seimo pirmininkas A.Valinskas. Pasak jo, TPP nėra priimtini Vyriausybės siūlymai dviem punktais didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM), mažinti motinystės pašalpas, taip pat dar kartą karpyti šių metų biudžetą. Todėl neatmetama galimybė, kad ši frakcija balsuos prieš projektų pateikimą. Taip Vyriausybės iniciatyvos gali būti sugriautos. Kartu gali kilti abejonių, ar valdančioji koalicija tebėra gyvybinga.

"Dabar visi svarsto, kaip gyventi toliau. Ir mes svarstome, ir konservatoriai, ir liberalai, ir liberalcentristai, – A.Valinskas išvardijo visas keturias valdančiosios koalicijos partneres ir pridūrė: – Yra tam tikros ribos, kurių peržengti nevalia."

Kita vertus, TPP lyderis pripažino, kad dėl biudžeto pataisų dar bus konsultuojamasi su likusiais koalicijos partneriais, bus ieškoma kompromisinių sprendimų. "Akivaizdu viena – karpydami biudžetą ir didindami mokesčius problemų neišspręsime. Tas įstatymų paketas, kurį Seimui teikia Vyriausybė, mūsų nuomone, nėra perspektyvus, nes netrukus jau turėsime ne ekonomikos gaivinimą, bet jos galutinį palaidojimą", – sakė A.Valinskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų