Pereiti į pagrindinį turinį

Tyrimas: 56 proc. neregių baltoji lazdelė nepadeda įveikti visų kelyje esančių kliūčių

2024-08-27 11:21 diena.lt inf.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) inicijuotas tyrimas rodo, kad savarankiškai judėdami baltąja lazdele naudojasi beveik 48 proc. šalies neregių bei silpnaregių, o iš jų kas antras teigia, kad pastaroji nepadeda įveikti visų viešosiose erdvėse kylančių iššūkių.

freepik.com nuotr.

„Su pastarąja (lazdele – ELTA) neregys gali jausti aplink kojas esančias kliūtis, tačiau ne visada gebėti jas saugiai apeiti, nesusižalodamas. Be to, su baltąja lazdele neįmanoma aptikti akių lygyje esančių kelio ženklų ar kitų nepatogumų. Deja, bet su tokia situacija susiduriame dėl aplinkos sąlygų, kurios nėra pritaikytos neregiams“, – pranešime cituojamas LASS prezidentas Paulius Kalvelis.

Remiantis tyrimo duomenimis, beveik 43 proc. apklaustųjų judėdami viešosiose erdvėse pasitelkia išmanųjį telefoną, o daugiau nei 12 proc. respondentų teigė niekada neišeinantys iš namų be kito žmogaus pagalbos.

Apklausos rezultatai rodo, kad didžiausia problema neregiai bei silpnaregiai laiko kelyje pasitaikančias kliūtis: infrastruktūros remonto darbus, netvarkingai paliktus paspirtukus bei akių lygyje esančius kelio ženklus. Šiuos nepatogumus išskyrė beveik 72 proc. regos negalią turinčių gyventojų.  

Apklausoje dalyvavusių asmenų nuomone, labiausiai prie saugesnio savarankiško judėjimo prisidėtų fizinės aplinkos sutvarkymas, asmeniniai asistentai bei specialiai pritaikytas viešasis transportas.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos apklausa vykdyta šių metų liepos 5–22 dienomis. Jos metu apklausti 164 sąjungos nariai, iš kurių 66,46 proc. yra silpnaregiai, 33,54 proc. – neregiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų