Pereiti į pagrindinį turinį

Steigiamas registras, kuriame bus kaupiami prašymai neleisti lošti

2017-01-18 12:47 diena.lt inf.

Vyriausybė steigia registrą, kuriame bus kaupiami prašymai neleisti lošti.

Š. Mažeikos / Fotobanko nuotr.

Registras turėtų pradėti veikti nuo gegužės. Jame bus registruojami asmenys, pateikę prašymus neleisti jiems lošti. Įsiregistruoti ir išsiregistruoti iš jo bus galima nemokamai.

Registro sukūrimo paslaugai numatoma skelbti viešąjį pirkimą. Registrui kurti ir jo veiklai šių metų biudžete numatyta 70 tūkst. eurų.

Šio registro duomenis naudos lošimų organizatoriai, kuriems įstatymu nuo gegužės atsiras prievolė neleisti lošti, kai yra atitinkamas žmogaus prašymas.

„Lošimų organizatoriui registre tikrinant, ar galima asmenį įleisti į lošimų organizavimo vietas ir leisti jam dalyvauti nuotoliniuose lošimuose, registras teiks ne tik kaupiamus duomenis, bet ir automatiniu būdu iš Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro gautus duomenis apie asmenų neveiksnumą ar ribotą veiksnumą lošimų ir nuotolinių lošimų srityje, tai yra (...) lošimų organizatoriui pateiks atsakymą, ar galima norintį lošti asmenį įleisti į lošimų organizavimo vietas ir ar galima jam leisti dalyvauti nuotoliniuose lošimuose“, – nurodo Finansų ministerija.

Siekiant apsaugoti ypatingus asmens duomenis, lošimų organizatoriui pateikus užklausą, nebus teikiama informacija, kuriame registre – Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre ar naujai kuriamame Apribojusių savo galimybę lošti asmenų registre – jis yra įrašytas.

Taip pat naujo registro duomenys bus teikiami valstybės ir savivaldybės institucijoms bei įstaigoms, joms duomenys reikalingi nustatytoms funkcijoms atlikti.

Registro duomenys bus teikiami neatlygintinai.

Tikimasi, kad naujo registro duomenys suteiks išsamią informaciją apie asmenis, turinčius problemų dėl lošimo, padės nustatyti, kokiuose lošimuose jie dažniausiai dalyvauja, dėl kokių priežasčių pateikia prašymus neleisti lošti. Numatoma sukauptus statistinius (nuasmenintus) duomenis analizuoti, apibendrinti ir rezultatus skelbti viešai, pagal juos būtų teikiami siūlymai dėl prevencinių priemonių.

Seimo pernai liepą priimtomis pataisomis, įsigaliosiančiomis nuo gegužės 1-osios, lošimų organizatoriai įpareigoti neįleisti lošėjų į salonus bei neleisti dalyvauti nuotoliniuose lošimuose, jeigu šie yra pasirašę tokį prašymą.

Azartinių lošimų įstatymo pataisomis nustatyta, kad kiekvienas turi teisę Priežiūros tarnybai arba lošimų organizatoriui pateikti prašymą neleisti jam lošti ir dalyvauti nuotoliniuose lošimuose.

Prašyme toks asmuo turi nurodyti laikotarpį, per kurį jam neleidžiama lošti, bet jis negali būti trumpesnis nei šeši mėnesiai. Asmeniui taip pat leidžiama atsiimti pateiktą prašymą ar sutrumpinti jame nurodytą terminą, tačiau ne anksčiau kaip po pusės metų nuo jo pateikimo.

Taip pat nustatyta, kad tokius asmenis draudžiama įleisti į lošimų organizavimo vietas, leisti jiems dalyvauti nuotoliniuose lošimuose nurodytą laikotarpį. Jeigu prašyme neleisti lošti laikotarpis nenurodytas, toks asmuo negalės žaisti azartinių žaidimų dvejus metus.

Lošėjai ir šiuo metu gali parašyti prašymą neįleisti jų į lošimų  namus, tačiau šis įpareigojimas lošimų organizatoriams neprivalomas.

Finansų ministerijos duomenimis, iki šių metų pradžios gauta 4518 asmenų prašymų apriboti jų patekimą į lošimų organizavimo vietas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų